donderdag 2 december 2010

What's in a name?

Het Peter Stuyvesant College (hier ook wel PSC genoemd) hoeft niet per se zijn naam te veranderen. Dat werd gisteren tijdens de Dia di Enseñansa (Dag van het Onderwijs) gezegd door minister René Rosalia van onderwijs, cultuur en sport. Eerder had de beste man namelijk besloten dat het Peter Stuyvesant College, de Ban Bria School en het Scholengemeenschap Parera, drie scholen dus, hun naam wel moesten wijzigen.

De naamswijziging van het Peter Stuyvesant College is volgens Rosalia nodig omdat hij de koloniale bestuurder Peter Stuyvesant niet beschouwt als “een voor de jeugd inspirerende figuur.” Een aantal weken geleden verzocht hij het de school om haar naam te veranderen en kondigde hij aan een commissie in te stellen die zich zou gaan buigen over een nieuwe naam voor de school. Dat is althans het verhaal van de regering. Docenten op de Ban Bria school zeggen in het geheel niet op de hoogte te zijn van het besluit door het ministerie.

Gisteren bij zijn bezoek aan het PSC – de grootste middelbare school van Curaçao – werd Rosalia opgewacht door een groep van 250 tot 300 scholieren die de koloniale naam van de school scandeerden en spandoeken droegen, waarop duidelijk werd gemaakt dat hij met zijn handen af moet blijven van de naam.

Het protest was zo luid, dat een aangekondigd debat met de minister geen doorgang kon vinden. Volgens de rector heeft de school heel andere priotriteiten dan een naamswijziging door te moeten voeren.

Het onderwijs heeft geen likje verf nodig, maar een grondige restauratie. Dat is wel algemeen de gedachte hier op Curaçao. Om maar iets te noemen:

  1. Alarmerende cijfers van drop-outs, schoolverlaters zonder diploma. Vooral jongens.
  2. Groot tekort aan goed opgeleide docenten
  3. Kinderen die niet naar school kunnen omdat er geen vervoer is
  4. En erger: kinderen die met een lege maag naar school moeten
  5. Geen lesmateriaal, ook niet in eigen taal
  6. Zwaarverwaarloosde schoolgebouwen, kapotte computers. Geen stoelen om te zitten.
Enzovoorts.

Deze regering kiest er bewust voor om vooral symboolpolitiek te voeren, zo is de gedachte. Voor deze regering staat het echter buiten kijf dat er iets zwaar mis is met de eigen identiteit van de Curaçaoenaar. En dan zijn deze naamswijzigingen zeer belangrijk.

De minister heeft nu de twee andere scholen, die geen openlijk protest hielden, gezegd hun naam per direct te wijzigen.

Briefhoofd, enveloppen, emailadressen enz. kunnen nog niet gewijzigd worden, want de minister heeft gisteren geen zak met geld meegenomen. En da’s logisch, want er is geen geld voor sit soort zaken...........

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'56")

Geen opmerkingen: