donderdag 10 februari 2011

Dieren- en mensenvissers onaangenaam verrast

Naarmate 10-10-10 achter ons ligt, wordt steeds duidelijker dat er allemaal losse eindjes liggen, waar niet altijd rekening mee is gehouden. Zaken waar we met z'n allen niet bij stil hebben gestaan.

Dat ondervinden deze week -heel concreet- de vissers en de dominees. De dierenvissers en de mensenvissers om ze beter te duiden.

De viswateren om ons heen waren vroeger van de Nederlandse Antillen. Het was gewoon om Curaçoase en Bonairiaanse vissers gezamenlijk op te zien trekken. En als je als Curaçaose visser dan een tonnetje vis op de kade van Kralingendijk legde en verkocht, nam je je Antilliaanse guldens gewoon weer mee naar Willemstad. Niets aan de hand.

Daar denkt de Nederlandse Immigratie en Douane heel anders over. De Curaçaose visser moet zich namelijk eerst met paspoort melden en vervolgens invoerrechten betalen over zijn tonnetje vis.

De scheiding tussen Kerk en Staat is in Nederland een uitontwikkeld begrip. Hier op de voormalige Antillen absoluut niet. Zo kan het gebeuren dat bij persconferenties van de ministerraad er plotseling gebeden gaat worden en je als journalist je opschrijfboekje neer dient te leggen.

De kerken krijgen hier dan ook subsidie van de overheid, iets dat overigens tot in de jaren '80 in Nederland ook nog gebeurde.

Na 10-10-10 is die subsidie op de drie Bes-eilanden van de ene op de andere dag gestopt. Met als gevolg dat de dominees en priesters aan het eind van de maand hun salaris niet meer uitbetaald kregen.

Gelukkig hebben de dominees ondersteuning van de ChristenUnie gekregen, want kamerlid Cyntia Ortega-Martijn, zelf een verwoed kerkgangster heeft gevraagd om een overgangsregeling voor de kerkelijke leiding op de Bes-eilanden.

Ik voorspel je niet alleen deze wellicht kolderieke situatie de komende maanden. Maar ook losse eindjes die kwalijker gevolgen zullen hebben. Onze gezondheidszorg bijvoorbeeld. We zijn op dit moment de boedel tussen alle eilanden aan het verdelen. En nu al wordt duidelijk dat de gezondheidszorg dezelfde kostenpost moeten blijven betalen, terwijl het aantal verzekerden terugloopt. Die wonen namelijk niet meer in ons land. Een premieverhoging ligt dus voor de hand......

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'52")

Geen opmerkingen: