vrijdag 5 augustus 2011

Bonaire ontwaakt?

Volgens Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn van de Christenunie is de situatie op het voormalige Antilliaanse eiland Bonaire explosief. Mevrouw Martijn, zelf een Curaçaose is net terug van een lang werkbezoek aan de Antillen en conludeerde dat het anytime mis kan gaan op Bonaire.

Als gevolg van de nieuwe staatkundige status, waarbij het eiland onderdeel is geworden van het Nederlandse Staatbestel, zijn de prijzen enorm gestegen, Althans de inflatie wordt door velen toegeschreven aan de invoering van de Amerikaanse dollar.

Inflatie
De nieuwe inflatiecijfers spreken overigens boekdelen. Die zijn voor het tweede opvolgende kwartaal becijferd op 5 procent. Nog net ietsje lager dan de twee andere Nederlandse eilanden onder Haags bestuur: Saba en St. Eustatius. Dit laatste eiland heeft een inflatie die zelfs twee keer hoger is dan die van Bonaire: 10,5 %!!

Daarnaast is er sprake van een snelle invoering van Nederlandse wetgeving, waar iedereen op Bonaire nogal aan moet wennen. Hier botsten twee culturen. 'Regel is regel', zoals we dat in Nederland goed kennen, wordt uiteindelijk op Bonaire toch iets anders geïnterpreteerd.

En als je dan ook nog tegenover zo’n Haagse ambtenaar zit die van geen wijken wil weten, dan begrijp je dat er veel Bonairianen zijn die de Nederlander arrogant vinden en die een hekel hebben aan die ambtenaar die maar niet wil integreren.

Klagen
Volgens de gezaghebber van Bonaire, de heer Glenn Thodé valt het overigens wel mee met die explosiviteit of de onrust. Mensen zijn op z'n hoogst ontevreden. De Bonairiaan – in tegenstelling tot de Curaçaoenaar – gaat niet snel de straat op. Maar hij kan wel goed klagen. En geklaagd wordt er op Bonaire.

Vergeet ook niet dat de invoering van al die Nederlandse wetten en de invoering van de dollar in ieder geval de perceptie geven dat het je allemaal overkomt. Ook in Nederland leidde de komst van de euro tot verhoogde prijzen of een perceptie daarvan. Daarnaast: de voormalige Antilliaanse overheid deed niet zoveel met Bonaire, de nieuwe Nederlandse overheid is juist heel nadrukkelijk aanwezig.

Aardverschuiving
Wat mevrouw Ortega-Martijn wel bereikt met haar scherpe toon is dat de heren en dames politici op Bonaire, maar ook in Nederland nu een signaal krijgen om deze zaak serieus te nemen.

Er is namelijk een kleine groep ontevreden Bonairianen die politiek munt zou kunnen of willen slaan uit die ontevredenheid. Deze groep wilde niet worden opgenomen in het Nederlandse Staatsbestel en zien in de ontevredenheid hun gelijk bevestigd.

Iedereen erkent dat de ingedienten voor onrust aanwezig zijn en dat de overheid er goed aan doet om die te kanaliseren. Wat vandaag niet is, kan immers morgen gebeuren….. Maar er zal een aardverschuiving moeten plaatsvinden om Bonaire massal de straat op te krijgen....

Funda Müjde in gesprek met Antillencorrespondent Dick Drayer (4'28")

1 opmerking:

Video Zeum zei

Je hebt een interessante site.