woensdag 2 maart 2011

Geen Eerste Kamer voor de BES-eilanden

Op Bonaire, St. Eustatius en Saba, de zogenaamde BES-eilanden waren er vandaag, net als in Nederland verkiezingen. Voor het eerst sinds de nieuwe staatkundige status worden hier verkiezingen onder Nederlandse vlag gehouden. En het eerste grote verschil is dat de traditionele vrijdag als verkiezingsdag is ingeruild voor de eveneens traditionele woensdag van Nederland.

De drie eilanden zijn bijzondere Nederlandse gemeenten sinds afgelopen oktober. Maar ze behoren niet tot een Nederlandse provincie en dus kiezen mensen ook niet voor de Eerste Kamer. Dat heeft commotie veroorzaakt onder juristen en staatsrechtgeleerden, maar ook politici die de huidige afspraken met Nederland als koloniaal beschouwen maken hier een punt van.

Wat is het geval: Omdat de BES-eilanden niet tot één van de twaalf provincies vallen, kiezen ze geen provinciebestuur en dus ook niet getrapt de eerste kamer.

Prominente rechtsgeleerden stellen nu dat de verkiezingen in Nederland daardoor ongrondwettelijk zouden zijn.

In plaats van de provinciale staten en getrapt de Eerste Kamer, kiezen de BES vandaag hun Eilandsraad. Zeg maar de gemeenteraad. De oude raad zit er al vanaf 20 april 2007, en geheel toevallig zijn de vier jaar om en moeten de BES hun eigen gemeentebestuur kiezen vandaag.
Er is nogal wat onvrede over het staatkundig traject. Vooral op Bonaire is er veel oppositie. Herkolonisatie is een veelgehoord woord. Je kunt deze verkiezingen dan ook zien als een mogelijkheid van de ruim 10.000 kiezers (op de BES) om de politieke leiders de rekening te presenteren.

Op Bonaire is daarnaast de dollarisatie een belangrijk thema. Veel mensen zien het leven duurder worden en geven daar, net als Nederland met de Euro, de overgang naar de dollar de schuld van.

Stemmen bij volmacht is nu ook weer mogelijk. Indertijd ooit afgeschaft, omdat er teveel mee werd gefraudeerd. Stemmen werden gewoon gekocht. Nederlands stelt echter dat stemmen bij volmacht in de wet verankert is en dus doen we het nu weer.

Funda Müjde in gesprek met Dick Drayer (5'05")

Geen opmerkingen: