maandag 4 april 2011

Endemol zoekt geld voor telenovelle op Curaçao

De productiemaatschappij van Joop van den Ende en John de Mol zoekt geld voor de financiering van een nieuwe telenovelle op Curaçao. De mediagigant heeft al enige ervaring met series op Curaçao, zoals 'Bon bini Beach' en de 'Erfenis'.

De Endemolproducente destijds, Annemieke van Vliet opperde samen met anderen het idee om niet een soap, maar een echte telenovelle op te nemen op Curaçao.
Telenovelle’s zijn waanzinnig populair aan deze kant van de oceaan.

En komen vooral uit Brazilie en Mexico. Het woord komt van het Spaanse en Portugese Telenovela en betekent 'soapserie'. Toch is er een belangrijk verschil met de Nederlandse soapseries, want telenovelles hebben een einde. De verschillende verhaallijnen leiden tot een plot en dan is het afgelopen. Soapseries daarentegen kunnen jaren doorgaan.

Aanvankelijk wilde Endemol een Nederlandstalige telenovelle maken, en men wilde daar heel graag een andere kant laten zien van Curaçao. Dus geen zon, zee en strand en Nederlandse witte toeristen, maar gewoon mensen van het eiland zelf met hun eigen verhaal.

Men kwam er toen al gauw achter dat die serie dan in onze landstaal zou moeten worden gemaakt: het Papiaments. Omdat Endemol ook al contacten onderhield met de overheid hier om lokaal mensen op te leiden, was het een kleine stap om deze telenovelle helemaal te maken met een Curaçaose crew en Curaçaose acteurs. De enige acteur uit Nederland is de welbekende Lieke van Lexmond.

De telenovelle gaat ‘Ki bo ke men?’ heten (wat bedoel je?) en als alles goed gaat, wordt er in december aanstaande gedraaid.

Normaal gesproken maakt een producent een proefaflevering en gebruikt die om de serie aan tv-zenders te verkopen. Hier gaat het net iets anders, want wij hebben geen vermogende TV-zenders op het eiland en dus heeft Endemol een trailer en de eerste tien minuten gemaakt om daarmee geldschieters te interesseren voor het maken van deze serie. Gisteren was de ’première’ van deze trailer. En het publiek was enthousiast.

Het verhaal van de telenovelle draait om zeven jongeren uit één klas, van verschillende culturen die lief en leed met elkaar delen. Klassieke thema's, zoals liefde, vriendschap, zwangerschap en criminaliteit vormen de kern van deze serie.

De serie zal in Nederland ook worden aangeboden. En dat zou een unicum zijn. Een Papiamentstalige serie die professioneel in elkaar zit, gesteund door de grootste soapproducent in Nederland. Vergeet niet dat er in Nederland zo’n 120.000 papiamentstaligen wonen, en die gaan allemaal kijken!

Een van de bekendstre geldschieters is overigens Gregory Elias, de man die Curacao gepromoot heeft bij de voetbalclub NEC en de man ook die achter het Curacao North Sea Jazz festival zit.

Bibi Fadlalla in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'06")

4 opmerkingen:

Whitney zei

Dat klinkt heel vet, zal de serie als deze door gaat ook in Nederland te zien zijn?

Dick Drayer zei

ja, ook in NL
grt
dick

baby_jenny zei

awo ta ki dia e ta kuminsa hunga na tv ??

Richard Turner zei

als er genoeg fondsen zijn, gaat de serie in december gedraaid worden.
daarna uitzending