Consternatie op Curaçao. Een groep Indiers is afgelopen week in Willemstad de straat opgegaan na de dood van een landgenoot. Hij bleek de hand aan zichzelf te hebben geslagen.
De protesterende groep Indiers stelden onder andere hun barre werkomstandigheden aan de kaak en de slechte betaling die zij ontvangen.
De groep kwam gisteravond eerst bijeen bij een Indiase tempel en verzamelde zich daarna bij de winkel waar hun landgenoot had gewerkt. En Daar werden kaarsjes aangestoken ter nagedachtenis.
De man heeft voor zijn dood een afscheidsbrief geschreven en daarin bekende hij dat hij zijn werkgever bestolen had én dat dit was ontdekt. Maar in diezelfde brief zou ook staan dat hij als een moderne slaaf behandeld werd, en dat ze hem terug wilden sturen naar India.
De man was niet de enige in een dergelijke situatie, zo bleek gisteravond bij het protest. Het was voor het eerst op Curaçao dat een groep Indiërs openlijk uiting gaf aan hun beroerde omstandigheden. Zevendaagse werkweken, voor 380 euro per maand of zelfs veel minder. Dagen van tien of elf uur per dag, zonder betaling van overuren. Slechte, ronduit belabberde huisvesting. Het lijkt cliché, maar ook Curacao kent het fenomeen uitbuiting dus blijkbaar.
Uit een rapport, dat in 2009 is gepubliceerd na onderzoek van de Vreemdelingenketen, blijkt dat er tussen 2003 en 2007 (in een tijdspanne van 4,5 jaar) ruim 2000 (2185) Indiërs naar Curaçao zijn gekomen. Als je een ranglijst zou maken, komen ze met stip op 8 binnen.(Colombia is nr 1 met 13000).
Vaak worden de Indiërs als manager van een winkel met Indiase eigenaren aangesteld. Over de omstandigheden en voorwaarden waaronder ze naar Curaçao zijn gekomen, wordt alleen maar gespeculeerd. Hoe groot het illegale circuit is, weet men niet.
Mensenhandel is een zorg op Curaçao. Er bestaat zelfs een speciaal telefoonnummer waar tips doorgegeven kunnen worden. Vaak heeft mensenhandel op Curaçao te maken met prostitutie. Vrouwenhandel.
In het verleden zijn enkele zaken van mensenhandel voor de rechter gekomen, de meest recente was die van een groepje Chinezen vorig jaar. Ook op St. Maarten zijn in het verleden mensen veroordeeld wegens uitbuiting van Indiase dienstmeisjes.
De Antilliaanse eilanden komen sinds vorig jaar niet meer voor op de internationale zwarte lijst van landen met een slechte reputatie op het gebied van mensenhandel.
Des te meer reden om goed uit te zoeken hoe dit verhaal van de Indische gemeenschap geplaatst kan worden.
Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'54")
1 opmerking:
Ik ben heel erg benieuwd naar dat rapport wat in het bericht wordt aangehaald. Waar kan ik dat vinden?
Een reactie posten