donderdag 19 mei 2011

Schelden doet soms pijn

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werd gisteren onaagenaam verrast tijdens het debat met de vaste Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties. SP-Kamerlid Ronald van Raak trok zo hard van leer tegen vicepremier Theo Heyliger van Sint Maarten, dat het aanwezige bezoek van de Bovenwindse eilanden vol ongeloof reageerden op de bewoordingen van de SP-er.

Van Raak noemde Heyliger een ‘maffiabaas’ en ‘mister ten procent’. Met dat laatste verwees Ronald van Raak naar geruchten over vermeende corruptie op het Bovenwindse eiland. Heyliger heeft een stevige hand in een aantal overheids-nv's. En algemeen bekend is, dat deze nv’s melkkoetjes zijn voor corrupte politici. En daar doelde van Raak op.

De uitlatingen van Ronald van Raak waren een reactie op eerdere uitspraken van de vicepremier van Sint Maarten. En het schelden van van Raak of zoals hij het zelf noemt: het benoemen van de echte problemen is een stokpaardje aan het worden van linkse en rechtse politici in Nederland. Van Raak vaart wat dat betreft eenzelfde koers als de PVV, zeker ten opzicht van de voormalige Antillen.

Maar de vicepremier van Sint Maarten is ook niet vrij van zonden. Hij noemde Hollandse politici onlangs nog slavendrijvers. De huidige staatkundige relatie van Sint Maarten met Nederland is volgens hem een vorm van moderne slavernij. “Het enige waar Nederland nu in voorziet, zegt Heyligers, is toezicht. "Het financieel toezicht loopt ons de neus-, oog- en andere gaten uit", waren zijn exacte woorden.

Er zit een kern van waarheid in de wederzijdse beschuldigingen, afhankelijk van waar je staat. Het klopt dat het financiele toezicht een buitengewoon zwaar controle mechanisme is op de uitgaven van de overheid van Sint Maarten. Maar het klopt ook dat er buitengewoon veel corruptie is op het eiland, die elke vooruitgang in de weg staat.

De confrontatie tussen Donner en van Raak is een botsing tussen oude en nieuwe politiek. En daar zullen we aan moeten wennen. Bovendien: we doen dan wel vaak alsof dat schelden erg is, maar we zijn hier op de eilanden niet roomser dan de paus. Als je hoort hoe politici hier tegen elkaar te keer gaan, dan is Ronald van Raak een lieverdje. Geloof me.

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'41")

Geen opmerkingen: