Met de hakken over de sloot noem je dat! De regering Schotte heeft van het Curaçaose volk een 6- gekregen voor haar eerste jaar 'in office'. Niet echt een cijfer om opgewonden over te raken. Zeker niet als je een verschil wilt maken. En dat wilde Gerrit, toen hij stelde dat hem op 27 augustus 2010, de dag van de verkiezingen op Curaçao het mandaat van de bevolking was gegeven.
Schotte’s partij, de MFK, kwam tijdens die verkiezingen vanuit het niets op 5 zetels. En dat schept verwachtingen.
Het rapportcijfer voor Gerrit is afkomstig uit een onderzoek van onderzoeksbureau CurConsult en werd uitgevoerd in opdracht van de Wereldomroep. In totaal deden er ruim 400 respondenten aan mee van 18 jaar en ouder. Volgende de statistieken is dat ruim voldoende om serieus iets te zeggen over de regering Schotte.
Tweedeling
De 6- komt niet onverwacht. Het gepolariseerde Curaçao is netjes verdeeld in 10 zetels voor de oppositie en 11 voor de coalitie. Dat is al heel lang zo en weerspiegelt de tweedeling in de maatschappij. Althans zo lijkt het.
Wie de 6- iets nauwgezetter bekijkt, komt tot de ontdekking dat de standaardafwijking ten opzichte van het gemiddelde klein is. Met andere woorden: de bevolking van Curaçao stemt tussen 4 en 7, en niet op 1 of 10 om een gemiddeld zijfer van 5,7 te halen.
Vrij vertaald: Curaçao geeft Schotte het voordeel van de twijfel, maar draagt hem allerminst op handen.
Magertjes
De 6- lijkt na eerste beschouwing wat magertjes. Het is al gezegd. 'Mas serka di bo' (veel dichter bij jou), de lijfspreuk van Schotte's MFK zou toch een hoger cijfer moeten opleveren.
Het onderzoek geeft ook duidelijkheid over de steun aan het kabinet van Gerrit. Die is ongeveer 33%, een derde. 45% stemt niet echter niet op één van de coalitiepartijen, en dat is bijna de helft.
Doorregeren
Schotte kan met deze 6- desondanks doorregeren. Hij heeft net als alle andere premiers een mandaat van vier jaar gekregen en in dat licht bezien is de 'bijna voldoende' een ieder geval een positieve start.
Of zoals mijn moeder zou zeggen: jongen, hard doorwerken. Dan komt het bij het tweede rapport wel goed.
Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'49")
Geen opmerkingen:
Een reactie posten