maandag 10 oktober 2011

Premiers aan de muur

Op de eerste verjaardag van het land Curaçao zijn de oud-premiers van de Nederlandse Antillen in Fort Amsterdam geëerd met een schilderij. In het bijzijn van negen voormalig minister-presidenten onthulde de huidige premier, Gerrit Schotte de schilderijen.

Vanavond geeft hij een speech op het Brionplein, zeg maar de Dam van Willemstad en volgens de persvoorlichting gaat hij iets heel belangrijks zeggen. Ik heb mijn hoofd er over gebroken, maar ik zou niet weten wat dat kan zijn. Even geduld dus nog.

Op de andere eilanden zijn er ook plechtigheden geweest, maar Curaçao is het enige land dat vandaag een officiele vrije dag heeft.

10-10-10
Om het geheugen op te frissen: voor 10-10-10 waren de eilanden in de Cariben onderdeel van het land Nederlandse Antillen. Een kunstmatig land met als enige echte verbondenheid: moederland Nederland. Dat jasje zat al lang niet lekker meer. Curaçao wilde van de andere eilanden af en ook de eilanden, hadden het wel gehad met Curaçao.

Het is moeilijk te zeggen of het dagelijks leven op de eilanden is veranderd. Vaststaat dat het leven op de Beseilanden heel erg duur is geworden. Ze zijn daar over gestapt op de dollar en maken nu mee wat Nederland bij de overgang naar de Euro meemaakte.

Selectief
Nederland is nu bezig het nivo van voorzieningen op te krikken, maar de kritiek is dat ze weinig rekening houdt met de lokale omstandigheden. Bovendien is Nederland selectief: wel verhoging van belastingen, geen verhoging van pensioenen en uitkeringen.

Op Curacao is de sfeer grimmig. In die zin dat men elkaar in de media uitmaakt voor rotte vis. De verdeeldheid is groot. Of die grimmigheid ook leidt tot relletjes is de vraag. De soep wordt niet altijd heet gegeten. Vanochtend bij de opening van die premiersportretten was de PAR, de vorige regering, de grote afwezige, terwijl ze de meeste premiers aan de muur hebben hangen.

Er wordt ook gedemonstreerd door een groep mensen die vindt dat Curacao afglijdt naar een bananenrepubliek, of zelfs een dictatuur. Maar onduidelijk is of die groep aanhang op de been kan brengen.

Vertsterking
In een wereld waar samenwerking juist leidt tot bestuurlijke versterking, lijkt de beweging van de Antillen tegendraads. Gerrit Schotte zei vanochtend voor de NOS dat Curacao in ieder geval nog niet klaar was met de staatkundige verandering,

En die conseqenties zijn ,veel zaken nog niet goed zijn geregeld. Voorbeeld: Curaçao heeft geen Olympisch Committee meer en haar sporters doen niet meer mee in de wereld. Tenzij ze kiezen voor bijv. Nederland, zoals atleet Churandy Martina heeft gedaan.

De nieuwe staatkundige indeling is nog niet geslaagd. Eerst zullen de kinderziektes overwonnen moeten worden. Voor de meerderheid van de bevolking op de eilanden moet het wel beter worden, want de ontevredenheid is groot, zeker op de BES-eilanden.

Antillencorrespondent Dick Drayer vanaf Curaçao (7'21")

Geen opmerkingen: