zaterdag 11 oktober 2008

Presidentsverkiezingen in Amerika

Zoals gisteren al geschreven: elke werkdag (behalve vrijdag) verzorg ik een nieuwsuur tussen 18.00 en 19.00 op Paradise FM. Dit uur is te volgen via de streaming van Paradise. In Nederland is dat dus te volgen om middernacht (in de winter om 23.00 uur).

Eén van de onderdelen, die ik heel leuk vind, zijn mijn gesprekken met Jan-Kees Emmer. Hij is correspondent van de Telegraaf in New York voor Amerika en Canada en dagelijks geeft hij een update van de verkiezingsstrijd tussen Obama & McCain. En na de verkiezingen over alles waar Amerika zich druk over maakt.

Afgelopen week hebben we proefgedraaid op de zender en dat leverde in mijn ogen aardige radio op:

6 october:
De dag van het 2e debat in de VS. Obama staat 6 punten voor op McCain. Volgens Jan-Kees zorgt de huidskleur van Obama voor 6 punten achterstand, dus zijn voorsprong zou eigenlijk 12 punten moeten zijn. Een dag is een jaar in verkiezingstijd, dus er kan nog van alles gebeuren tussen die twee: JK over Obama's voorsprong (3'39"), JK over het 2e debat (4'01").

7 october:
De dag na het debat. Obama is aan de winnende hand. Volgens Jan-Kees was het debat saai. De heren waren netjes, maar McCain kwam er niet echt uit. Dat wijzen de eerste peilingen uit: JK evalueert het 2e debat (4'19").

9 october:
Als op 4 november de verkiezingen in Amerika van start gaan en de stembureau's hun deuren openen, heeft een derde van de Amerikanen al gestemd! Deze opmerkelijke constatering doet Jan-Kees als hij in Ohio een open stembureau aantreft, daags na het tweede debat tussen McCain en Obama. De voorsprong van 6 punten van Barack Obama is dus voor een derde al verzekerd in de einduitslag.....Jan-Kees in Ohio (4'29").

10 october:
Volgens Jan-Kees is het moddergooien begonnen. Met name de Republikeinen zijn danig gefrustreerd en willen in hun berichtgeving Obama afschilderen als terrorist en moslim: hij heet toch Barack 'Hussein' Obama, bijt een kapper Jan-Kees toe. Volgens Jan-Kees zal het moddergooien geen zoden aan de dijk zetten, zolang de financiële crisis het nieuws bepaalt. De Amerikaan zal toch stemmen met zijn bankrekening in gedachten en dan heeft Obama toch de beste papieren (4'14)".

Vanaf aanstaande maandag dagelijks Jan-Kees op mijn weblog. Wil je meer van hem lezen? Surf dan eens naar zijn weblog:

Onze man in New York

Geen opmerkingen: