donderdag 14 februari 2013

Enquête onderzoek OM naar wanbeleid Schotte


Oud premier Gerrit Schotte van Curacao moet zich in een civiele enquête verantwoorden voor beschuldigingen van financieel wanbeleid bij een drietal nutsbedrijven. Schotte kreeg de touwtjes in handen  eind 2010 door allereerst de commissarissen bij de drie nutsbedrijven te vervangen. Vervolgens is hij herhaalde malen zelf op de stoel gaan zitten bij de water- en elektriciteitsmaatschappij Aqualectra. Hij deed dat als hoofd aandeelhouder. Destijds fronsten velen hun wenkbrauwen over zijn directe bemoeienissen.

Elektriciteitsmaatschappij Aqualectra had bijvoorbeeld voor 25 miloen euro aan aandelen zitten in een energiecentrale die stroom levert aan de raffinaderij. Die aandelen moesten ineens gratis worden weggegeven aan een overheids-NV RdK, de eigenaar van de raffinaderij.  Gevolg: een verlies in de boeken van 15 miljoen euro over 2010. En zo zijn er meer van dit soort grapjes uitgehaald, waarbij het voortbestaan van de enige energieproducent op het eiland ernstig werd bedreigd.

Het enqueteverzoek van het OM gaat uiteraard over een onderzoek naar wanbeleid bij de drie nutsbedrijven en niet sèc over Schotte. Ook aantal bestuurders staat op de lijst, die het OM gisteren vrijgaf. Omdat het hier gaat om een civiele procedure, wacht Schotte geen gevangenisstraf. Pas als het OM aanleiding ziet tot strafrechtelijke misstanden, dan kan die besluiten een eigen onderzoek te starten om de ex-premier en zijn mede-bestuurders strafrechtelijk aan te pakken. Het OM verzekerde mij dat als er aanleiding is, ze dat ook niet zullen nalaten.

Fouad Sidali van Dichtbij Nederland in gesprek met Dick Drayer (3'34")

woensdag 13 februari 2013

De waslijst van Plasterk


Minister Ronald Plasterk is boos op het bestuur van eiland Sint-Maarten. Boos over hoe Sint Maarten omgaat met de nabijgelegen eilanden Saba en Sint-Eustatius. Sint-Maarten maakt het leven van de burgers op de twee kleine eilanden onnodig moeilijk, vindt hij.  Er ligt nu een waslijst aan klachten op de deurmat van de premier van Sint Maarten, Sarah Wescot-Williams. 

Plasterk wil actie. Vooral het medisch spoedvervoer per helicopter gaat niet goed. St. Maarten boycot de Canadese helikopter die nu in gebruik is. Het eiland wil het spoedvervoer graag zelf doen, maar Nederland koos voor een Canadese helicopter. Deze heli wordt door de Sintmaartenaren dwars gezeten. De Canadese heli kan vaak niet op tijd vertrekken omdat er geen toestemming wordt gegeven om te landen, dat soort pesterijtjes. Plasterk vindt dat niet acceptabel omdat dit mogelijk levens in gevaar brengt.

De waslijst van Plasterk is lang. Zo blijft St. Maarten maar belasting heffen op goederen die door- of uitgevoerd worden naar Saba en Statia. Dat is internationaal niet echt gebruikelijk en maakt het leven op de twee eilanden onnodig duur.

Zo lukt het ook maar niet om een glasvezelverbinding aan land te brengen, terwijl al dit soort zaken wel was toegezegd door St. Maarten. Zelfs de luchtvaartbelasting is extreem gestegen, zodat de vliegverbindingen onnodig duur blijven.

Plasterk is onlangs op St. Maarten geweest. En heeft deze zaken besproken. Nu drie weken later komt deze boze brief. Dan kun je wel stellen dat het menens is voor Plasterk. De brief laat zien in ieder geval zien dat de relatie tussen Nederland en St. Maarten onder druk staat.

Fouad Sidali in gesprek met Dick Drayer (3'23")