Mijn wekelijkse column op Radio Hoyer 2.
Met spanning werd deze week gewacht op het verslag van de tripartite commissie die zich heeft gebogen over het mondiale probleem van prijsstijgingen op de lokale gemeenschap van Curaçao. Het toverwoord uit de hoge hoed van de sociale partners werd vrijdag uitgesproken door de gedeputeerde van Economische Zaken, Eugene Ruggenaath: hij vindt dat Curaçao minder moet consumeren en meer moet consuminderen.
De gedachte achter deze campagne is even simpel als doeltreffend, maar de vraag is of een land in ontwikkeling zich wel kan permitteren om te consuminderen. De bevolking, ....ja. Met het huidige loonpeil en de lage minimumlonen is men wel gewend om minder te consumeren. Er is niet zoveel keuze met een smalle beurs. De private sector en de overheid, echter, zullen zich moeten realiseren dat een daling van consumptie in een krachtveld van prijsstijgingen averechts werkt voor at betreft de overheidsinkomsten. Opbrengsten uit belastingen zijn toch weer nodig om het primaire boodschappenmandje van de consument te subsidieren, nota bene ook één van de speerpunten van de commissie.
Een campagne is echter helemaal niet nodig, als we het nieuws van afgelopen week doornemen. We zien dat ook zonder een campagne iedereen verplicht aan het consuminderen is geslagen.
Als eerste werden de bursalen aangepakt. Het geld van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) is op en de politiek, plotseling geconfronteerd met deze tegenvaller wil het probleem wel oplossen, maar de gedeputeerde van Onderwijs, Marilyn Alcallá Wallé is er nog niet gerust op.
De studenten kunnen toch rustig gaan slapen, de overheidscampagne voor consuminderen zal hen niet meer lastig vallen. Minister Adriaens van Verkeer en Vervoer heeft een ieder verzekerd dat het tarief voor Internet spoedig verlaagd zal worden. 60 gulden leek hem wel redelijk.
Dé plaats in deze wereld waar consuminderen gemeengoed is, ligt vlakbij Den Haag: de miniatuurstad Madurodam, wiens stichter roots heeft op dit mooie eiland. Deze week werd daar de nieuwe burgemeester geïnstalleerd en laat zij nou ook roots hebben op Curaçao.... Wellicht dat zij de consumindercampagne van wat goede ideeën kan voorzien.
De grootste consuminder partij van deze week was echter ons Pareltje op Schottegat: de Raffinaderij. Woensdag viel de electriciteitcentrale BOO uit en had de ISLA, zoals dat zo treffend heet: een black-out. De bewoners en kinderen van de onder de rook liggende scholen hebben elke dag last van een black-out, maar dat valt volgens de woordvoerder van de raffinaderij allemaal wel mee.
Evacueren van kinderen helpt. De huizen van dit kroost liggen gewoon naast de school en dus ook onder dezelfde rook. Peter van Leeuwen van de stichting Schoon Milieu Curaçao, kan het allemaal niet zo waarderen.
De ISLA kwam de volgende dag met een bosje verwelkte bloemen de ontruimde school bezoeken, maar durfde niet te vertellen welke giftige stoffen er neer waren gekomen op de school.
Midden afgelopen week, blijkt dan ook dat de Bank der Nederlandse Antillen haar steentje bij wil dragen aan de consumindercamagne van de overheid. Er is momenteel een wereldwijde schaarste aan grondstoffen voor muntgeld en er is dan ook een tekort aan muntgeld op de Nederlandse Antillen. Nelson Navarro, leider van Forsa Korsou is op zoek naar muntgeld op de Bovenwinden en werd deze week plotsklaps geconfronteerd met het hardnekkige gerucht als zou hij aftreden en zijn oude baan als advokaat weer op gaat pakken. Zelfs dat hij met pensioen zou gaan. Dat wordt pas echt consuminderen.
De militaire begraafplaats in Otrobanda was deze week ook weer in het nieuws. Een ijverige marinier met een historisch hart, Jos Rozenburg heeft zijn consuminderzakcentjes namelijk gebruikt om de militaire begraafplaats op te knappen en de onbekende graven weer van namen te voorzien. En daarmee werd een stukje geschiedenis van Curaçao ook weer zichtbaar.
Wie zich deze week ook rotschrok was Ed Gumps, voorzitter van het platform van Antilliaanse en Arubaanse politici in Nederland. Het geval wil namelijk dat de PvdA met Jeroen Dysselbloem voorop Antillianen wil terugsturen, net zoals de hele rechtvleugel van de 2e kamer.
Jandino, nieuw Curaçaos cabaret talent, maakte deze week TV opnamen in een uitverkocht Luxor Theater in Rotterdam en wist Ed Gumps en de hele Antilliaanse achterban van de PvdA gerust te stellen. Niemand hoeft terug (geluidsfragment niet beschikbaar op Internet, vanwege copright rechten).
Deze week was dus het startschot van een onnodige campagne om de consument te bewegen minder te consumeren of meer te consuminderen. Maar Jandino leert ons dat we de week gewoon moeten beginnen met humor en een brede grijns: dat is namelijk helemaal gratis!
Bon siman!
1 opmerking:
Leuk je weekoverzichten Dick, keep up the good work!
Een reactie posten