dinsdag 8 juni 2010

Zwart geld op Curacao

Nederlanders die hun vermogen hebben geparkeerd op Curaçao moeten alert zijn! Jan-Kees de Jager, de Nederlandse minister van Financiën heeft de belastingdienst van Nederland opdracht gegeven inlichtingen in te winnen bij de Antilliaanse belastingdienst over zogenaamde SPF's: "Stichting Particulier Fonds". Aanleiding voor deze actie, aldus het ministerie, is het 'plotseling' opheefen van 250 van zulk soort fondsen onlangs.

SPF is een legale constructie waarbij vermogen wordt ondergebracht in een fonds dat beheerd wordt door 'de uiteindelijke gerechtigde'. Uiteraard dient een storting in zo'n fonds opgegeven te worden aan de Belastingdienst, maar als je dat 'vergeet', is het voor de Belastingsdienst onmogelijk om via dat fonds te achterhalen wie de storting deed. Voor buitenlanders is zo'n fonds aantrekkelijk omdat er geen successierechten worden geheven bij overlijden en geen winstbelasting over het rendement is verschuldigd. Antillianen moeten wel gewoon betalen.

Jan-Kees de Jager zegt nu in het bezit te zijn van een duitse CD-rom waar die stortingsgegevens wel te achterhalen zijn. Zo zijn er al 22 Nederlanders 'gesneuveld' in Lichtenstein met behulp van gegevens van deze CD-rom.

Volgens fiscaal specialisten op Curaçao is de actie van de Jager te kenmerken als bangmakerij. Fondsen die opgeheven worden dienen vermeld te zijn in de Staatscourant. De 250 fondsen die de Jager meldt, zijn onbekend op de Antillen. Er is overigens wetgeving in de maak om SPF's te verplichten informatie te verschaffen.

Zwart Geld (5'34")

Geen opmerkingen: