woensdag 22 juni 2011

Politiegeweld tegen illegale Jamaicanen

Vorige week heeft de politie van Curaçao een inval gedaan op een feest op zoek naar illegale Jamaicanen. En die zijn gevonden. Van de 250 feestgangers bleken er 85 illegaal te zijn. Ongedocumenteerden noemen wij ze, politiek correct.

De politie heeft er - volgens ooggetuigen - stevig op los gemept. Het gebouw was omsingeld, zodat de vluchtende illegalen geen kant op konden. Tot aan het dak zijn ze achterna gezeten. En vallend weer naar beneden. Het moet een verschrikkelijk gezicht zijn geweest.

De Jamaicaanse gemeenschap heeft met verbijstering gereageerd op het politieoptreden. Iedereen die er Jamaicaans uitzag of door zijn engels of aangeleerd papiaments opviel, werd meegenomen. Jamaicanen die hun papieren keurig in orde hadden werden niet geloofd.

Curaçao blijft echter opvallend stil. Er zijn geen actiegroepen ontstaan en van een collectieve verontwaardiging is al helemaal geen sprake. Curaçao ademt door, alsof er niets gebeurd is.

De politie spreekt echter van een groot succes, want 85 illegalen zijn aangehouden en gedeporteerd. Er is die avond niets gebeurd volgens politiewoordvoerder Reggie Huggins, maar een klap her en der valt niet uit te sluiten.

De politie heeft haar optreden gebaseerd op de stellige overtuiging dat – zonder te discrimineren – illegale Jamaicanen gewelddadig zijn. En als je zo binnenvalt, dan is het adrenaline gehalte waarschijnlijk al erg hoog bij de dienders.

De pers, zeker de schrijvende pers blijft opvallend stil over deze gebeurtenis. Naar de reden kan alleen maar gegist worden. Sommigen houden het op de angstcultuur die er heerst. Een aantal journalisten valt de politie niet graag af uit angst om geen zaakjes meer te krijgen. Vergeet niet dat politie een belangrijke leverancier is om de krant te vullen.

En of dit politieoptreden nog gevolgen heeft staat ook te bezien. De politie wast haar handen in onschuld en de verantwoordelijke minister van Justitie is onbereikbaar voor commentaar.

Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'50")

Geen opmerkingen: