woensdag 8 december 2010

The case of Natalee Holloway: veel vragen onbeantwoord

Nieuw licht op de zaak Natalee Holloway? In deze langdurige zaak is niet altijd duidelijk wanneer iets nieuw is. Bovendien is oud nieuws dat nooit de krant heeft gehaald, weer nieuws als het de krant vandaag wel haalt.

Renee Gielen, journalist en documentairemaakster heeft vandaag haar oude theorie over de verdwijning van Natalee Holloway weer opgepoetst en daardoor lijkt hij nieuw.

Wat wil het geval? Het kaakbeen dat onlangs werd gevonden op Aruba kán nooit van Natalee Holloway zijn geweest. Want het verdwenen meisje heeft het eiland destijds levend verlaten. Renee heeft deze theorie twee jaar geleden verfilmd in een documentaire, maar deze film heeft het zowel in Amerika als in Nederland nooit gehaald op de nationale TV-zenders.

Gielen stelt dat Natalee een wild leven leidde, in ieder geval op Aruba. Een leven dat omschreven kan worden als sex-drank-drugs en rock and roll. Haar ouders zijn invloedrijke Amerikanen, tot aan het Witte Huis en hebben haar gedwongen teruggehaald naar Amerika.

Om deze theorie te onderbouwen heeft Renée een overvloed aan aanwijzingen en getuigen, waaruit valt op te maken dat er meer aan de hand zou zijn, dan we in eerste instantie vermoeden.

Zo zouden er getuigen zijn op de luchthaven die Nathalees naam hebben gezien op een passagierslijst. Deze lijst is nu verdwenen. Zo zou de moeder al op Aruba zijn geland, nog voordat Natalee als vermist werd opgegeven. Enzovoorts.

Gielen stelt dat de mainstream media zich volledig hebben gefocussed op Joran van der Sloot en geen totaalonderzoek hebben gedaan naar Natalee en haar familie. En het moet gezegd: pers en publiek vallen massaal over Joran, maar wie was Natalee eigenlijk?

Peter R. De Vries is één van de velen die het verhaal van Rene niet kopen. Merkwaardig is de ongemene felheid waarmee de misdaadverslaggever Gielen aanvalt, zonder ook maar één keer haar betoog onderuit te halen.

Het moet wel gezegd: het bewijs van Gielen is flinterdun, hetgeen de documantairemaakster zelf beaamt. Omgekeerd, Peter R. De Vries heeft herhaadelijke malen commercieel aantrekkelijk beweerd dat hij de zaak van de verdwijning van Natalee opgelost heeft. En ja, dat weten we nu ondertussen wel: dat is niet het geval.

Conclusie: de media loopt achter Joran aan, Rene Gielen achter de moeder en familie van Natalee en geen van allen kunnen hun verhaal rond krijgen.

Wat Gielen vooral wil benadrukken is dat er zoveel facetten aan deze zaak zitten die echt onderzoek vereisen en dat de lead naar Joran daar één van is. Maar dat er eigenlijk van meet af aan alleen aandacht aan Joran is gegeven. Terwijl er zoveel vragen onbeantwoord blijven.

Antillencorrespondent Dick Drayer (6'22")

Geen opmerkingen: