dinsdag 6 december 2011

Kleine lettertjes en luide woorden

"Let op de kleine lettertjes! Lees wat er staat!" Wie dit leest, zou haast denken dat ik een huis aan het kopen ben, een nieuw contract bij mijn baas teken of het laatste model uit de showroom mee wil nemen. Nee hoor, niets van dit alles. Ik ben een journalist die verslag wil doen van wat de regering van Curaçao bedenkt om de interne oppositie stil te krijgen en de externe verhoudingen met Nederland zuiver te houden, zonder haar gezicht te verliezen voor haar eigen achterban. 

Dat vergt namelijk nogal wat kunst en vliegwerk. In de communicatie tussen media en politiek is het deze dagen zaak om te letten op de kleine lettertjes. En ook om te letten op wat er gezegd wordt en wat er geschreven wordt. Daar zit vaak een wereld van verschil tussen, waardoor je als politicus een enorme uitglijder kunt maken. Maar ook als journalist kun je er aardig de mist mee ingaan.

Betrappen
Wat wil het geval? In de al maanden durende soap over de integriteit van de regeringsploeg van Gerrit Schotte zijn alle stellingen - uiteraard en voorspelbaar - betrokken. Ook de media doet daaraan mee. Soms bewust, maar vaker nog onbewust. Het is een ingewikkeld schaakspel.

Toen Schotte een dag voor de ministerraad, eind november, wederom een grote konijn uit zijn hoed toverde en iedereen, inclusief de pers en de Nederlandse politiek verraste, dachten wij met z'n allen - wij van de pers - dat Schotte opdracht had gegeven om de integriteit van bestuur op Curaçao te laten onderzoeken door Transparancy International.

Zelfs Donner dacht dat, want hij meldde in de Kamer dat niemand zich ongerust hoeft te maken: Curaçao laat zich onderzoeken door Transparancy International en geeft inhoud aan de titel van het rapport van Rosenmöller, "Doe het zelf!"

Overigens, dát heeft Donner dan wel weer gelogen, want in de brief van Schotte aan Donner zegt zelfs de Curaçaose premier dat het grootschalige onderzoek niets van doen heeft met Rosenmöller. En ook dat is logisch, want dat zou hij aan het thuisfront weer niet kunnen verkopen. Volgt u het nog? 

Geen sprake

Het Antilliaans Dagblad dacht vervolgens - als enige - slim te zijn door Transparancy International te bellen om te vragen hoe dat nu zit met Schotte en zijn onderzoek. Het antwoord kent u inmiddels: Transparancy is eenmaal per e-mail en eenmaal per telefoon benaderd. Van een onderzoeksopdracht is geen sprake en van een contract al helemaal niet. 'Schotte schaakmat' dacht het AD, en met hen velen.

Mis! Schotte heeft nooit gezegd dat er al een onderzoeksopdracht is of een contract.....Het slecht Papiaments geschreven persbericht van  Schotte maakt namelijk geen melding van contracten en opdrachten. Er is alleen maar een besluit genomen om een proces te starten om Transparancy International te benaderen om een grootschalig onderzoek te starten........

Even, heel even
Even bekroop mij het gevoel dat de kleine lettertjes, het woordspel, de semantiek mij de das om had gedaan. Schotte en zijn adviseurs zijn slimmer dan iedereen! Want de suggestie dat een onderzoek op handen is en dat dit onderzoek het antwoord is - in Nederland - op Paul Rosenmöller kwam Schotte natuurlijk wél erg goed uit.

Even..., zei ik. Heel even. Wie de geluidsporen en de TV-opnamen van de persconferentie, die als basis diende voor het persbericht (of andersom) opnieuw beluistert en bekijkt, weet dat de minister-president Transparancy introduceerde als vastgelegde partner, als een slimme zet in het schaakspel tussen Nederland en Curaçao.

Praatte Schotte voor zijn beurt? Of is hij iedereen te slim af? Lees de kleine lettertjes, maar bovenal: beluister ook de luid gesproken worden. Ze lijken op elkaar, maar hebben elk hun eigen dynamiek.

Funda Muhje in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (3'59")

Geen opmerkingen: