zaterdag 19 januari 2013

‘Maffiabaas’ klaagt Staat der Nederlanden aan

zaterdag 5 januari 2013

Gezondheid Chavez zorg in de regio


CARACAS - De tanende gezondheid van Hugo Chávez haalt op dit moment de headlines over de hele wereld. Vrijdagmiddag meldde de Venezolaanse staatstelevisie dat de leider ernstige problemen heeft met zijn ademhaling. De Venezolaanse overheid is uiterst spaarzaam met mededelingen over Chavez; vandaar dat er druk wordt gespeculeerd: hij zou in een coma liggen, en helemaal niet meer zelfstandig kunnen ademen. Chavez is in ieder geval al drie weken niet in het openbaar gezien of gehoord, wat duidt op de ernst van de situatie.

Veel kleine Caribische staten houden hun hart vast. Venezuela subsidieert olieleveranties aan achttien landen in de regio, inclusief Jamaica en Cuba, maar ook Suriname. Deze landen zijn bang dat als Chavez verdwijnt, ook deze subsidie gaat verdwijnen. Chavez is de bedenker van dit project, dat Petrocaribe heet. Daarmee kunnen landen in de regio op krediet olie van Venezuela kopen. Ze doen een kleine aanbetaling van 5% en mogen de rest afbetalen in 25 jaar tegen 1 procent rente.

Voor veel kwakkelende economieën in de regio zal het eventueel wegvallen van dit systeem een enorme impact hebben. Voor Curaçao is er geen direct gevaar. Het land is geen onderdeel van Petrocaribe. En dat is bewust, want de Antilliaanse eilanden willen niet afhankelijk zijn van Venezuela. Maar een eventueel overlijden van Chavez kan – zoals gezegd – wel invloed hebben op de stabiliteit op verschillende eilanden om ons heen. Dus ook hier wordt angstvallig gekeken naar de gezondheidstoestand van de president.

De Venezolaanse oppositie ruikt haar kans. Chavez moet op 10 januari worden beëdigd voor zijn nieuwe termijn van 6 jaar, nadat hij in oktober de verkiezingen won. Als dat niet lukt, dan moeten er binnen een maand weer verkiezingen worden gehouden. En zonder Chavez liggen er kansen voor de oppositie. Die heeft de regering dan ook opgeroepen om openhartiger te zijn over de gezondheidstoestand van de president; zodat iedereen weet waar-ie aan toe is.

De kans dat Chávez beschikbaar is voor zijn inauguratie op 10 januari wordt steeds kleiner; en Chavez heeft dit scenario aan zien komen. Vlak voor zijn operatie in december wees hij een opvolger aan. Voor het eerst! Zijn naam is Nicolás Maduro, een voormalige buschauffeur uit Caracas en de huidige vicepresident. Maar er aast nog een man op de baan van Chavez. Zijn naam is Diosdad Cabello, de huidige voorzitter van het parlement. Als Chavez niet kan worden beëdigd op de 10e, dan neemt hij het stokje over tot aan de verkiezingen.

Voor de oppositie zal gewezen presidentskandidaat Enrique Capriles Radonski, de huidige gouverneur van de deelstaat Miranda dan meedoen. Hij is afstammeling van de Capriles familie uit Curaçao. Maar, nu lopen we wel iets vooruit op de zaken. Eerst maar zien wat er op 10 januari gebeurt.

NTR-presentator Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (2'58")

donderdag 3 januari 2013

De Barber van Sevilla

Er zijn problemen met de pensioenen in Curaçao. Het AOW-fonds heeft een tekort van 40 miljoen euro per jaar. Sommige ouderen kunnen zich niet kunnen veroorloven om te stoppen met werken al zijn ze met pensioen. 

Curaçao heeft jaren op te grote voet geleefd. Op dit eiland ga je met je 60e al met pensioen en als je 40 dienstjaren hebt, mag je al op je 55e met de VUT. Teveel mensen houden dus te vroeg op met werken. Gevolg: het AOW fonds heeft een tekort van ongeveer 40 miljoen euro.

Daarbij komt dat Curaçao in rap tempo grijs wordt. Bijna 14 procent van de bevolking is 60-plusser. In de jaren zestig brachten zes werkenden het pensioen van een oudere op, nu zijn dat er nog maar drie voor elke gepensioneerde. Om de problemen aan te pakken liggen er plannen om de pensioengerechtigde leeftijd naar 65 op te trekken; die plannen liggen al een paar jaar op de plank en gaan wellicht nu ingevoerd worden. Ook een premieverhoging zit er aan te komen. Curaçao moet deze maatregelen nu echt nemen, anders is het te laat.

De meesten mensen, ook ouderen blijven positief. Men is met een pensioentje van 350 euro - ver onder het minimumloon - dan ook wel wat gewend.

Boy Jansen heeft een kleine kapperszaak in Punda, vlakbij Fort Amsterdam. Hij is bijna 80 en werkt nog steeds. Niet alleen omdat hij wat om handen wil hebben, ook omdat het leven duur is en zijn pensioen laag. Zijn situatie is exemplarisch voor veel ouderen in Willemstad.


Dichtbij Nederland-presentator Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (6'54")

Reportage Boy Jansen, de 'barber van Sevilla' (4'32")

woensdag 2 januari 2013

Een kabinet op de valreep


Op de laatste dag van 2012 heeft Curacao een nieuw kabinet gekregen. Een overgangskabinet voor zes maanden. Een kabinet met vakministers, deskundigen op hun terrein en zonder, of heel weinig politieke kleur. De nieuwe regering wordt gesteund door een krappe meerderheid van 11 van de 21 zetels in het parlement.

Curaçao staat na twee jaar Schotte (en 16 jaar PAR) aan de rand van het faillissement. De pensioenen zijn onbetaalbaar geworden en ook de kosten in gezondheidszorg zijn moeilijk te beheersen. Dit kabinet moet doen wat de vorige kabinetten hebben nagelaten: namelijk op de winkel passen. Als Curaçao nu niets doet kan het land in de zomer haar leveranciers en haar ambtenaren niet meer betalen. De uitdaging voor deze nieuwe ploeg is dus groot.

Niet iedereen is het eens met deze tussenvorm, maar er heerst overeenstemming dat er iets moet gebeuren. En dat is redelijk uniek; nadat de regering Schotte nog met droge ogen durfde te beweren dat Curaçao teveel geld had.

De bevolking lijkt positief gestemd, maar de maatregelen zijn ambitieus. Grootste probleem tot nu toe is altijd geweest dat regeringen niet durfden door te pakken. Bang om kiezers te verliezen. De maatregelen die komen zullen pijnlijk zijn. Pas als de mensen die pijn concreet voelen, zullen we weten hoe eensgezind de bevolking is om de schouders er onder te zetten.

Daniel Hodge is de premier, maar Jose Jardim is de minister van Financien. Een belangrijk man in de winkel. Hij is een tweede generatie kind van Curaçao. Zijn ouders zijn Portugezen en komen uit Madeira, zoals bijna alle Portugezen op Curaçao uit Madeira komen. Hij is sinds 1997 werkzaam op het ministerie van Financiën en werd onder Schotte secretaris-generaal. De hoogste positie als ambtenaar. Hij promoveerde onlangs op de Universiteit van Lissabon met als onderwerp: ‘Saneren van Overheidsuitgaven’. Hij heeft er dus voor doorgeleerd.

Het kabinet maakt een stabiele indruk. Na Schotte heeft het eerste transitiekabinet laten zien dat een open en transparante benadering van de problemen vertrouwen geeft in het geloof het tij te kunnen keren. Maar het moet natuurlijk wel gedaan worden…..vooralsnog is er alleen gepraat.

BTR-presentator Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'10")





dinsdag 1 januari 2013

Nieuwjaarsduik is koninkrijksaangelegenheid

WILLEMSTAD - Wie de Noordzee te koud vindt, kan op Nieuwjaarsdag altijd nog de Caribische zee in duiken met z'n Unox rookworstmuts. 
Zowel op Bonaire als Curaçao doken honderden helden het verfrissende water in om het jaar 2013 goed en sportief in te luiden. Zelfs de snert ontbrak niet op de tropische eilanden.

NTR correspondent Dick Drayer was erbij op Curaçao (4'30")