donderdag 16 december 2010

Bonaire houdt referendum

Op Bonaire kunnen de bewoners op 17 december naar de stembus voor een referendum. Ruim twee maanden nadat de Antillen zijn opgeheven en Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland is geworden, mag de bevolking zich uitspreken over dit resultaat.

De stelling van het referendum luidt: ,,Ik ben het er mee eens, dat Bonaire een openbaar lichaam is geworden in de zin van artikel 134 van de Nederlandse grondwet.'' Hierop is een ja of nee mogelijk.

Eigenlijk is het een beetje mosterd na de maaltijd. Het referendum was al veel eerder aangekondigd, maar is meerdere keren uitgesteld vanwege regeringswisselingen. De huidige regeringspartij UPB vindt dat het referendum nu geen nut heeft en roept de bevolking op om niet te gaan stemmen. Lid van de coalitie, gedeputeerde Anthony Nicolaas en oppositiepartij PDB adviseren om 'nee' te stemmen.

De coalitie op Bonaire gaat vermoedelijk vallen na het referendum. De volksraadpleging van vrijdag was voor gedeputeerde Anthony Nicolaas de grote voorwaarde voor een coalitie met de partij van Ramonsito Booi. En deze roept nu op om NIET te stemmen. Dat klinkt als verraad..., volgens Nicolaas.

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'01")

Geen opmerkingen: