vrijdag 13 mei 2011

Curaçao te duur voor Chavéz en de PVV

Heel veel Nederlanders, maar in ieder geval de PVV-stemmers willen de eilanden van de Antillen graag op marktplaats te koop zetten of nog misplaatster: weggeven of overdragen aan Venezuela. Deze week kwam een bericht terug uit Venezuela dat ons -verrassend - meldde: we willen jullie niet, jullie zijn veels te duur!

Generaal buitendienst en speciaal militair en politiek adviseur van Hugo Chávez, Alberto Müller verklaarde dat Venezuela kijkt naar de eilanden in termen van kosten en baten. De prijs van annexatie is te hoog, aldus deze man, want de Antillen hebben een hoge levensstandaard die door een kunstmatige economie, zonder eigen middelen, in stand wordt gehouden.

Oliekoning
Deze en andere uitspraken staan opgetekend in het boek 'De Oliekoning - Hugo Chávez en de beloftes van zijn Latijns-Amerikaanse revolutie' van Wereldomroep-collega Edwin Koopman.

Het boek geeft een mooi inzicht in de Venezolaanse (geo)politiek, dat – in het geval van de Benedenwindse eilanden draait om Nederland en de Verenigde Staten. Volgens deskundigen houden Venezuela, de Verenigde Staten, Nederland en de Benedenwindse eilanden elkaar in een greep van angst.

Driedubbel
Het is een driedubbel problem, volgens bijvoorbeeld Ko Colijn van inistituut Clingendael in een gesprek met de Wereldomroep: de Venezolanen vrezen dat de Antilliaanse eilanden door de Amerikanen gebruikt worden om hen aan te vallen. Omgekeerd is Nederland bang dat Chávez de drie eilanden ooit zal annexeren en de Verenigde Staten denken dat Nederland niet genoeg zal doen om de Venezolanen tegen te houden.

Een merkwaardige situatie, aldus Ko Colijn. Hij stelt dat de angst in tien minuten verdwenen is als ze met elkaar om de tafel zouden gaan, Nederland heeft dat overigens wel geprobeerd, maar altijd nul op het rekest gekregen. En nu we op Curaçao een Venezolaans goed gezinde regering hebben, probeert Maxim Verhagen het via de premier van Curaçao, Gerrit Schotte.
En Schotte maakt daar handig gebruik van om Nederland in andere zaken een beetje op afstand te kunnen houden.

Wensenlijstje
Onlangs, in februari werd dit duidelijk toen Schotte in de media verkondigde dat die maand nog een ontmoeting zou volgen met Chávez (er zou zelfs al sprake zijn van een tegenbezoek van Chavez aan Curaçao!).

Schotte toonde daarbij een witte gesloten envelope met daarin – volgens eigen zeggen – het wensenlijstje van Verhagen. De gesprekken hebben helaas nog niet plaatsgevonden. Vermoedelijk omdat het Chávez toch iets te ver gaat om zijn agenda te laten bepalen door dat kleine eilandje, 90 km voor zijn kust, in ‘zijn nationale wateren’…..

Vrijstaat
De bevolking van de Antillen laat zich niet gauw bangmaken. Een mogelijke invasie van Venezuela gaat net iets te ver. Vergeet niet dat alle retoriek, ook die van de PVV, vooral bedoeld is voor interne consumptie.

Ondanks de stoere woorden van Chávez, dat de Benedenwindse eilanden bij Venezuela horen, zal er volgens journalist Koopman niks gebeuren. Maar, Venezuela houdt de boel wel en in de gaten en dat heeft alles te maken met de geschiedenis. Bijna elke bandiet die vroeger een revo;utie voorbereidde, deed dat vanuit de vrijstaat Curaçao....

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'14")

Geen opmerkingen: