dinsdag 31 juli 2007

Maanwandeling op Jan Thiel....

We hadden het één keer eerder gedaan: een wandeling bij volle maan in de zoutpannen van Jan Thiel achter ons huis. Elma en Emilia waren toen getuige van een stukje natuur, speciaal belicht door een mooie felle maan.

John en Mill, onze gasten deze zomer waren wel te porren voor een stevige wandeling en het was gister volle maan, dus wat let ons? Dit keer niet Dennis meegenomen, want die zit met gezin in Las Vegas, maar een echte tourguide: iemand met verstand van zaken en de laatste Antilliaan die nog zijn brood verdiend met zoutwinning ;-)!


(de maan over de zoutvlakten van Jan Thiel)

Deze man wist veel wetenswaardigheden over het gebied waar wij wonen en kent de natuur op zijn duimpje. Een echte liefhebber. Zo wist hij ons de geschiedenis van het gebied te schetsen. Een geschiedenis waarbij slaven te werk werden gesteld om van 6 uur in de ochtend tot 8 uur in de avond zout te winnen. Vanwege regenval was het noodzakelijk om al het aanwezige zout zo spoedig mogelijk te winnen: in regenwater lost het immers weer op! De natte gedeelten van de zout pannen herbergt de grootste kolonie Flamingo’s op Curaçao! Aysheline en ik hebben er nog nooit één gezien, maar dat terzijde. De Flamingo’s, zo leerden wij zijn roze van kleur omdat ze pekelkreeftjes eten. Deze dieren hebben carotée in zicht, een roze kleurstof. Want van nature zijn flamingo’s namelijk wit!

De wandeling eindigde onderaan bij de Rotonde aan het einde van Caracasbaai weg. Twee uur later en de nodige spierpijn erbij.

Maar wel leerzaam en erg mooi, de natuur bij ons achter. Morgen is er een tweede wandeling. Deze trip zal ons voeren langs Fort Beekenburg, het Quarantainehuis aan de Caracasbaaiweg, bij Baya Beach. Wij doen die wandeling echter bij de volgende volle maan. Lopen is toch echts iets voor atleten…


(Baya Beach met Fort Beekenburg)

Geen opmerkingen: