woensdag 14 september 2011

Welke prijs heeft Wilsoe?

Opnieuw staat Curaçao te kijk en in haar hemdje na een schietincident in de voormalige Bon Futuro gevangenis. Voorheen was het de Koraal Specht gevangenis en nu heet hij Sentro di Detenshon i Korekshon. Maar hoe het beestje ook van naam verandert, zijn streken leert-ie niet af.

Twee Curaçaose gevangenen zijn neergeschoten door een gedetineerde uit Saint Kitts, een eilandje net onder St. Eustatius. De slachtoffers komen van Curaçao en zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Eén slachtoffer is inmiddels buiten levensgevaar.

De minister van Justitie, Elmer 'Kadé' Wilsoe (Pueblo Soberano) heeft dinsdagavond voor het TV-journaal gezegd de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen. Dat werd tijd en komt goed uit, want de beste man draagt ook alle verantwoordelijkheid. Fijn om dat nog eens bevestigt te krijgen.

Schieten we er wat mee op? Dat waag ik te betwijfelen. Deze minister heeft namelijk alles wat ooit in gang gezet is om de veiligheid van de gevangenis te verbeteren, stop gezet. Gerespecteerde vakgenoten uit Nederland werden ingevlogen door de vorige regering om collega's de fijne kneepjes van het bewaardeerschap te leren. Deze 'Soberano'-minister heeft de twinning uiteindelijk weer de nek omgedraaid. We kunnen het allemaal zelf, zo is het credo.

Het bewijs daarvan zien we vandaag. de minister krijgt de rekening gepresenteerd. En rekeningen - zo weten we allemaal -moeten betaald worden.

Nou heeft de regering Schotte en dus ook haar Justitieminister er een handje van om onconventioneel met wetmatigheden om te gaan. De Isla vervuilt niet, wat de rechter er ook van zegt en al zegt de rechter dat het hoofd van de veiligheidsdienst weer aan het werk moet, je legt dit soort vonnissen gewoon naast je neer. Zelfs het massaal ontslaan van raden van toezicht van overheids nv's, sterk ontraden door het toezichthoudende orgaan SOAB, werd breed omarmt en uitgevoerd door deze overheid.

Dus deze rekening zal - zo schat ik in - ook wel niet betaald worden. De wetmatigheid van een bewindsman die zijn verantwoordelijkheid neemt, is namelijk heel simpel: vertrekken! Al het andere had namelijk al lang gedaan moeten zijn. Dat is je werk!

Insiders weten het intussen wel: elke gevangenbewaarder heeft zijn prijs! En in een kleine gemeenschap als de Curacaose is die kennelijk erg laag.

Wat is de prijs van Elmer 'Kadé' Wilsoe?

Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'41")

Geen opmerkingen: