woensdag 13 juli 2011

Regering Schotte speelt ook 'Number'

De inval van Justitie in Curacao op zes verschillende locaties van het imperium van gok- en nummerbaas Robbie dos Santos bezorgt de regering van premier Schotte opnieuw een deuk in het inmiddels behoorlijk beschadigde blazoen.

Onder de noemer 'Operatie Bientu', een onderzoek naar het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en belastingontduiking viel het Openbaar Ministerie dinsdag vijf adressen op Curacao en drie adressen op St. Maarten binnen.

Bij de invallen werden onder andere computers, laptops, documenten en geld in beslag genomen in verband met het onderzoek. Op St. Maarten is bij een lokale bank beslag gelegd op een bankrekening. Hoeveel geld er in beslag is genomen maakte Justitie niet bekend.

De zesde inval in Curacao, woensdag, vond plaats bij het pand van Speedy Security aan de Lindberghweg. De betrokkenheid van dit beveiligingsbedrijf kan de regering van Schotte in verlegenheid brengen.

Het bedrijf haastte zich dan ook om in een persverklaring aan te geven dat Justitie slechts langs kwam om gegevens te krijgen van een van haar klanten en niet van Speedy Security zelf.

Speedy Security is namelijk eigendom van de familie van George Jamaloodin, minister van Financien in zijn kabinet. Jamaloodin deed afstand van het bedrijf (zijn vader is nu eigenaar), maar de vele 'Speedy bewakers' die sinds het aantreden van Jamaloodin plotsklaps overheidsgebouwen bewaken, doen vermoeden dat de relatie hecht is. En dan is Robbie dos Santos ook nog eens halfbroer van Jamaloodin.

Vanaf het aantreden van Schotte - vlak voor de geboorte van het nieuwe land Curacao - volgt het ene incident het andere op en lijkt de jonge en onervaren premier een speelbal voor oppositie, directeur van de Centrale Bank, de Nederlandse minister Donner en de rechterlijke macht.

Dos Santos, die wordt gezien als een van de grootste partijfinancierders van de regerende MFK partij, houdt met zijn steun aan Schotte blijkbaar van een gokje. Probleem is alleen dat je niet altijd wint. En dat geldt ook voor Schotte.

Antillencorrespondent Dick Drayer in gesprek met Funda Müjde (5'26")

Geen opmerkingen: