vrijdag 22 juli 2011

Coalitie Curaçao: de rek is eruit!

Negen maanden na de geboorte van het land Curacao lijkt het einde van de coalitieregering van Gerrit Schotte nabij.

De kleinste partij, de MAN, met twee ministers vertegenwoordigt in het kabinet is de uitlatingen van coalitiegenoot Helmin Wiels zat. Voor de oplettende lezer niets nieuws onder de zon. Want de MAN zegt wel vaker dat de grens bereikt is met de voorman van Pueblo Soberano.

Dit keer is het de blauwe partij echter menens. En om te voorkomen dat zij de schuld gaan krijgen van een eventuele val van het kabinet, hebben ze vrijdag het aloude coalitie-gedragsprotocol opgepoetst en nieuw leven ingeblazen.

Dat moet Schotte toch erg goed uitkomen. Deze oudnieuwe zet van de socialisten op Curaçao! De eerste minister heeft al menig onweersbuitje over zien komen, maar lijkt nu de draad volkomen kwijt te zij geraakt door de voortdurende beledigingen van zijn maatje Wiels.

Zaterdag veegde hij in zijn eigen radioprogramma opnieuw de vloer aan met Schotte en zijn kornuiten. De MFK had, zo zei Wiels, in 16 maanden net zoveel gestolen als de voormalige regeringspartij en vijand nummer 1, de PAR, in de afgelopen 16 jaar!

Gerrit Schotte was als een wesp gestoken en kon zich tijdens een radiointerview niet meer inhouden. Schotte beet zijn interviewer toe: “iedereen luistert hier iedereen af. Vandaag heeft de regering besloten om ook afluisterapparatuur aan te schaffen en iedereen af te gaan luisteren. De rechters, de officier van justitie, iedereen. Zo weten we wie wie kent en wie het met welke vrouw doet en wat er in het land gebeurt.”

Met verbijstering werd gereageerd op de woorden van de minister-president. Hoe kan de hoogste politieke baas in een democratische rechtsstaat, diezelfde rechtsstaat onderuit halen?
Schotte zelf schrok niet minder van zijn eigen woorden en haastte zich om via zijn woordvoerder mee te delen dat het allemaal een grapje was!

Voor velen waren dit echter niet de woorden van een komiek, maar de laatste woorden van een gefrustreerde en getergde premier. De rek is eruit!

En dat geldt dus ook voor coalitiegenoot MAN. De voorwaarde waaronder deze partij nog deel wil nemen aan het kabinet is vermoedelijk net zo kwetsbaar als de rechte rug van haar premier.

Wiels kennende haalt de coalitie het weekende niet. Een moraalridder laat zich de mond niet snoeren.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'12")

Geen opmerkingen: