zaterdag 30 juli 2011

Het telefoonnummer van Elmer 'Kadè' Wilsoe

Of criminelen bang zijn voor Justitie laat ik aan uw eigen verbeelding over. Werknemers binnen het politionele en justitiele apparaat in Curaçao zijn het in ieder geval wel!

Spil rondom deze 'cultuur van angst', is Justitie-minister Elmer 'Kadè ' Wilsoe. De enige minister uit de gelederen van Pueblo Soberano die geen last schijnt te krijgen van de stoelendans romdom ministersposten. Dat duidt maar op één ding: hij is rechtlijnig, op koers en marchandeert niet in de ogen van zijn partijleider Helmin Wiels.

De hel van Curaçao
Wie de geschiedenis van de Bon Futuro-gevangenis kent, zal moeten erkennen dat een stevig gezag en een duidelijke visie, gecombineerd met een rechtlijnige aanpak weleens de redding zou kunnen zijn van dit 'Sentro di Detenshon i Korekshon di Kòrsou'. De veelgeplaagde gevangenis werd zaterdag-editie van de Telegraaf zelfs prominent 'De hel van Curaçao' genoemd.

Maar deze rechtlijnige koers heeft ook een keerzijde. In 10 jaar tijd wisselden 10 verschillende directies stuivertje en 'Kadè' voegde daar de elfde wisseling aan toe. En nog is het een 'totale anarchie' volgens de Telegraaf. En nog worden bij zoekacties contrabanda aangetroffen, zoals wapens, telefoons en drugs.

Goed beschouwd maken de bestuurders er dus net zo'n zooitje van als de gevangenen zelf. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.

Persvoorlichting
Onder de huidige Justitie-minister is er nog iets gebeurd: de persvoorlichter is verdwenen. Justitie praat niet meer met het publiek, of althans: ze kiest haar perscontacten zelf en regisseert op deze manier wie er wat naar buiten mag brengen. Deze 'rule of thumb' is overigens kenmerk van het hele kabinet Schotte en wordt door de premier zelf aangeduid als 'complete transdparantie'! Klopt dit niet? Bezoek eens een persconferentie van de Raad van Ministers op donderdagmiddag in 'Forti' en probeer een eigen onderwerp op de agenda te krijgen....

Ryan P.
Deze week bracht de eerder genoemde Telegraaf naar buiten dat Ryan P. - de tot 30 jaar veroordeelde crimineel die Marlies van der Kouwe op Bonaire bruut om het leven bracht - uitbraakplannen heeft. Wapens en telefoons waren al binnengesmokkeld. De uitbraak zou via de gijzeling van een bewaarder worden uitgevoerd. Na een tip van een medegevangene aan de 11e directie van de Bon Futuro, greep de gevangenis in en werd het plan ter elfde ure verijdeld.

Een bericht als deze schreeuwt om bevestiging. Immers: iedere gevangen heeft ontsnappingsplannen uit de 'hel van Curaçao' en iedere dag worden er telefoons en wellicht ook wapens binnengesmokkeld. Dát kan het nieuws toch niet zijn? Ook niet als je Ryan P. heet.

Angst
Maar bevestiging van een compleet transparant Justitie-team zit er niet in. Na tientallen telefoontjes met mensen van politie, gevangenis en Justitie blijkt dat niemand wil praten uit angst voor de gevolgen. Alle betrokkenen verwijzen naar de officiële Persvoorlichting. Alleen..., weet niemand weet wie dat is, waar dat is en welk telefoonnummer gedraaid moet worden.

Niemand? Jawel hoor, er is er één: Elmer 'Kadè' Wilsoe, minister van Justitie.

Weet iemand zijn telefoonnummer?

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'46")

Geen opmerkingen: