maandag 6 december 2010

Stranden worden slechts tijdelijk hersteld

Curaçao heeft veel meer dan zon zee en strand, maar als deze drie elementen hoofdmoot zijn voor je vakantie, dan zou ik me nog even bedenken. Ruim een maand geleden werd Curacao geteistert door de tropische orkaan Tomás, en sindsdien is het eigenlijk niet opgehouden met regenen. Het weerstation op onze luchthaven mat 20 dagen regenval in November en hoewel het nu officeel regentijd is, mag zo’n aantal uitzonderlijk worden genoemd.

De meteodienst heeft zojuist haar maandrapport gepubliceert en dat meldt een totale regenval – op sommige plaatsen van meer dan 500 mm. Dat is driekwart van wat er in Nederland jaarlijks valt!

De laatste keer dat Curaçao zoveel regen ontving was toen ik op de lagere school november 1970. Voor veel Curacaoenaars moet deze hoeveelheid dus wel als een record worden gezien. Daar kwam afgelopen weekend nog bij dat veel dammen overliepen en een modderige lawine van zand, water en rotzooi de stranden overspoelde.

Het CTB, onze toeristenorganisatie maakt zich nu echt zorgen, want een dagje strand is niet meer vanzelfsprekend. Zo zegt althans Dino Daal, woordvoerder van de toeristenbond op Curacao.

Het gekke is dat het niet kouder is op dit moment. De temperatuur schommelt nog steeds zo rond de 24 tot 29 graden. De regen brengt op dit moment zoveel overlast met zich mee, dat ik nu toch geluiden begin op te vangen, dat het maar eens afgelopen moet zijn met die regen.

Meteorologen zijn het er overeens de oorzaak van deze natte periode de aanwezigheid is van La Niña in de tropische Pacific, waardoor er een lage druk ontstaat in de Caribbean. Samen met frontale systemen op de Atlantische oceaan, die veel water bevatten, lijkt Curacao hiervan het slachtoffer te worden. Vergeet niet dat dit jaar het derde warmste zeewatertemperatuurjaar is sinds 1850. Hoe warmer de zee, hoe meer orkanen en regen.

De heer Daal heeft gezegd dat het herstel van stranden 'water naar de zee dragen is', als de stranden nu opgeruimd zouden worden. Hij doelt hiermee op een bericht van de meteo, die dit weekend heeft gezegd dat de regen nog tot februari aan kan houden.

De vraag is of Curaçao dat wel overleefd!

Sulay Reval in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'33")

1 opmerking:

http://floortjesfun.punt.nl zei

Nou, laten wij dat hopen...voor mooi Curacao, en de omliggende eilanden...