dinsdag 28 juni 2011

Curaçao schrikt op van Atrako's

Roofovervallen zijn het gesprek van de dag op Curaçao. Het gevoel bij de mensen en de discussies op sociale media, zoals Facebook, spreekt boekdelen: het loopt de spuigaten uit! Afgelopen zondag was het weer raak. Een zeer gewelddadige overval in het anders zo rustige vissersdorpje Boka St. Michiel, even ten zuidwesten van Willemstad.

De overvallers waren zaterdagavond al langsgeweest en hadden verschillende zaken, zoals flatscreens en telefoons meegenomen. Maar kwamen de avond erop, zondagavond, weer terug om de rest mee te nemen.

De bewoners, een Nederlands echtpaar, dat hier al meer dan 20 jaar woont, waren zaterdag, tijdens de eerste inbraak nog in Nederland en kwamen zondag net thuis toen dezelfde inbrekers opnieuw in de woonkamer stonden.

Een bloedstollende gevecht begon, waarbij Pieter en Marion van der Burgh, met een koevoet werden bewerkt. Pieter was vrijwel meteen buiten kennis, Marion werd opgesloten in de badkamer. Beiden liepen ernstig oog- en hoofdletsel op, maar maken het nu weer goed.

De politie heeft veel vingerafdrukken kunnen veiligstellen. De daders spraken Engels en geen Papiaments of Nederlands. Komen vrijwel zeker uit Jamaica. Jamaicaanse daders hebben ook een twijfelachtige reputatie van geweldadige overvallen hier op Curaçao.

De politiek heeft inmiddels gereageerd. Althans de oppositiepartijen. Het gevoel van onveiligheid is blijkbaar nog niet geland bij politici die het voor het zeggen hebben. De oproep van de anderen is duidelijk: regering doe er wat aan!!

Twee politieke partijen hebben de minister van Justitie om opheldering gevraagd maar de man is onvindbaar.

Er is een tendens op Curaçao om in tijden van nood, je snor te drukken. Deze regering regisseert de pers en bepaalt zelf wat er geschreven moet worden. Onverwachte zaken of zaken die gevoelig liggen, zoals zware criminaliteit, worden buiten de agenda gehouden en dan is het een kwestie van de telefoon niet opnemen, niet thuis zijn of het heel erg druk hebben om de pers te ontlopen.

De minister van Justitie op Curacao heeft het heel erg druk. De vraag is alleen: waarmee?

Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent (5'30")

zaterdag 25 juni 2011

Atrako op klaarlichte dag

Het filiaal van Old Freeport Shop in Zuikertuintje Mall op Curaçao is vrijdag rond half twaalf overvallen. Hierbij werden de vitrines ingeslagen en zijn onder andere horloges geroofd. Er werd verschillende malen geschoten, maar niemand raakte daarbij gewond.

Drie daders kwamen te voet het winkelcentrum binnen en droegen volgens politiewoordvoerder Reggie Huggins 'mitrailleurs'.

Veel getuigen
Huggins zegt dat er veel mensen zijn die de overval gezien hebben, dus veel getuigen. Ook zijn er verschillende camera's in het winkelcentrum die de overval opgenomen hebben. Eén getuige meldt dat twee daders een helm droegen en één dader een 'sok'.

De medewerkers van Old Freeport Shop zijn in shock. Het filiaal maakt deel uit van de keten van Freeport Jewelers op Curaçao en dit is al de vierde overval op een van de filialen.

Slachtofferhulp
De politie heeft de slachtofferhulp van 'Skuchami' ingeschakeld om het winkelpersoneel en de vele omstanders die getuigen waren van de overval hulp te bieden

Na de overval is de groep weggerend en gevlucht in een klaarstaande auto. Over de buit is nog niets bekend maar de ravage in de juwelierszaak was enorm.

Een verslag van Dick Drayer (6'08")
Ooggetuige in het Papiaments (1'26")

woensdag 22 juni 2011

Zorg Curaçaos ziekenhuis in grote problemen

Rij defensief, ga niet te laat uit! Blijf weg bij de politie en verzeker je gezondheid goed. De kans dat de artsen van het Curaçaose Sehos hospitaal een correcte diagnose kunnen stellen na een ongeval wordt namelijk steeds kleiner.

Het grootste ziekenhuis op Curacao kampt met kapotte en verouderde apparatuur en luidt nu - opnieuw - de noodklok: er is geen geld om noodzakelijk onderhoud of aanschaf van apparatuur te betalen en dus kan mijn niet de juiste zorg bieden aan de patient.

Tekenbevoegdheid
Opvallend detail is dat de medisch-specialisten dit hebben aangekaart bij de Inspecteur van de Volksgezondheid. Maar hem is door de minister van Volksgezondheid te verstaan gegeven de klachten van de artsen tegen te spreken. Toen de inspecteur de minister antwoordde dat hij dat alleen maar kan als hij onderzoek gaat doen, werd hem zijn tekenbevoegdheid afgenomen.

In gewoon Nederlands: hij mag geen inspecties meer uitvoeren. Jacintha Constancia, de minister kan het zich niet permitteren dat na een eventuele inspectie het Sehos haar deuren geheel of gedeeltelijk moet sluiten. En dus zit de inspecteur thuis met de officiële reden: hij heeft het te druk.

Dosis geluk
Vooral op de afdeling spoedeisende hulp en op de intensive care blijkt nu dat vitaal onderzoek om diagnosis te stellen niet uitgevoerd te kunnen worden. De apparatuur werkt gewoon niet en dus moet het medisch personeel in sommige gevallen afgaan op hun gevoel en ervaring.

De medisch-specialisten hebben nu gezegd dat de patienten elke dag weliswaar de juiste zorg krijgen, maar dat dat vooral afhangt van 'een flinke dosis geluk'.

Dode
Deze penibele situatie heeft in ieder geval al geleid tot een slachtoffer. Een jongeman,die eerder dit jaar een auto-ongeluk kreeg overleed volgens de specialisten omdat de polikliniek geen draagbare röntgenapparatuur heeft.

Met dat apparaat zou volgens een reguliere procedure tijdig zijn ontdekt dat het slachoffer een dubbele klaplong had opgelopen en aan de beademinsapparatuur moest. Waarschijnlijk zou hij nu nog in leven zijn geweest, aldus één specialist.

Nieuwbouw
Hoe het nu verder moet weet niemand. Het cynische is dat de regering volop met investeerders en plannenmakers praat over een nieuw te bouwen ziekenhuis. Terwijl het vervangen van noodzakelijke apparatuur in het huidige oude ziekenhuis een onoverkomelijke barriere blijkt zijn.

Anousha Nzume in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'18")

Politiegeweld tegen illegale Jamaicanen

Vorige week heeft de politie van Curaçao een inval gedaan op een feest op zoek naar illegale Jamaicanen. En die zijn gevonden. Van de 250 feestgangers bleken er 85 illegaal te zijn. Ongedocumenteerden noemen wij ze, politiek correct.

De politie heeft er - volgens ooggetuigen - stevig op los gemept. Het gebouw was omsingeld, zodat de vluchtende illegalen geen kant op konden. Tot aan het dak zijn ze achterna gezeten. En vallend weer naar beneden. Het moet een verschrikkelijk gezicht zijn geweest.

De Jamaicaanse gemeenschap heeft met verbijstering gereageerd op het politieoptreden. Iedereen die er Jamaicaans uitzag of door zijn engels of aangeleerd papiaments opviel, werd meegenomen. Jamaicanen die hun papieren keurig in orde hadden werden niet geloofd.

Curaçao blijft echter opvallend stil. Er zijn geen actiegroepen ontstaan en van een collectieve verontwaardiging is al helemaal geen sprake. Curaçao ademt door, alsof er niets gebeurd is.

De politie spreekt echter van een groot succes, want 85 illegalen zijn aangehouden en gedeporteerd. Er is die avond niets gebeurd volgens politiewoordvoerder Reggie Huggins, maar een klap her en der valt niet uit te sluiten.

De politie heeft haar optreden gebaseerd op de stellige overtuiging dat – zonder te discrimineren – illegale Jamaicanen gewelddadig zijn. En als je zo binnenvalt, dan is het adrenaline gehalte waarschijnlijk al erg hoog bij de dienders.

De pers, zeker de schrijvende pers blijft opvallend stil over deze gebeurtenis. Naar de reden kan alleen maar gegist worden. Sommigen houden het op de angstcultuur die er heerst. Een aantal journalisten valt de politie niet graag af uit angst om geen zaakjes meer te krijgen. Vergeet niet dat politie een belangrijke leverancier is om de krant te vullen.

En of dit politieoptreden nog gevolgen heeft staat ook te bezien. De politie wast haar handen in onschuld en de verantwoordelijke minister van Justitie is onbereikbaar voor commentaar.

Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (5'50")

woensdag 15 juni 2011

Brakende Isla schudt Julianadorp wakker

De tot nog toe timide en stille bewoners van Julianadorp, een oude Shellwijk ten westen van de raffinaderij, zijn uit de kast. Reden: de raffinaderij hoest een kankerverwekkend stofje uit: catcrackerpoeder.

Voor wie het nog niet wist, de raffinaderij doet dat dagelijks, viezigheid de lucht in stouwen. Maar onze noordoostpassaat blaast dat spul standaard over een vast aantal andere wijken. De bewoners daar zijn zo gewend geraakt aan die rotzooi, dat ze niet meer vooruit te branden zijn. De raffinaderij staat er namelijk al sinds 1917 en de Noordoostpassaat nog veel langer.

Ironie
Afgelopen Hemelvaartsdag - hoe ironisch - kwam de wind voor één keertje uit een andere richting en kon Juliandorp voor het eerst genieten van de raffinaderij zoals de eerder genoemde wijken dat het hele jaar mogen doen.

Gevolg: bewoners hebben zich verenigd en een actiegroep opgericht. Ten strijde tegen die Venezolaanse reus en ten strijde tegen die lakse overheid, die net als de reus doet alsof er niets aan de hand is.

Stoepje
De groep heet ‘Basta’, en dat betekent in het Papiaments GENOEG. Ze weten natuurlijk allang dat die Isla daar staat en dat het allemaal niet pluis is wat daar gebeurd. Maar als het probleem op je stoepje ligt - letterlijk - dan wordt het perspectief heel anders.

Bovendien, en daar was iedereen erg van geschrokken: door de uitgebleven reactie van raffinaderij en overheid gebruikten de meeste inwoners hun vrije Hemelvaartsdag om de stoep en de tuin nou eens echt schoon te maken. Zonder te weten wat ze eigenlijk aan het opruimen waren.

Strijdbaar
Jora de Jong, woordvoerder van 'Basta', zegt dat na het incident bij veel bewoners de knop om is gegaan. Voor het eerst ondervonden ze zelf hoe alle belangrijke intituties op Curaçao de burgers in de kou laat staan.

De strijdbaarheid van deze wijk is - hoe je het ook beoordeelt - uniek voor Curaçao. De Isla heeft namelijk normaal gesproken weinig te duchten van de Curaçaose bevolking (en overheid).

Eén nadeel is er wel: Julianadorp heeft het imago een witte wijk te zijn en dat weerspiegelt zich in de kleur van de actiegroep Basta. En daarmee hebben de voorstanders van de raffinaderij een eenvoudig middel om te roepen dat Nederland hier achter zit.

Een argument dat - als zo vaak - Curaçao ontslaat van de verplichting om problemen echt aan te pakken.............

Funda Müjde in gesprek Met Antillencorrespondent Dick Drayer (7'20")

Curaçao in crisis?

Nederland schrikt van het politieke geklungel van Curaçao. Vorige week vroeg Gerrit Schotte zijn ambtsgenoot Donner te assisteren met een onderzoek naar de ruzie tussen regering en Centrale Bank over vermeende corruptiepraktijken. Schotte was nog niet terug op eigen bodem of hij trok zijn vraag richting Donner weer in. Geen Nederlandse bemoeienis alstublieft. Curaçao in crisis?

Het is politiek natuurlijk not done om een afspraak op deze manier af te zeggen. Je wordt dan al gauw bestempeld als ongeloofwaardig en onbetrouwbaar. Niet slim als je later ook nog zaken met elkaar wil doen.

Geklungel
Eigenlijk worstelt deze regering al vanaf de start met politiek onervaren strategen. De eerste clash was de veiligheidsscreening van ministers. Midden tijdens dit proces werd het verantwoordelijke hoofd van de veiligheidsdienst ontslagen door de man die hij moest screenen, Gerrit Schotte.

En zo loopt dit kabinet van het ene geklungel in het andere. En dat is jammer voor al diegenen die oprecht geloven dat Schotte schoon schip wil maken met corruptie en vriendjespolitiek in Curaçao. De les voor hem is dat die strijd dus niet zonder slag of stoot gaat en dat het eigen blazoen dan wel schoon moet zijn, anders gelooft niemand je.

Maatschappelijk middenveld
En nu krijgt de regering Schotte ook te maken met weerstand uit het maatschappelijk middenveld. 35 maatschappelijke organisaties, waaronder de kerken, vakbonden en werkgevers in Curacao, hebben de handen ineen geslagen en de ‘Verklaring van Willemstad’ uitgegeven.

Daarin doet deze groep een nadrukkelijke oproep aan Schotte om te gaan regeren en de situatie rondom de Centrale Bank op te lossen, zonder het gezicht van Curaçao verder te besmeuren.

Verdeeldheid
De verdeeldheid van het eiland wordt door het geklungel van Schotte heel erg zichtbaar. Voor een groot deel van de bevolking is de strijd tegen corruptie en vriendjespolitiek door Schotte en Wiels nu pas echt ingezet. Deze regering mag dan onervaren zijn, ze benoemt de zaken in ieder geval wel.

Voor het andere deel is deze regering precies aan het doen wat ze bestrijdt: vriendjespolitiek door zoveel mogelijk eigen poppetjes op strategische posities te plaatsen.

En deze verdeeldheid zorgt voor onrust. En onrust loopt hier vaak langs kleurscheidingen. Ook al is dat niet echt reëel. De arme onderklasse op Curaçao is door politici als Helmin Wiels – die onafhankelijkheid nastreeft - lang voorghouden dat zij geen kans heeft omdat de bovenlaag het hen niet gunt.

Met dat idee gaan deze mensen de straat op.......
Fouad Sidali in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'18")

zaterdag 11 juni 2011

Miss Curaçao 11 dagen te jong!

Een droom komt uit: je bent net 18 lentes jong, hebt borsten, billen en neus laten liften, doet mee aan de Miss Curaçao 2011 verkiezing. Wint glorieus. De weg naar Miss Universe ligt voor je open......

Foto: Dushi magazine www.dushimagazine.net


Helaas, niet voor Monifa Jansen. De dag dat ze haar welverdiende titel won, was 18. De dag dat ze zichzelf inschreef voor de competition was nog maar 17. Laat dat nou net niet mogen van de organisatie van Miss Universe 2011. De volgende competitie voor de nieuwe Miss Curaçao.

Wrang is dat ze op de laatste dag van inschrijving nèt geen 18 was. 11 dagen zaten er tussen het formulier en haar verjaardag.

De fout, nog wranger, is dat de grahic designer van het formulier de dichterlijke vrijheid heeft gebruikt om de leeftijdsgrens te verlagen naar 17 jaar.

Het was niemand opgevallen.

Heel erg sneu voor Monifa. Helemaal voor niets borsten, billen en neus gelift.

De organisatie heeft tot diep in de nachten gedelibreerd. Wat te doen? Eigen schuld, dikke bult: dat had men wel begrepen. Bovendien het legertje aan advocaten achter Monifa staat al te trappelen van ongeduld.

Om een lang verhaal kort te maken: Monifa behoudt haar titel. Tweede (?) runner up, Evalina van Putten mag haar plaats, nee: moet haar plaats innemen naar Brazilie, waar in september 's werelds schoonsten, op één na dan, mogen strijden voor het ultieme hoogtepunt.

En Monifa mag volgend jaar mee doen met Miss Universe 2012. Want mooi is ze en een titelkandidaat is ze ook.

En wat er dan gebeurt met de volgende Miss Curaçao, die eigenlijk naar de 2012 competition zou moeten?

Dat zien we dan wel weer. Curaçao vindt voor alles een oplossing.

Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'58")

zondag 5 juni 2011

Schotte met het mes op de keel!

Piet Hein Donner, de Nederlandse minister van Koninkrijksrelaties is het beu en heeft Gerrit Schotte het mes op de keel gezet. "Of je krijgt een aanwijzing of je vertelt je achterban dat je Nederland gevraagd hebt te helpen met een onderzoek naar de 'Trompgate'"!

De openlijke ruzie tussen de regering Schotte en de president-directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp duurt nu ruim een week. Beide partijen beschuldigen elkaar van corruptie en vriendjespolitiek.

Een aanwijzing is eigenlijk het laatste waar Donner op zit te wachten. Nederland heeft absoluut geen behoefte om onderdeel te worden van het probleem. Niet voor niets heeft Sint Maarten bij de goedkeuring van haar begroting 2011 alsnog respijt gekregen van de Christen-Democraat. De minister weigerde het aanwijzingsverzoek van zijn eigen College Financieel Toezicht op te volgen en greep vorige maand niet in.

Maar het hands-off beleid van de Nederlandse regering na 10-10-'10 - toen Curaçao haar nieuwe autonome status verwierf - wankelt. De problemen met de screening en de Veiligheidsdienst was de eerste druppel, Tromp is de laatste. En niet op een gloeiende plaats, maar in een volle emmer!

Alles zal afhangen van de overtuigingskracht van Schotte richting zijn coalitiegenoten van de MAN en PS. Want Wiels zal het ongetwijfeld hard spelen. Inmenging van Nederland is ongeloofwaardig voor deze regering die naar totale souvereiniteit streeft.Volgens insiders is de premier in zijn onervarenheid te snel tot een beslissing gekomen, zonder zijn achterban te raadplegen. Wiels is de man die de touwtjes daadwerkelijk in handen heeft en op enig gegeven moment kan besluiten de stekker uit het kabinet te trekken.

Maar zover is het nog niet. Schotte kan de komende week met een eigen unieke wending komen. Zo niet, dan heeft hij nog één andere uitvlucht: zelf de stekker er uithalen en een coalitie vormen met PAR (eventueel met FOL en/of PNP erbij voor de balans). Maar dan zal hij geen premier meer zijn en de vraag is of hij dat gaat accepteren.

Als Schotte geen goed verhaal heeft kan Pueblo Soberano de boel laten ploffen. Wiels zal dat laten afhangen van de kans om grootste partij te kunnen worden bij eventuele nieuwe verkiezingen. In zo'n scenario gaat het niet meer tussen MFK en PAR, maar tussen PS en PAR. Omdat de kans klein is dat beiden bij verkiezingen een absolute meerderheid halen, worden de kleine politieke partijen van groot belang.

Alex Rosario van PAIS kan volgens insiders voor een verassing zorgen. Zijn gematigde woorden en redelijke taal spreekt veel PAR-stemmers aan en bovendien is hij een goed alternatief voor de 'independistas' die niets moeten hebben van de onverzoenlijke methode van Helmin Wiels.

De FOL valt af en ook de MAN zal het bijzonder moeilijk krijgen. De nationalen van de PNP houden zich wellicht wel staande met één zetel, maar ook de MFK zal stemmen verliezen, vermoedelijk aan de PS.

Dionne Pool in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'34")