maandag 2 juli 2007

Vlaggendag

Vandaag is het "Dia di Himno i Bandera", ofwel: Dag van Volkslied en Vlag! Eerder schreef ik al over het volkslied (klik hier), dus nu is het de beurt aan de vlag van Curaçao.

Aysheline zei me laatst dat ze deze officiële feestdag op Curaçao niet herkende van vroeger. En dat klopt. Precies in het jaar dat zij naar Nederland vertrok, 1984 werd 2 juli uitgeroepen tot Vlaggendag.
Deze dag staat in het teken van de geschiedenis van Curaçao en de onderlinge saamhorigheid. Op 2 juli 1951 kwam de Eilandsraad (volksvertegenwoordiging) voor het eerst bijeen en daarom is deze dag gekozen.

Net als op Koninginnedag worden er ook vandaag festiviteiten georganiseerd in de stad: Officiële en minder officiële plechtigheden; traditionele dansen; folkloristische kleding en muziek.

De vlag van Curaçao (zie foto) heeft ook een uitgesproken symboliek. De gele band stelt de felle tropische zon voor en symboliseert de vrolijke aard van de bevolking. Het bovenste blauwe vlak vertegenwoordigt de blauwe lucht en het onderste de zee. De sterren staan voor vertrouwen, hoop en verwachting. Wit is de kleur van vreugde en geluk. Elke ster heeft vijf punten, symbool voor de vijf continenten waar de diverse bewoners van dit eiland hun oorsprong hebben. De grote ster vertegenwoordigt Curaçao, de kleine staat voor het onbewoonde zustereiland Klein Curaçao.

Trouwens, ook in Nederland wordt de Curaçaose Vlaggendag gevierd, alleen heeft niemand vrij, zoals wij.....

Nederland kent geen vlaggendag. Wel zijn er regels gesteld met betrekking tot vlaggendagen. Dagen dus dat de vlag mag wapperen: klik hier.

1 opmerking:

Dick zei

Nederland kent wél een vlaggendag; op maandag 6 april 2009.
Zie http://zesapril.hyves.nl

Groeten,

Dr.D.