zaterdag 30 juli 2011

Het telefoonnummer van Elmer 'Kadè' Wilsoe

Of criminelen bang zijn voor Justitie laat ik aan uw eigen verbeelding over. Werknemers binnen het politionele en justitiele apparaat in Curaçao zijn het in ieder geval wel!

Spil rondom deze 'cultuur van angst', is Justitie-minister Elmer 'Kadè ' Wilsoe. De enige minister uit de gelederen van Pueblo Soberano die geen last schijnt te krijgen van de stoelendans romdom ministersposten. Dat duidt maar op één ding: hij is rechtlijnig, op koers en marchandeert niet in de ogen van zijn partijleider Helmin Wiels.

De hel van Curaçao
Wie de geschiedenis van de Bon Futuro-gevangenis kent, zal moeten erkennen dat een stevig gezag en een duidelijke visie, gecombineerd met een rechtlijnige aanpak weleens de redding zou kunnen zijn van dit 'Sentro di Detenshon i Korekshon di Kòrsou'. De veelgeplaagde gevangenis werd zaterdag-editie van de Telegraaf zelfs prominent 'De hel van Curaçao' genoemd.

Maar deze rechtlijnige koers heeft ook een keerzijde. In 10 jaar tijd wisselden 10 verschillende directies stuivertje en 'Kadè' voegde daar de elfde wisseling aan toe. En nog is het een 'totale anarchie' volgens de Telegraaf. En nog worden bij zoekacties contrabanda aangetroffen, zoals wapens, telefoons en drugs.

Goed beschouwd maken de bestuurders er dus net zo'n zooitje van als de gevangenen zelf. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.

Persvoorlichting
Onder de huidige Justitie-minister is er nog iets gebeurd: de persvoorlichter is verdwenen. Justitie praat niet meer met het publiek, of althans: ze kiest haar perscontacten zelf en regisseert op deze manier wie er wat naar buiten mag brengen. Deze 'rule of thumb' is overigens kenmerk van het hele kabinet Schotte en wordt door de premier zelf aangeduid als 'complete transdparantie'! Klopt dit niet? Bezoek eens een persconferentie van de Raad van Ministers op donderdagmiddag in 'Forti' en probeer een eigen onderwerp op de agenda te krijgen....

Ryan P.
Deze week bracht de eerder genoemde Telegraaf naar buiten dat Ryan P. - de tot 30 jaar veroordeelde crimineel die Marlies van der Kouwe op Bonaire bruut om het leven bracht - uitbraakplannen heeft. Wapens en telefoons waren al binnengesmokkeld. De uitbraak zou via de gijzeling van een bewaarder worden uitgevoerd. Na een tip van een medegevangene aan de 11e directie van de Bon Futuro, greep de gevangenis in en werd het plan ter elfde ure verijdeld.

Een bericht als deze schreeuwt om bevestiging. Immers: iedere gevangen heeft ontsnappingsplannen uit de 'hel van Curaçao' en iedere dag worden er telefoons en wellicht ook wapens binnengesmokkeld. Dát kan het nieuws toch niet zijn? Ook niet als je Ryan P. heet.

Angst
Maar bevestiging van een compleet transparant Justitie-team zit er niet in. Na tientallen telefoontjes met mensen van politie, gevangenis en Justitie blijkt dat niemand wil praten uit angst voor de gevolgen. Alle betrokkenen verwijzen naar de officiële Persvoorlichting. Alleen..., weet niemand weet wie dat is, waar dat is en welk telefoonnummer gedraaid moet worden.

Niemand? Jawel hoor, er is er één: Elmer 'Kadè' Wilsoe, minister van Justitie.

Weet iemand zijn telefoonnummer?

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'46")

vrijdag 22 juli 2011

Coalitie Curaçao: de rek is eruit!

Negen maanden na de geboorte van het land Curacao lijkt het einde van de coalitieregering van Gerrit Schotte nabij.

De kleinste partij, de MAN, met twee ministers vertegenwoordigt in het kabinet is de uitlatingen van coalitiegenoot Helmin Wiels zat. Voor de oplettende lezer niets nieuws onder de zon. Want de MAN zegt wel vaker dat de grens bereikt is met de voorman van Pueblo Soberano.

Dit keer is het de blauwe partij echter menens. En om te voorkomen dat zij de schuld gaan krijgen van een eventuele val van het kabinet, hebben ze vrijdag het aloude coalitie-gedragsprotocol opgepoetst en nieuw leven ingeblazen.

Dat moet Schotte toch erg goed uitkomen. Deze oudnieuwe zet van de socialisten op Curaçao! De eerste minister heeft al menig onweersbuitje over zien komen, maar lijkt nu de draad volkomen kwijt te zij geraakt door de voortdurende beledigingen van zijn maatje Wiels.

Zaterdag veegde hij in zijn eigen radioprogramma opnieuw de vloer aan met Schotte en zijn kornuiten. De MFK had, zo zei Wiels, in 16 maanden net zoveel gestolen als de voormalige regeringspartij en vijand nummer 1, de PAR, in de afgelopen 16 jaar!

Gerrit Schotte was als een wesp gestoken en kon zich tijdens een radiointerview niet meer inhouden. Schotte beet zijn interviewer toe: “iedereen luistert hier iedereen af. Vandaag heeft de regering besloten om ook afluisterapparatuur aan te schaffen en iedereen af te gaan luisteren. De rechters, de officier van justitie, iedereen. Zo weten we wie wie kent en wie het met welke vrouw doet en wat er in het land gebeurt.”

Met verbijstering werd gereageerd op de woorden van de minister-president. Hoe kan de hoogste politieke baas in een democratische rechtsstaat, diezelfde rechtsstaat onderuit halen?
Schotte zelf schrok niet minder van zijn eigen woorden en haastte zich om via zijn woordvoerder mee te delen dat het allemaal een grapje was!

Voor velen waren dit echter niet de woorden van een komiek, maar de laatste woorden van een gefrustreerde en getergde premier. De rek is eruit!

En dat geldt dus ook voor coalitiegenoot MAN. De voorwaarde waaronder deze partij nog deel wil nemen aan het kabinet is vermoedelijk net zo kwetsbaar als de rechte rug van haar premier.

Wiels kennende haalt de coalitie het weekende niet. Een moraalridder laat zich de mond niet snoeren.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'12")

woensdag 13 juli 2011

Regering Schotte speelt ook 'Number'

De inval van Justitie in Curacao op zes verschillende locaties van het imperium van gok- en nummerbaas Robbie dos Santos bezorgt de regering van premier Schotte opnieuw een deuk in het inmiddels behoorlijk beschadigde blazoen.

Onder de noemer 'Operatie Bientu', een onderzoek naar het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en belastingontduiking viel het Openbaar Ministerie dinsdag vijf adressen op Curacao en drie adressen op St. Maarten binnen.

Bij de invallen werden onder andere computers, laptops, documenten en geld in beslag genomen in verband met het onderzoek. Op St. Maarten is bij een lokale bank beslag gelegd op een bankrekening. Hoeveel geld er in beslag is genomen maakte Justitie niet bekend.

De zesde inval in Curacao, woensdag, vond plaats bij het pand van Speedy Security aan de Lindberghweg. De betrokkenheid van dit beveiligingsbedrijf kan de regering van Schotte in verlegenheid brengen.

Het bedrijf haastte zich dan ook om in een persverklaring aan te geven dat Justitie slechts langs kwam om gegevens te krijgen van een van haar klanten en niet van Speedy Security zelf.

Speedy Security is namelijk eigendom van de familie van George Jamaloodin, minister van Financien in zijn kabinet. Jamaloodin deed afstand van het bedrijf (zijn vader is nu eigenaar), maar de vele 'Speedy bewakers' die sinds het aantreden van Jamaloodin plotsklaps overheidsgebouwen bewaken, doen vermoeden dat de relatie hecht is. En dan is Robbie dos Santos ook nog eens halfbroer van Jamaloodin.

Vanaf het aantreden van Schotte - vlak voor de geboorte van het nieuwe land Curacao - volgt het ene incident het andere op en lijkt de jonge en onervaren premier een speelbal voor oppositie, directeur van de Centrale Bank, de Nederlandse minister Donner en de rechterlijke macht.

Dos Santos, die wordt gezien als een van de grootste partijfinancierders van de regerende MFK partij, houdt met zijn steun aan Schotte blijkbaar van een gokje. Probleem is alleen dat je niet altijd wint. En dat geldt ook voor Schotte.

Antillencorrespondent Dick Drayer in gesprek met Funda Müjde (5'26")