Week veertien van dit jaar, de afgelopen week dus, stond voor de liefhebber in het teken van 1 april, voor de serieuze journalist in het teken van check en dubbelcheck: De één na de andere 1 april grap werd de media ingeslingerd. Sommige erg flauw, andere geniaal bedacht.
TeleCuracao spande de kroon door met tv-beelden aan te geven dat de Julianabrug een open- en afsluitbaar gedeelte in het midden krijgt, zodat er nog grotere tankers (!) door de Annabaai kunnen varen. De start van deze verbouw, met bijkomende omleidingen, zou beginnen op dinsdag en het ludieke gevolg was, dat de ochtendspits de morgen van 1 april zichzelf geheel en al verplaatste naar de noordelijke kant van de ring.....;)
Voor journalisten was het, zoals gezegd een week van check en nog eens check. Zo werd op maandag gemeld dat Romario op Curaçao zou zijn en 3 spelers van onze bodem zou selecteren voor een stage-plaats in Brazilie. Voel je hem hangen, zo net voor 1 april?
Ruud Koopman, ex-politieman en groot voorvechter om het voetbal op Curaçao op een hoger plan te tillen, had alle moeite om de 1 april grap te ontzenuwen, maar zag er ook het positieve van in. Romario was immers primair op vakantie en wilde dat – behoudens zijn activiteiten op SDK, ook zo houden....
Wie Romario kent, weet dat we weliswaar met een uitzonderlijk voetballer te maken hebben, maar dat hij toch vooral bekend staat om zijn luiheid op het veld. “Ik ben een beetje moe” (thanks casaspider) is zijn belangrijkste uitspraak op het veld en langs de lijn. Zijn Nederlands is hij nog niet verleerd, al word zelfs ik “een beetje moe” van zijn spraaktempo.
Het mocht de pret niet drukken. Het publiek kwam donderdag in grote getale naar het SDK stadio om de meester nog één keer aan het werk te zien: 9-7 en 6 goals van Romario.
Deze week stond dus voornamelijk in het teken van wedstrijdjes, sommige zeer serieus, andere potjes waren vooral vriendschappelijk van aard. Een spannende wedstrijd die deze week werd gehouden was tussen de Vissers van Westpunt en de Marine uit Nederland. Beide maken gebruik van dezelfde wateren rondom Curaçao en dat 'veld' is iets te klein voor beide kemphanen. Een echte wedstrijd, met alle kenmerken van een heuse interland. De coach van de vissers, Erwin Koense spreekt tactisch van een vergadering, maar hij bedoeld natuurlijk een wedstrijd. En zoals je weet, schieten Mariniers, net als profvoetballers met scherp.
Bij de politieke oppositie kunnen ze van zoveel wijsheid bij de vissers nog wel wat leren. Over het algemeen ontwijken de spelers van de Alliansa Patriotiko de onderlinge wedstrijdjes tussen de Coalitie, Nederland en henzelf. En ook deze week was het weer raak, of liever gezegd: mis! Het Nederlandse team, met aanvoerder Ank Bijleveld, kwam speciaal overgevlogen voor deze interland, maar moest teleurgesteld constateren dat de tegenstander toch vooral buiten het stadion voetbalt. Het siert haar dat ze als een echte aanvoerder, toch wil blijven voetballen. Vervelend voor Ank Bijleveld is dat Alliansa team, een heel ander kwalificatietoernooi speelt dan zij en de coalitie. En dat is lastig voetballen.
De echte wedstrijd, die van de staatkundige hervorming, werd door Ank Bijleveld zelf uitgesteld. De wedstrijd die zij speelt kan nog wel wat blessuretijd gebruiken en dus meldde zij geheel eenzijdig, dat het eindsignaal niet na 90 minuten is, maar ver na 15 december.
Een wedstrijd van geheel andere orde deze week was die tussen passagiers en luchtvaartmaatschappij Martin Air. Martin Air heeft net als Arkefly een aardige reputatie opgebouwd als het gaat om vertragingen en passagiers worden zelden gecompenseerd. Of hier een sprake zal zijn van een winnaar, staat nog maar te bezien. Juridisch gezien lijken de luchtvaartmaatschappijen de zaakjes wel voor elkaar te hebben, al beweert tegenstander EUClaim anders. Of het publiek daarna nog wel naar 'het stadion' komt, is nog maar zeer de vraag: vertragingen, of dat nu overmacht is of niet, staan toch gelijk aan een soort anti-voetbal.
De tweede serieuze wedstrijd deze week was die tussen Milieubeweging en Raffinaderij. David tegen Goliath. Langs de kant staat Nederland, dat nog niet heeft besloten of het invalt of niet. Dit tot grote ergernis van SMOC, stichting Schoon Milieu Curaçao, die zich afvraagt hoelang de wedstrijd nog gaat duren. Het is duidelijk dat deze wedstrijd een goede scheidsrechter ontbeerd. Iemand die nu eens wel een gele of rode kaart gaat trekken voor de partij die consequent de regels overtreedt en het publiek de stadions uit rookt.
Een bekende arbiter, die ons helaas ontvallen is, is Dr Da Gosta Gomez. Deze staatsman was onderwerp van debat afgelopen week, vanwege het 70-jarig bestaan van de Staten waarin hij een prominente rol heeft gespeeld (zie ook een vorig bericht).
Een staatsvrouw van geheel andere orde is de 17-jarige Tahita Ringers. zij heeft roots op Curaçao en is deze week gekozen tot burgemeester van Madurodam en wil na enig aandringen Curaçao ook nog wel als beleidspunt neerzetten tijdens haar ambtsperiode.
Resumerend: de week van 1 april, was een week met heel veel wedstrijden. Om het echie en vriendschappelijk. Het publiek was in het SDK met Romario de duidelijke winnaar, in al die andere oefenpotjes moet het publiek echter geduld hebben. ISLA vs SMOC en ALLIANSA vs COALITIE: tot ver na 15 december worden deze wedstrijden verlengd...en dat is geen 1 april grap!
Bon Siman
-----------------------------------------------
Deze column is ook te beluisteren via deze link.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten