donderdag 17 april 2008

UTS en de Internet Soap, deel 1

Er voltrekt zich een merkwaardig toneelstuk op Curaçao, dat alle aspecten heeft van een echte soap.

Wat is het geval?


Minister Adriaens (FOL, Verkeer, Vervoer en Telecommunicatie) vindt dat de internettarieven op Curaçao te hoog zijn. Daar zit wat in, want je betaalt hier voor een 1Mb (!) ADSL-verbinding 125 gulden (45 euro) per maand. Adriaens wil dat dit bedrag verlaagd wordt naar 60 gulden. Dat mag wat hem betreft in stappen, als het maar omlaag gaat.

Niet duidelijk is waarom hij de prijsstelling te hoog vindt, behalve dan dat hij een warme voorstander is van de gedachte dat Curaçao voorop moet lopen als het om internettechnologie gaat en een lagere prijs het gebruik ervan wellicht stimuleert. Die wens is legitiem, maar nogal naïef: in mijn ogen ontbreekt daarvoor zowel de technische (telecom) infrastructuur op het eiland als een zekere mate van liberalisering, die nodig is om innoverende telecombedrijven te doen investeren in die infrastructuur en dat dienstenaanbod.

UTS heeft nu het lumineuze voorstel gedaan om de tariefsverlaging voor internet in stappen door te voeren (eerst van 125 naar 99 gulden), maar dan moeten de vastrechttarieven voor vaste telefonie wel omhoog (van 18 naar 38 gulden). Snap je het? Unilever verlaagt haar prijzen voor Magnum-ijsjes, maar verhoogt haar tarieven voor margarine om dat te kunnen betalen?

Om inzicht te krijgen in de gevolgen van dit waanzinnige voorstel, even wat rekenwerk:

Curaçao kent twee soorten vaste telefonie: 1. abonnementsvorm (net als in Nederland) en 2. prepaid, ook wel Telefasil genoemd. De laatste vorm is duur als je belt, want de vastrechttarieven zijn verwerkt in de gesprekskosten.

Abonnement Vorm 1
huidige situatie:
vastrecht = 18 gulden,
adsl = 125 gulden.
Totaal = 143 gulden.
Toekomstige situatie:
vastrecht = 38 gulden,
adsl = 99 gulden.
Totaal = 137 gulden.

Elke abonnee gaat dus 6 gulden per maand verdienen op dit voorstel van UTS. Behalve de mensen die geen ADSL hebben (de meesten), die gaan per maand 20 gulden meer betalen!

Prepaid Vorm 2
huidige situatie:
vastrecht = 0 gulden,
adsl = 125 gulden.
Totaal = 125 gulden.
Toekomstige situatie:
vastrecht = 38 gulden,
adsl = 99 gulden.
Totaal = 137 gulden.

Elke prepaid abonnee gaat per maand 12 gulden meer betalen! Behalve de abonnees die geen internet hebben, die gaan 38 gulden per maand meer betalen!

Interessant om te zien welk impact dit voorstel heeft op de totale omzet van UTS op de twee telecomproducten, is om te weten om hoeveel vaste abonnees en prepaid-abonnees het hier eigenlijk gaat en over hoeveel ADSL-aansluitingen we eigenlijk praten.

Ik heb de minister hierover vragen gesteld (zie deze link), maar deze laat zich vooralsnog zand in de ogen strooien. Hij ziet alleen de eerste verlaging naar 99 gulden en rekent verder niet.

Ik heb uiteraard de directeur van UTS, Paul de Geus gebeld om commentaar te geven op mijn analyse, maar ik kan hem mobiel niet bereiken (o ironie) om hem met de gevolgen van zijn slimme plannetje te confronteren.....

Hoewel ik nog geen aanwijzingen heb, vermoed ik dat UTS een en ander heeft neergezet om uiteindelijk als wisselgeld de prijs voor haar concessierecht naar beneden te krijgen. Daarmee zou haar winstgevendheid namelijk een betere verankering hebben, mochten er toch partijen moeten worden toegelaten op het netwerk van UTS. Dat is overigens voorlopig nog toekomstmuziek:

UTS, de telecom-monopolist op Curaçao exploiteert hier haar eigen netwerk en verdient dus zowel op de verkoop van tikken, als op de distributie van die tikken. Ze betaalt hiervoor een concessie aan de overheid. Nu ook andere bedrijven vaste telefonie willen aanbieden, weigert UTS alle medewerking op haar netwerk en is de tweede aanbieder gedwongen om zijn eigen netwerk in de grond aan te leggen. Niemand is daarbij gebaat, zeker de consument niet, die uiteindelijk moet gaan betalen voor dit tweede netwerk. Minister Adriaens vindt dit uiteraard geen goede zaak (zie deze link), maar stelt dat er binnen de regering geen draagvlak is om in te grijpen (lees: er moeten vriendjes van UTS in de coalitie zitten - ik kan geen andere reden bedenken).

Minister Adriaens heeft het voorstel van UTS nu doorgestuurd naar het Bureau Post en Telecommunicatie, dat de minister van advies moet voorzien. Adriaens heeft mij verzekerd dat de dienst de hierboven genoemde gegevens (over aantal en verdeling van abonnementen) opgevraagd zijn bij UTS. Ik hou mijn hart vast en vraag mij af of de minister niet blind is in al zijn ijver om in ieder geval de prijzen van internet naar beneden te brengen.....

We zullen het weldra zien.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Interessante shizzle, vooral omdat ik 5 jaar bij UTS gedetacheerd ben geweest.
Vanwege de kleinschaligheid moet het toch peanuts zijn om het hele eiland tot en met het topje van de Christoffelberg van glasvezel te voorzien, zou je zeggen.
Ben in NL wel blij met mijn @home-abonnement (en dat schijnt dan nog een dure te zijn), 47 euro voor 12 mb inclusief de vaste kosten voor de telefoon.
Bij Alice heb je 20 mb voor 20 euro.
Ben benieuwd wat er allemaal uit komt en heb alle vertrouwen in jouw onderzoek. Succes!

Theo Reichgelt zei

Bedankt voor je duidelijke analyse Dick. De winst is wellicht voor de Scarlet klant als UTS de prijzen van internet verlaagd en telefoon omhoog gooit. Immers ze zullen mee moeten in een prijsverlaging maar hebben geen verpichte telefoonaansluitingen bij hun abbonnees. Wat ik raar vind is dat er nergens wordt gesproken over de 2mb verbinding of beter nog de snelheden omhoog te gooien, wat een trage boel is het toch, totaal niet gelijkwaardig met andere landen. Ze willen graag iets betekenen in de internetwereld maar de verbindingen zijn dramatisch terwijl er toch hele dikke verbindingen naar het eiland liggen als je de verhalen moet geloven. Tijd om daar beter gebruik van te gaan maken naar mijn idee. Voorlopig is het internet net als de rest van de processen op het eiland: TRAAG.