woensdag 4 mei 2011

Dodenherdenking in de West

Vanochtend om 9 uur is er bij het monument op het Waaigat en op de militaire begraafplaats in Willemstad, Curaçao een korte herdenkingsceremonie geweest ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens de herdenking vanochtend is er onder het voorbijrazend verkeer twee minuten stilte gehouden, maar de rest van Curaçao heeft dáár niets van gemerkt.

Curaçao en Aruba leverden tijdens de oorlog vliegtuigbrandstof aan de strijdkrachten en hadden vanwege die reden wel degelijk te maken met ‘de Duitsers’. De eilanden waren omsingeld door Duitse torpedojagers die probeerden de olietankers bij aankomst en vertrek van de haven te torpederen. Eén keer heeft de Duitse Marine Curacao op land aangevallen, maar dat kwam ze duur te staan. Met 12 cm kanonnen warden ze de zee weer opgejaagd. Ze hebben het daarna nooit meer geprobeerd.

Chinezen
De aanwezigen op het Waaigat herdachten alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen of terreur zijn omgekomen. Daaronder worden vast niet de vijftien stakende Chinezen gerekend, die op 20 april 1942 gedood werden door de Nederlandse autoriteiten. Curaçao herdenkt deze slachtoffers weliswaar jaarlijks, maar dan op 20 april, niet nu.

En Curaçao is een iets te grote aanduiding, want er zijn bij deze herdenking altijd maar een handjevol politici en belangstellenden. En ook nog vaak die mensen die graag met de vinger naar het verderfelijke Nederland wijzen. Chinezen worden op Curaçao overigens geweldig gediscrimineerd, dus de vraag is gerechtvaardigt met welke motieven zij jaarlijks herdacht worden....

Verzetshelden uit de West
Er zijn verschillende mensen uit Suriname en de voormalige Antillen in het verzet gegaan, die het niet hebben overleefd. De bekendste is George Maduro, de naamgever van het in 1952 opgerichtte stadje Madurodam. Maduro werd vele malen gearresteerd en stierf op 28-jarige leeftijd in kamp Dachau aan vlektyfus.

In Nederland iets minder bekend, maar hier des te meer is Segundo Jorge Adelberto ‘Boy’ Ecury uit Aruba (zie foto). Boy Ecury was tijdens de oorlog een jonge student uit Aruba, die door verraad aan zijn einde kwam.

Boy zat eerst bij de Oisterwijkse Raad van Verzet. Met zelfgemaakte brandbommen bestookte hij Duitse vrachtauto's, saboteerde spoorlijnen en bood hulp aan onderduikers en geallieerde piloten. Op een gegeven moment moest Boy zelf ook onderduiken. De Duitsers maakten fanatiek jacht op het verzet en met zijn donkere huidskleur viel Boy te veel op. In Den Haag sloot hij zich aan bij de Knokploegen die aanslagen pleegden op NSB'ers.

Hij is uiteindelijk door een verzetsmakker, die doorsloeg verraden en op 6 november 1944 gefusilleerd door de Duitsers op de Waalsdorpervlakte. 22 jaar is hij geworden.

Aruba wil dit jaar aandacht vragen voor dit stukje ‘vergeten geschiedenis’. Vanavond waren zo'n twintig Arubaanse studenten namens de regering en bevolking van Aruba bij de officiële dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte om een krans te leggen bij het monument. Vlakbij de plaats waar Boy Ecury destijds werd gefusilleerd.

Film
Er is in 2003 een film gemaakt door Frans Weisz, met een scenario van Arthur Japin over Boy Ecury. Aanstaande vrijdag, 6 mei wordt in De Balie in Amsterdam in samenwerking met de Vereniging Antilliaans Netwerk en het Genootschap Vrienden van Aruba deze film vertoond.

Voorafgaand daaraan zullen korte inleidingen worden gehouden door gevolmachtigde minister van Aruba Edwin Abath en schrijfster Giselle Ecury. De bijeenkomst begint vrijdag om 20.00 uur.

Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'01")

2 opmerkingen:

Corinne Leysner zei

Twee jaar geleden is op de eilanden die toen nog de Nederlandse Antillen vormden de documentaire "het vergeten erfgoed van Oranje" gemaakt. Deze docu is vertoond in Lunablou. Het gaat over de betrokkenheid van de Antillen bij de tweede Wereldoorlog, verteld door mensen die er toen bij waren en waarvan inmiddels al 2 zijn overleden. Ik zal mijn best doen hem op een gepast tijdstip door de lokale televisie omroepen te laten uitzenden.

Luna zei

Enig idee waarom de ceremonie niet tegelijkertijd met de Nederlandse ceremonie plaatsvond? Of bijv. ook om 20:00 uur...?