maandag 31 mei 2010

Oproer in Bon Futuro

Oproer in Bon Futuro: eindelijk kregen de gevangenen lucht van de schoonmaakacties die op handen zijn. De gevangenen werden boos over deze 'schoonmaakacties' om naar binnen gesmokkelde wapens, drugs en telefoons in beslag te nemen.

Honderden gedetineerden weigerden uit protest terug te keren naar hun cellen. Zij probeerden op de daken te klimmen, waar onder anderen bewakers en Nederlandse medewerkers van de Landelijke Bijzondere Bijstand (Dienst Justitiële Inrichtingen) stonden. Om de gevangenen terug te dringen is in de lucht geschoten. Dat weerhield de gedetineerden er niet van een kantoor te veroveren op de bewakers, het in brand te steken en de deuren te barricaderen.

Oproer in Bon Futuro (4'11")

vrijdag 28 mei 2010

Vespucci-leerlingen in quarantaine

Elk jaar moeten de leerlingen van het Vespucci-college op Curaçao in Quarantaine. Ter voorbereiding op hun staatsexamen voor vmbo, havo en vwo.

Het Vespucci is de enige school op Curaçao die exact het Nederlandse onderwijsprogramma en dus ook het Nederlandse staatsexamen volgt. De school is ooit opgezet om kinderen van Nederlandse mariniers - met een tijdelijke stationering op Curaçao - Nederlands onderwijs aan te bieden. Vanwege het tijdsverschil tussen Curaçao en Nederland kunnen die examens niet tegelijkertijd worden afgenomen. En om te voorkomen dat de vragen en goede antwoorden vanuit Nederland via moderne communicatiemiddelen de leerlingen op Curaçao bereiken, nog voordat zij examen doen, stelt de staatsexamencommissie de quarantaine verplicht in. Klokslag 8 uur gisteravond meldden de examenkandidaten zich in de lobby van vakantieresort Savannah. Het resort is hermetisch afgesloten van de buitenwereld.

Rob van der Enden, leraar Aardrijkskunde leidt de quarantaine-operatie (6'38")

Onze correspondent op curacao meldde vanochtend dat alles probleemloos is verlopen. het examen aardrijkskunde is goed gemaakt.

woensdag 26 mei 2010

Weg met de Wegenbelasting

Waar in Nederland jaren over wordt gediscussieerd, heeft Curacao slechts een weekje nodig om een besluit te nemen: de wegenbelasting wordt afgeschaft.

Daarvoor in de plaats zal de benzineprijs aangepast worden, zodat de staat toch geen inkomsten mist. De vervuiler betaalt wordt door velen omarmt als een goed principe. Bovendien is men het in de rij staan om belasting te betalen zat. Ja, je hoort het goed: hier betaal je wegenbelasting door met harde guldens naar het loket van het belastingkantoor te gaan……

Weg met de Wegenbelasting (4'55")

woensdag 5 mei 2010

Drink een cactus

Ooit Cactus gedronken? Ik wel en ik kan niet meer zonder. Vanaf nu geen baco’s meer, maar caco’s!

Tijdens mijn bezoek aan Dia di Rincon ontmoette ik een Nederlandse ‘ Rinconairu’ die een likeur heeft gemaakt van de Cadushi cactus, 20% alcohol, en deze nu promoot als ‘de’ drank van Rincon en Bonaire. En inderdaad: zowel op de airport als in de lokale horeca wordt hij volop geschonken. Nu de rest van de wereld…

Cadushi was al bekend in de Bonairiaanse keuken, onder andere de cactus soep, maar deze likeur slaat alles. Geen Blue Curacao meer, maar Bonaire groen!

Reportage uit Rincon (7'01")