maandag 28 februari 2011

Kindercarnaval in 't water gevallen

Traditiegetrouw paraderen de kinderen van Curaçao precies één week voor de grote carnavalsmars, de Gran Marcha door de straten van Willem- en Oranjestad. Maar gisteren ging het mis. Regen en onweer gooiden roet in het eten van de kleine kinderen en de mars werd afgelast.

De kindercarnavalsparade is één van de vele optochtparades die het carnaval op Curaçao kenmerkt: zo kennen we de Paardenparade, de Tienerparade, de Grote Mars, en volgende week dinsdag - de dag voor Aswoensdag - de Afscheidsparade, ook wel de Marcha di Despedida genoemd. En gister dus de kleinste kinderparade!

Nadat gisteren de afgelasting bekend werd, kon er over niets anders meer gepraat worden in de media, op radio en televisie.En dat is niet verwonderlijk. Carnaval is het belangrijkste culturele event op de Benedenwindse eilanden. Maanden lang zijn carnavalsgroepen bezig met de voorbereiding. Het ene kostuum is nog mooier dan het andere. Daar wordt enorm veel geld aan uit gegeven.

De aflasting van gisteren kan betekenen dat dit allemaal voor niets is gedaan. Toch zullen veel kleermakers blij zijn dat de kostuums gisteren de regen bespaard bleven. Het niet doorgaan van de mars had wellicht geen gevolg voor de vrije dag van maandag, maar zin had deze dag natuurlijk niet meer. En nog eentje erbij, voor als de mars op een andere dag gaat worden gehouden, zit er niet in.

De enige oplossing is om het evenement te verplaatsen. Aanvankelijk zou de tocht naar vandaag en daarna na donderdag worden verplaatst. In Aruba wordt de mars vandaag gelopen.

Maar het bleek logistiek – op Curaçao althans – niet mogelijk om op korte termijn iets te regelen. En dus heeft men besloten om de parade nu te houden , een dag na de Grote Mars op zondag. Maandag 7 maart dus.

Patricia Cronie in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'14")

Geen opmerkingen: