Koningin Beatrix kan dinsdag ongestoord Curaçao aandoen. De enige demonstratie die roet in het eten kon gooien was het protest van afgelopen avond op het Wilhelminaplein in Punda. En de hoge hoed van Helmin Wiels uiteraard, maar de voorman van de PS heeft in imam Ebrahim Mohammad zijn gelijke gevonden en dus kan Beatrix Curaçao ongestoord gaan ontdekken.
Al geruime tijd is er in de media en op sociale netwerksites, zoals Facebook een protest gaande van verontruste burgers die vinden dat de Curaçaose rechtsstaat door het optreden van de huidige regering Schotte in gevaar is. Deze groep heeft zich nu verenigd en tot deze demonstratie opgeroepen. Het is dus voor het eerst dat er een openlijke demonstratie plaatsvindt tegen de regering op Curaçao.
Landverrader
De boosheid lijkt zich vooral te richten tegen minister Monk. Deze heeft naar aanleiding van het rapport Rosenmoller gezegd dat een ieder die met hem heeft gesproken, moet worden gezien als ‘een landverrader’. En hij voegde daaraan toe dat die mensen de doodstraf niet meer kunnen krijgen, want die is helaas afgeschaft.
De demonstratie is georganiseerd door de zogenaamde groep van 40. Ze noemen zich: Ik ben ook één van de 40, Mi tambe ta un di e 40! En dat verwijst naar de groep die met Rosenmoller gesproken heeft. De groep heeft geen band meer met 40, hij lijkt namelijk steeds breder te worden. Afgelopen week schaarde een grote protestgroep, Korsou Uni – verenigd Curacao – zich achter deze demonstratie. Deze actiegroep is een vereniging van bedrijfsleven, non-gouvernementele organisaties, kerken en sociale groeperingen.
Afdoende
Overigens een heel groot deel van de bevolking van Curaçao staat achter Gerrit Schotte en vindt dat de kritiek door de premier en het parlement afdoende is gepareerd. Het tekent de verdeeldheid op Curaçao.
Er is echter zoveel opgerakeld de afgelopen maanden, dat Schotte er verstandig aan zou doen om een onafhankelijke commissie of parlementair onderzoek in te laten stellen om af te rekenen met feiten en fictie rondom zijn regering.
Want hoe je het ook went of keert, zolang dat onderzoek er niet is, zal er een vervelende lucht blijven hangen rondom zijn ministers en zijn kabinet. En daar is niemand mee gediend. Schotte niet, deze groep van 40 niet en Curaçao niet.
Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'17")
Geen opmerkingen:
Een reactie posten