vrijdag 25 februari 2011

De 'Inconvenient Truth' van Curaçao

In 2019 loopt het huurcontract met de Venezolaanse oliemultinational PdVSA af en zou het zomaar kunnen dat Curaçao zonder olieraffinage komt te zitten. Menig Curaçaoenaar bibbert bij deze gedachte, want 100 jaar olieraffinage heeft diepe sporen achtergelaten bij duizenden families wier vader, broer en oom werk vonden bij deze oliereus.

Hele dorpen zijn door de toenmalige Shell uit de grond gestampt, en net als Philips in Eindhoven valt Shell/PdVSA eigenlijk niet weg te denken uit Willemstad.

De regering van Curaçao heeft met de Nederlandse overheid afgesproken om een aantal scenarios te ontwikkelen om de toekomst van de olieraffinage in kaart te brengen. Daarbij zijn er grofweg drie opties die ontwikkeld kunnen worden:
  1. Upgrading van de huidige oude en verroeste raffinaderij
  2. Verplaatsing van de raffinaderij naar een locatie die minder schadelijk is voor het milieu en de mensen
  3. Sluiting van de raffinaderij
De twee laatste opties doet de harten kloppen van visionairs, fantasten en creatieve geesten, omdat daarmee het 600ha grote terrein van de Isla vrijkomt en geschikt zou kunnen worden gemaakt voor grootschalige toeristische ontwikkeling, die – zo stellen plannenmakers – tienduizenden banen op kan leveren.

Eén van die plannenmakers is de stichting GreenTown Curaçao, die deze maand een mediacampagne is begonnen (en gisteren een campagnestrategie bijeenkomst hield) om alle olieraffinageliefhebbers over te halen de 2e of 3e optie te omarmen door een haalbaar alternatief te presenteren.

Volgende maand zal deze stichting gesprekken hebben met de Nederlandse politiek en met Shell, de hoofdverantwoordelijke voor de grote vervuiling van het gebied. Niet om met het vingertje te wijzen. Nee: men wil Shell interesseren om te investeren in groen energie in deze nieuwe stadskern.

Ook Nederland gaat kennismaken met de ambitieuse groep, want volgende maand staan optredens bij Pauw en Witteman en de Wereld Draait Door op de agenda. En, o ja: Wubbo Okkels ondersteunt het programma en probeert Al Gore mee te krijgen om als ambassadeur voor dit project op te treden.

Waarom Al Gore? Na de ontmanteling van de Antillen is Curaçao de op één na grootste CO2 uitstoter per capita in de wereld. Dus daar valt winst te helen voor Gore’s 'Inconvenient truth!'

Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'58")

Geen opmerkingen: