De tot nog toe timide en stille bewoners van Julianadorp, een oude Shellwijk ten westen van de raffinaderij, zijn uit de kast. Reden: de raffinaderij hoest een kankerverwekkend stofje uit: catcrackerpoeder.
Voor wie het nog niet wist, de raffinaderij doet dat dagelijks, viezigheid de lucht in stouwen. Maar onze noordoostpassaat blaast dat spul standaard over een vast aantal andere wijken. De bewoners daar zijn zo gewend geraakt aan die rotzooi, dat ze niet meer vooruit te branden zijn. De raffinaderij staat er namelijk al sinds 1917 en de Noordoostpassaat nog veel langer.
Ironie
Afgelopen Hemelvaartsdag - hoe ironisch - kwam de wind voor één keertje uit een andere richting en kon Juliandorp voor het eerst genieten van de raffinaderij zoals de eerder genoemde wijken dat het hele jaar mogen doen.
Gevolg: bewoners hebben zich verenigd en een actiegroep opgericht. Ten strijde tegen die Venezolaanse reus en ten strijde tegen die lakse overheid, die net als de reus doet alsof er niets aan de hand is.
Stoepje
De groep heet ‘Basta’, en dat betekent in het Papiaments GENOEG. Ze weten natuurlijk allang dat die Isla daar staat en dat het allemaal niet pluis is wat daar gebeurd. Maar als het probleem op je stoepje ligt - letterlijk - dan wordt het perspectief heel anders.
Bovendien, en daar was iedereen erg van geschrokken: door de uitgebleven reactie van raffinaderij en overheid gebruikten de meeste inwoners hun vrije Hemelvaartsdag om de stoep en de tuin nou eens echt schoon te maken. Zonder te weten wat ze eigenlijk aan het opruimen waren.
Strijdbaar
Jora de Jong, woordvoerder van 'Basta', zegt dat na het incident bij veel bewoners de knop om is gegaan. Voor het eerst ondervonden ze zelf hoe alle belangrijke intituties op Curaçao de burgers in de kou laat staan.
De strijdbaarheid van deze wijk is - hoe je het ook beoordeelt - uniek voor Curaçao. De Isla heeft namelijk normaal gesproken weinig te duchten van de Curaçaose bevolking (en overheid).
Eén nadeel is er wel: Julianadorp heeft het imago een witte wijk te zijn en dat weerspiegelt zich in de kleur van de actiegroep Basta. En daarmee hebben de voorstanders van de raffinaderij een eenvoudig middel om te roepen dat Nederland hier achter zit.
Een argument dat - als zo vaak - Curaçao ontslaat van de verplichting om problemen echt aan te pakken.............
Funda Müjde in gesprek Met Antillencorrespondent Dick Drayer (7'20")
Geen opmerkingen:
Een reactie posten