dinsdag 30 juni 2009

De maakbaarheid van onze samenleving

Twee dagen Nederland, en het gevoel is er weer: deze samenleving is maakbaar. Althans, dat is het gevoel dat je voortdurend krijgt als je kijkt naar hoe de zaken hier geregeld zijn.

Zo kwamen we vanochtend aan in Groningen (stad) en parkeerden de auto op een zogenoemde city-parking, waarvandaan vervolgens Shuttles naar de binnenstad vertrokken. Het parkeerkaartje was geldig als vervoersbewijs voor 5 personen! Op Curaçao kunnen we niet eens fietspaden aanleggen om het autoverkeer in te dammen en de binnenstad te ontlasten en hier in de provincie wordt het allemaal maar gedaan.

Zelfs honden ontlopen de maakbaarheid van de samenleving niet. Wat Daniel overigens een kreet van opwinding ontlokte, omdat hij bij ons in de tuin altijd de poep op moet ruimen. In Nederland zou onderstaand bord afdoende zijn, was zijn stellige overtuiging. De maakbaarheid van de samenleving.............

Het bord staat er overigens nog. Het beeld over Antillianen in Nederland heeft al genoeg te leiden onder de negatieve maakbaarheid van een aantal individuen uit de eilanden overzee.

Doel van onze reis naar Groningen-stad was het bezoek aan het nationale Stripmuseum. Samen met zwager Tjark en de twee jongens bezochten wij dit handig naast de McDonalds gepositioneerde museum (zou ook hier de Tweede Kamer inspraak hebben gehad?).

Veel oude en iets minder nieuwe striphelden verwelkomde ons in zalen vol met artefacten en andere bezienswaardigheden. Duidelijk was te zien dat dit museum geen contempory comics in huis bewaarde, zodat Jonathan en Daniel al gauw riepen of we niet naar die handig gesitueerde McDonalds konden gaan.

Tjark en ik hadden echter handen en ogen tekort en lieten ons vermaken met de strips van Dick Bos en Eric de Noorman (beiden van Tjark) en Franka, Agent 327 en Jan Jan's en de kinderen (allen van mij).

Hoogtepunt, voor mij althans, was een strip op posterformaat aan de muur van Jan en Jan Jans, samen uit eten - zonder kinderen -, waar Jan Jans tijdens romantisch kaarlicht en gemijmer van haar man ineens - tussen neus en lippen - haar man toebijt: "Jan, eet je sla op"! De reactie van Jan is hartverwarmend:De maakbaarheid van de samenleving begint bij je eigen relatie. Dank Jan, voor deze wijze les!

1 opmerking:

Carlton zei

Superleuk dat je NL weer eens bezoekt :-) wellicht tijd om een hapje en drankje te doen in A' dam

Grtz

S, S & Thijn