zondag 25 augustus 2013

Isla raffinaderij: wie gaat dat betalen?

Curacao wil zijn Isla-raffinaderij gaan moderniseren, eindelijk. Een flink besluit van het parlement van het eiland. De Isla is één van de meest vervuilende raffinaderijen in de wereld. Neergezet door de Shell, die hem verkocht voor een gulden aan de overheid van Curaçao. Dat was in 1985. Daarna werd hij gehuurd door PdVSA, de staatsoliemaatschappij van Venezuela. Er is door Curaçao en door Venezuela nauwelijks geïnvesteerd in onderhoud van de raffinaderij, waardoor hij nu steunt en kraakt in al zijn voegen. Maar bovenal overschrijdt de Isla, zoals we de raffinaderij hier noemen, dagelijks de veel te soepele milieunormen. En iedereen staat erbij en kijkt ernaar. 

Aan de andere kant, is de olie-industrie op Curaçao goed voor bijna 6% van het Bruto Nationaal product en dus een belangrijke pijler van de economie. De schatting is dat de Isla ongeveer 2000 mensen direct en indirect werk geeft op dit moment.
De raffinaderij is eigendom van de Curaçaose overheid. Die verhuren hem aan de Venezolanen. Dat huurcontract eindigt in 2019. Curaçao staat nu voor de keuze of het door wil gaan met olieraffinage op het eiland. Er is veel weerstand tegen, vanwege de vervuiling, maar een groot deel van de bevolking én de regering is bang dat het eiland niet zonder kan.

Het parlement heeft nu besloten om door te gaan, maar dan moet de raffinaderij wel grondig gemoderniseerd worden, want zoals die nu draait kan echt niet meer. Er moet dus geld van een buitenlandse investeerder komen en of dát gaat lukken is nog maar de vraag. Er hangt een hoog prijskaartje aan dit besluit. De regering heeft laten uitrekenen wat het kost om deze raffinaderij te moderniseren, en dat is niet mis. 2,5 miljard euro!!!. En dat geld heeft Curaçao in ieder geval niet. Het eiland gaat dus op zoek naar een rijke partij.

Er staat niemand te dringen voor de poort. De Valero raffinaderij op Aruba is al dicht en dat scenario is ook zeer reëel voor Curaçao. Je zou verwachten dat Venezuela met PdVSA, hun staatoliebedrijf dat er nu al zit, zou investeren, maar het blijft angstvallig stil bij onze zuiderbuur. De enige andere kandidaat die ik kan bedenken is het Chinese staatsbedrijf CSCEC. Die zijn erg actief op dit moment. Maar dat is verder gissen.

Deskundigen zeggen dat het besluit van het parlement veel te laat komt om de olieraffinage na 2019 te continueren. Duidelijk is in ieder geval dat de manier waarop de raffinaderij nu draait, niet meer kan. Het is om die reden dat het parlement gisteren ook een commissie heeft benoemd die een scenario gaat uitwerken als de Isla in 2019 toch moet sluiten. Dat scenario wordt door velen veel veel realistischer geacht. Maar ook dan is er veel geld nodig.

Het gebied waar de raffinaderij al bijna 100 jaar staat is zeer vervuild. De Shell hoefde zich niet te houden aan milieuregels en PdVSA wilde zich nooit houden aan milieuregels. De sanering van dit gebied gaat ook een slordige 800 miljoen euro kosten. En wie die rekening gaat betalen? Joost mag het weten.

NTR-presentator Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (3'14")

woensdag 14 augustus 2013

GPS nekt criminele politieagenten

WILLEMSTAD - Drie Curaçaose agenten zijn vandaag veroordeeld voor het mishandelen van twee verdachten in 2011. De agenten kregen alle drie 14 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 voorwaardelijk. Ook mogen ze 5 jaar lang het werk van agent niet uitvoeren en moeten een schadevergoeding betalen. Het vonnis is opmerkelijk vanwege de bewijsvoering.

Op 5 september 2011 gingen drie politie-agenten, twee mannen en een vrouw, naar de wijk Jan Doret, even ten zuidwesten van Willemstad om een man aan te houden en mee te nemen naar het bureau. Blijkbaar hadden ze een nogal kort lontje, want onderweg besloten ze een omweggetje te maken langs Koredor; een afgelegen plek, waar vooral joggers komen. Ter plaatse hebben ze de gearresteerde man eventjes bewerkt, in elkaar geslagen, tegen de auto aangeggooid en zo meer. En dat hebben de drie later onderweg en op het bureau nog eens herhaald. Ze zijn door de rechter veroordeeld op grond van foltering en landsbesluit op grond van het folteringsverdrag.

Het komt vaker voor dat agenten op Curaçao zich misdragen en hun macht misbruiken. Ik heb dat zelf een keer aan den lijve ondervonden. Tijdens carnaval werd ik gesommeerd om ergens ander te gaan staan; ik reageerde niet snel genoeg, volgens oom agent, en lag binnen no-time onder vijf agenten op het asfalt. Je gaat hier niet in discussie met een agent, om het zo maar te zeggen.

Dat het tot een rechtzaak komt, gebeurt zelden. Ook reageert de politieleiding traag op dit soort misstanden. Om een voorbeeld te geven: deze agenten pleegden hun wandaden in september 2011. Pas één dag (!) voor hun zitting, anderhalf jaar later, op 25 februari 2013 werden de drie op non-actief gezet. Met andere woorden: ze mochten gewoon doorwerken al die tijd!

Curacaoënaars weten allemaal hoe de politie hier te werk gaat. Dus de klappen die uitgedeeld zijn, is niet nieuw. Waarom deze zaak zo bijzonder is, is omdat er nu ook echt bewezen kon worden dat de agenten de mist in gingen. Ze ontkenden namelijk al die tijd dat ze op die afgelegen plek waren geweest en verklaarden dat de verwondingen die het slachtoffer had opgelopen kwamen omdat hij zich verzet had tijdens zijn arrestatie.

Maar ze waren vergeten dat hun dienstauto een GPS-trackingsysteem heeft en je dus precies kan zien waar en hoe lang iemand ergens is geweest. Toen een mede-arrestant op het Bureau ook nog eens bevestigde dat er geslagen was, had de rechter geen moeite meer om tot een veroordeling te komen.

Het vertrouwen in de politie wordt er niet beter op, ook al niet omdat de politietop niet meteen optreedt en zijn agenten laat zien, dat ook agenten zich aan de wet moeten houden.

NTR presentator Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer 2'21"

- Requisitoir OvJ
- Uitspraak Samboe
- Uitspraak De La Chiques
- Uitspraak Antersijn

maandag 5 augustus 2013

Gearresteerde vrouw in zaak Wiels was jarig op 5 mei

WILLEMSTAD - De moord op de Curacaose politicus Herman Wiels van begin mei heeft afgelopen weekend geleid tot de arrestatie van een vrouw. Maar of zij verdachte is van de moord, of wat haar betrokkenheid zou zijn, is niet bekend gemaakt. De Telegraaf schrijft vandaag dat de moord een politiek complot is geweest.

Het gaat om een 43 jarige vrouw met de initialen M.A.B. Haar echte naam is Monica Bergonje. De politie wil niets kwijt over deze vrouw. Via haar Facebookprofiel is bekend dat ze in de autohandel of -verkoop zit en dat ze in Venlo op de Mavo heeft gezeten.
Onder collegajournalisten wordt gezegd dat zij heel veel gebeld heeft op de dag van de moord op Helmin Wiels. Nou is dat misschien niet zo gek want Monica is jarig die dag, 5 mei.

Dit is niet de eerste arrestatie in deze zaak. Eerder al werd er een 26-jarige man aangehouden met de bijnaam ‘Pretu’, in Zoetermeer. Pretu wordt door Justitie verdacht van de moord op Raul Martinez, ook wel bekend onder de naam 'Bolle'. Bolle werd eind mei verminkt en dood aangetroffen aan de noordkust van Curaçao. Volgens de politie is hij de chauffeur van de vluchtauto die gebruikt is tijdens de liquidatie van Wiels op het strand van Marie Pampoen.

Monica Bergonje, die dit weekend werd aangehouden zou gelinkt zijn aan die Pretu. Althans dat schrijft de Telegraaf. Die krant schrijft ook dat er sprake is van een politiek complot. En er wordt gesuggereerd dat ex-premier Gerrit Schotte mogelijk betrokken is bij de moord. Het is een conclusie die de Telegraaf trekt op basis van eigen onderzoek en haar contacten met de lokale Papiamentstalige media, die goede bronnen hebben binnen het politiekorps van Curaçao. Maar het is wel zeer zachte informatie…

Harder is de bewezen relatie tussen Francesco Corallo van de Siciliaanse maffia en Gerrit Schotte. Die heeft tijdens zijn premierschap geprobeerd om iemand van die clan in de RvT van de Centrale Bank te krijgen. Fransesco Corallo is onderdeel van de Atlantis Casino groep, die op St. Maarten en Curaçao actief is.

John van den Heuvel van de Telegraaf hecht veel waarde aan de verklaring van de vriendin van Wiels (Betty Da Fonte), vlak na de moord, waarin een link wordt gelegd tussen de moord en de lokale politiek. Betty heeft gezegd tegen John dat Wiels door een partijgenoot naar het strand was gelokt, waar-ie even later vermoord werd. Die partijgenoot is de ex-minister van Justitie, Elmer Wilsoe.

En Wilsoe is de man die als minister heeft geprobeerd bevroren tegoeden van loterijbaas Dos Santos los te peuteren in de Verenigde Staten via een brief aan Hillary Clinton. Dos Santos op zijn beurt wordt hier op Curaçao gezien als maffia en is – dat weten we wel – de grote financierder van Schotte’s MFK-partij.

De huidige premier, Asjes zou ook volgens de Telegraaf ook verhoord zijn. Maar dat is niet bevestigd. Asjes heeft wel vanaf het begin geroepen dat Wiels vermoord is door de maffia; vanwege zijn anti-corruptiestrijd. Maar deze bekentenis heeft nooit geleid tot een politieverhoor. Het lijkt daarom te vroeg om de ontknoping van deze zaak nu al te veronderstellen.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'38")

donderdag 1 augustus 2013

Vier Nederlanders Curaçao uitgezet

(c) Karen Attiah
WILLEMSTAD - De criminaliteitscijfers over de eerste zes maanden van 2013 op Curacao zijn bekend gemaakt. Daaruit blijkt, onder andere, dat er gemiddeld elke dag twee vreemdelingen van het eiland worden uitgezet. Daaronder bevinden zich ook Nederlanders.

Ook opvallend is het aantal roofovervallen op Curaçao. Het eerste half jaar waren dat er 284. Bijna twee per dag. Je mag dan volgens mij gerust van een epidemie spreken. Van die 284 werden er bijna zeventig op straat gepleegd en zestig maal bij mensen thuis. 2013 is met dit aantal één van de slechtste jaren deze eeuw. Ook het aantal moorden is extreem hoog. Negen in het eerste half jaar. De bekendste is uiteraard de moord op politicus Helmin Wiels, 5 mei.

Als je die twee per dag zou extrapoleren naar de grootte van de Nederlandse bevolking, dan zouden er elke dag meer dan tweehonderd vreemdelingen het land worden uitgezet. Wellicht dat daar een aantal politici in Den Haag erg blij van wordt, maar je moet er toch niet aan denken. De meeste uitzettingen op Curaçao gaan om Jamaicanen, maar ook Haitianen, Colombianen en Venezolanen worden regelmatig teruggestuurd.

En dus ook Europese Nederlanders. Navraag leert dat alle vier zijn teruggestuurd omdat zij een misdrijf hebben begaan, veroordeeld zijn en/of hun gevangenisstraf hier hebben uitgezeten. Daarna zijn ze uitgezet.
Nederlanders, van alle buitenlanders hier, hebben een aparte status. Ze moeten namelijk toegelaten worden van rechtswege, zoals dat heet. Dat kan niet geweigerd worden. Bij echte buitenlanders is dat anders, die moeten een verblijfsvergunning aanvragen. Als Nederlander moet je dus wel iets doen, en als je dat nalaat, handel je dus in strijd met de wet. Over het algemeen kun je dat dan ter plekke repareren en word je dus nooit uitgezet. Behalve dan als je crimineel bent!

Echte buitenlanders kunnen dus worden uitgezet als ze geen verblijfstitel hebben, ben je veroordeeld dan kun je na je straf ophoepelen. In het geval van de Nederlanders, gaat het dus wel altijd om criminaliteit en wordt je met je Nederlandse paspoort uit een deel van het Koninkrijk gezet.

Dat laatste is pikant. VVD–Tweede Kamerlid Bosman heeft een initiatiefwet Personenverkeer die regelt dat een Antilliaanse Nederlander na zes maanden verblijf in Nederland alleen mag blijven als hij kan aantonen dat-ie inkomen heeft, dat-ie zijn school heeft afgemaakt en nog wat regeltjes. Bosman wil de door hem geconstateerde stroom kansarme Antillianen indammen met deze wet.

Bosman heeft altijd gezegd dat een regeling om Antilliaanse Nederlanders apart te behandelen legitiem is, omdat de eilanden dat zelf ook doen. Deze uitzetting van vier Nederlanders, toont inderdaad aan dat Curaçao in dit geval dus wel degelijk mensen met een Nederlands paspoort uitzet.

Toch gaat de vergelijking mank. De vestigingseisen op curaçao zijn formeel. Als jij je wilt vestigen op Curaçao is dat altijd mogelijk. Alleen pensionado’s moeten aan regeltjes voldoen om te kunnen profiteren van een gunstig belastingklimaat; maar dat is echt iets anders.

Bosman stelt dus voorwaarden aan het verblijf van iemand met een Nederlands paspoort, die niet geboren is in Nederland. De eilanden doen dat niet.

Het is onduidelijk waarom Nederland gewoon niet hetzelfde doet als de eilanden hier. Dus pas als je crimineel wordt, moet je ophoepelen en niet als je tot een bevolkingsgroep hoort die oververtegenwoordigd is in de misdaadstatistieken en je na zes maanden een meldingsplicht krijgt. Het merendeel van de Antillianen die naar Nederland komt is namelijk hoog opgeleid of gaat zich hoog opleiden en krijgt straks te maken met de Bosman wet, terwijl die helemaal nooit bedoeld is voor hen.

Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'31")