vrijdag 30 juli 2010

350 meter onder water

WILLEMSTAD - Curacao heeft sinds kort een onderzeeër! Substation Curacao biedt de gewone sterveling de kans om tot duizend voet diep te duiken en de onderwaterwereld te verkennen waar geen enkele duiker kan komen.

Dat is met recht uniek te noemen omdat dit nergens anders ter wereld zo gemakkelijk gaat.

Onze verslaggever Merel Uffing wilde het wel eens proberen en ging de diepte in met piloot Bruce Brandt (4'57")

donderdag 29 juli 2010

Nep-ontvoering Curacaose baby

Het eiland was gisteren in rep en roer door een ontvoerde baby. Een meisje van vijftien zat bij de bushalte toen er een auto met vier mannen naast haar stopte. Een van de mannen stapte uit, bedreigde haar met een vuurwapen, rukte de baby uit haar armen en ging er weer vandoor. De tienermoeder deed aangifte en het hele politiekorps stond op z’n kop, het ontvoeren van een baby is een van de ergste dingen die je kunt doen hier en er staan hoge straffen op.

Niet lang na de aangifte arresteerde de politie een 33-jarige Curacaoenaar die voldeed aan het signalement dat de tienermoeder had opgegeven, van de baby ontbrak ieder spoor. Tijdens het onderzoek werd steeds duidelijker dat er dingen in de verklaring van de tienermoeder niet klopten. Sterker nog, vandaag werd duidelijk dat haar zoontje, die Hensley zou heten, helemaal niet bestaat!

Het meisje wordt nu vastgehouden voor het doen van een valse aangifte en kan een jaar gevangenisstraf krijgen.

Collega Merel Uffing over de nep-ontvoering (3'36")

woensdag 28 juli 2010

'Geheime' film over Joran van der Sloot

De afgelopen maanden is er op Aruba in het geheim gewerkt aan een film over Joran van der Sloot. Regisseur Paul Ruven heeft bekend gemaakt dat het een Engelstalige film gaat worden en dat het de bedoeling is dat ie in 2011 in premiere gaat.

De film heet Me & Mr Jones en de hoofdrollen worden gespeeld door Hanna Verboom en Robert de Hoog. Het verhaal is dat een journalist vijf jaar na de verdwijning van Natalee Holloway naar Aruba gaat om in te breken bij van der Sloot. Hij doet dan een schokkende ontdekking…

Verboom speelt een vrouw die niet lang meer te leven heeft en de journalist helpt. Tijdens de opnames van de film kwam van der Sloot in het nieuws in verband met de dood van Stephany Flores in Peru. De filmmakers hebben die actuele gebeurtenissen nog kunnen verwerken in de film.

Ruven zegt dat hij bij de Arubaanse bevolking stil heeft gehouden dat de film over Van der Sloot gaat omdat hij heeft gemerkt dat een en ander nog steeds gevoelig ligt.

Collega Merel Uffing over de 'geheimzinnige film' (4'43")

dinsdag 27 juli 2010

Noodtoestand afgekondigd in Bon Futuro

Het nieuws van de dag op Curacao is dat de noodtoestand is afgekondigd in de Bon Futuro-gevangenis. Een jaar geleden is er met hulp van Nederland een enorme operatie gestart om de gevangenis veiliger te krijgen, de schoonmaakactie waar we het vorige week over hadden (die tot een opstand leidde en tot het oprollen van een bende die drugs en andere illegale waar naar binnen smokkelde) is daar een onderdeel van geweest.

Nu blijkt dat de maatregelen niet genoeg hebben geholpen, vandaar de noodtoestand. Zo kan de controle worden aangescherpt en de gevangenen beperkingen opgelegd worden, er is nu bepaald dat gevangenen maximaal tien minuten per week mogen bellen. Er wordt ook aan de Nederlandse bewakers die helpen de gevangenis op orde te krijgen gevraagd om langer te blijven, eigenlijk zouden zij per september weer naar Nederland gaan.

De noodtoestand duurt zeker tot en met 31 december.

Collega Merel Uffing over de noodtoestand (4'37")

maandag 26 juli 2010

Curaçao investeert niet in haar 'Miss'

Curacao heeft een enorme Missen-cultuur. Miss Wet T-Shirt, Miss Administratief Medewerkster, Miss Mooi en Bejaard, voor iedere categorie hebben we hier wel een aparte Miss Verkiezing. En natuurlijk doet Curacao ook mee aan de Miss Universe Verkiezing.

Op 23 augustus is het zover, de Miss Universe verkiezing vindt dan plaats op de Dominicaanse Republiek. Hier op Curacao is iedereen het erover eens dat onze inzending, de wonderschone Safira de Wit een goede kans maakt om te winnen. Alleen… Curacao investeert niet in haar! Er verschijnen foto’s van Zafira waarop ze bij wijze van spreken een H&M shirt draagt… Met veel geleur en gelobby heeft de Curacao Tourist Board 23.000 gulden ter beschikking gesteld aan Safira, maar als je bedenkt dat de minimale investering in een outfit toch wel zo’n 50.000 gulden moet zijn, is dat een schijntje.

De woordvoerder van de Curacao Beauty Organisation die Zafira helpt, heeft nu eigen spaargeld in haar voorbereiding gestoken en een fikse korting afgetroggeld van een Dominicaanse ontwerper, die de jurk van Zafira gaat maken. En de woordvoerder is kwaad… Hij vindt dat Curacao Safira een maandsalaris moet geven. Er kijken miljoenen mensen naar de Miss Universe verkiezing en Zafira is dan het uithangbord van Curacao. Daar mag volgens hem best was tegenover staan.

Collega Merel Uffing over 'miss Universe Curaçao' (4'36")

vrijdag 23 juli 2010

Ambtenaren willen niet betaald parkeren

Sinds een paar maanden hebben we parkeermeters in Punda, de ene helft van het centrum. Parkeren kost vijftig cent per uur, wie niet betaalt kan een wielklem krijgen en die voor vijfentwintig gulden weer laten verwijderen.

Dat betaald parkeren ingevoerd zou worden was al maanden bekend maar toch leken de ambtenaren die in Punda werd nogal verrast op de eerste dag dat het inging. Ze vonden het belachelijk dat ze moesten betalen om met de auto naar het werk te komen en legden het werk neer.

De overheid meldde hierop dat de ambtenaren gratis aan het Waaigat kunnen staan, maar dat is vijf minuten lopen en veel te ver. Er is een rechtzaak van gekomen maar de rechter heeft zichzelf onbevoegd verklaard en de zaak doorverwezen naar de ambtenarenrechter. De zaak loopt nog en ondertussen wordt er geparkeerd op ieder plekje waar een auto kan staan, zoals bouwterreinen. Parkeerbeheer kan daar niks tegen doen omdat zij alleen maar de plekken waar betaald moet worden mogen controleren. Al gaan automobilisten op de stoep staan, parkeerbeheer staat machteloos.

Bewoners en ondernemers van Otrobanda, de andere kant van het centrum, kregen deze week de schrik van hun leven omdat hier nu ook opeens parkeermeters geplaatst zijn en er binnenkort betaald moet gaan worden.

Collega Merel Uffing over het parkeerbeleid (3'54")

donderdag 22 juli 2010

Politiegeweld op Curaçao

In Nederland plant de politie een charme-offensief om het imago op te krikken, zoiets kan de politie op Curacao ook wel gebruiken. Als ze niet elkaars dienstwapens stelen dan wordt er wel buitensporig geweld gebruikt.

Alle kranten hier hebben foto's geplaatst van de manager van pizzeria il Forno (een bekend restaurant op het eiland), die grondig is afgerost door de politie. De medewerkers van il Forno hadden een personeelsfeestje en toen ze tegen half drie 's nachts weer terugkwamen bij het restaurant begonnen buurtbewoners te klagen over het lawaai.

De politie kwam erbij en het is helemaal uit de hand gelopen, de manager is mishandeld met gummiknuppels, bij zijn keel gegrepen en tegen een auto gegooid. De foto's van zijn dichtgeslagen hoofd in de kranten logen er niet om. Inmiddels is de zaak in onderzoek bij het bureau Interne Zaken en de discussie over politiegeweld weer losgebarsten.

Merel Uffing over politiemishndeling op Curaçao (4'03")

woensdag 21 juli 2010

Opnieuw contrabanda in Bon Futuro

Niet zo lang geleden is er een grote schoonmaakactie gehouden in de Bon Futuro-gevangenis op Curacao. Er zijn toen enorme hoeveelheden drugs in beslag genomen, er zijn wapens gevonden en mobiele telefoons afgepakt. De gevangenen waren niet al te gelukkig met de actie en kwamen in opstand, bewakers werden bekogeld en er zijn toen wat brandjes gesticht.

Na de schoonmaakactie is er een soort nul-situatie ontstaan maar nu blijkt dat de gevangenen niet voor een gat te vangen zijn. Deze week is er een bende opgerold die drugs de gevangenis binnensmokkelde. Zeven mensen zijn van hun bed gelicht, waaronder twee mannen die voor de Bon Futuro werken. Ook een meisje van dertien is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel.

Het gaat om een international drugsbende want de wiet die de gevangenis werd binnengesmokkeld kwam uit Jamaica, de hasj uit Nederland. De politie is nog niet klaar met het onderzoek en er wordt niet uitgesloten dat er meer arrestaties worden verricht. Tegelijkertijd met de arrestaties is zijn er huiszoekingen gedaan en de politie heeft tijdens een persconferentie uitgestald wat er zoal in beslag is genomen. De hoeveelheiden drugs logen er niet om.

Collega Merel Uffing over de Bon Futuro gevangenis (3'56")

dinsdag 20 juli 2010

Aruba eert Oranje, Curaçao jaloers....

Op Curacao wordt er vandaag met lede ogen naar buureiland Aruba gekeken. De Arubaanse minister-president Mike Eman nodigde na de WK-finale het Nederlands Elftal uit op zijn eiland, voor een welverdiende vakantie. Niet alle Oranje-spelers gingen op de uitnodiging in maar wie nu op Aruba is, loopt wel de kans om Dirk Kuyt, Mark van Bommel of Arjen Robben tegen het lijf te lopen. Ook Giovanni van Bronckhorst en André Ooijer met hun gezinnen aan het bijkomen van het WK.

Om half één vannacht Nederlandse tijd worden de spelers gehuldigd op Aruba, door premier Mike Eman.

Correspondent Merel Uffing over die slimme Arubanen (3'50")

maandag 19 juli 2010

Weer wietplantages opgerold op Curaçao

De afgelopen tijd worden er steeds meer wietplantages opgerold op Curacao. Dit weekend alleen al weer twee. Het gaat dan om redelijk kleinschalige plantages, zeg maar van twintig tot tweehonderd planten. In Nederland wordt gedoogd dat je een aantal plantjes verbouwt, maar op Curacao is geen gedoogbeleid, marihuana roken op het eiland mag absoluut niet en is hartstikke verboden en illegaal.

Dat betekent niet dat het niet gebeurt, vooral marihuana van Jamaica is populair. Via de lucht komt dat voornamelijk in doorgeslikte bolletjes het eiland op, maar sinds de controle is verscherpt is dat lastiger geworden. Een douanemedewerker op vliegveld Hato vertelde dat hij speciaal naar Jamaica is geweest om daar in samenwerking met de Jamaicaanse douane te leren hoe de bolletjesslikkers effectiever te herkennen zijn.

Dus vandaag dat de Curacaoënaar zelf maar aan het kweken slaat, voornamelijk op het platteland hier. Hier hoeven er geen warme lampen te worden opgehangen of stroom te worden afgetapt, het klimaat is prima voor het kweken van cannabis.
De woordvoerder van de politie vertelde dat er ook kwekerijen worden opgerold met ingenieuze irrigatiesystemen, maar ook zonder gedijen de wietplanten hier goed.

Uit de landsverordening van 1960, die nog steeds geldig is, blijkt dat het hebben van marihuanaplanten pas illegaal is, wanneer de toppen in bloei staan. Toch worden ook planten die niet bloeien vernietigd. De politiewoordvoerder vergeleek het met een gevonden pistool. Op het moment dat de planten worden aangetroffen zijn ze natuurlijk van niemand. Wanneer er een pistool wordt gevonden dat van niemand is, wordt dat ook in beslag genomen.

Er is dus een duidelijke trend waarneembaar, er wordt steeds meer lokale wiet geteeld.

Collega Merel Uffing over de wietplantages (2'56")

woensdag 14 juli 2010

Militairen betrokken bij vechtpartij Curaçao

Bij de massale vechtpartij die zondag na de verloren WK-finale in Punda uitbrak waren militairen betrokken. Dat bevestigt een woordvoerder van de marine. Geruchten daarover deden eerder al de ronde.

Op het Wilhelminaplein in het centrum van Punda keken honderden voetballiefhebbers zondag gezamenlijk de WK-finale op schermen van café's. Onder de toeschouwers waren ook militairen van de marinebasis bij Parera. Ze stonden volgens de marine op het punt terug te gaan naar de marinebasis toen er plotseling flessen en tegels naar hen werden gegooid. Dat zou hebben geleid tot een korte vechtpartij. De leiding zou toen hebben ingegrepen en de manschappen naar de basis hebben gedirigeerd.

Bij de rellen raakten drie militairen gewond. De politie heeft geen aanhoudingen verricht, maar bestudeert de zaak nog en komt nog met een rapport. De marine wacht dat rapport af voor ze eventuele maatregelen neemt tegen de militairen. Volgens de woordvoerder verklaren zij aangevallen te zijn en zich enkel te hebben verdedigd.

Helmin Wiels, leider van de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, verwijt de autoriteiten te weinig maatregelen te hebben getroffen om de massale bijeenkomst in goede banen te leiden. Wiels, die vaak ageert tegen de in zijn ogen te grote Nederlandse invloed op het eiland, noemt het 'een vorm van rekolonisatie' dat Curaçao nu ook te leiden heeft onder typische Nederlands geweld van voetbalsupporters; iets dat op de Antillen niet voorkomt.

Nederlandse militairen betrokken bij rellen Curaçao (5'23")

maandag 12 juli 2010

AC Milan op bezoek

Curacao heeft vandaag, precies een dag na het WK bezoek gekregen van de beroemde voetbalschool van AC Milan. Zo beroemd als de voetbalschool van Ajax is, zo legendarisch is die van deze italiaanse club uit Milaan.
Gedurende twee weken zullen ruim een groot aantal voetballertjes, jongens en meisjes in de leeftijd van 7 tot 17 jaar een zogenoemde clinic volgen om de Italiaanse meesters te laten zien wat zij in hun mars hebben.

Twee spelers zullen na afloop geselecteerd worden om een trainingstage in Milaan te gaan lopen. Tweespelers tussen de 10 en 14 jaar. Dat is overigens de leeftijd die alle profclubs aanhouden in hun scouting van ruwe diamantjes, om het zomaar te zeggen. En de beste negen worden uitgenodigd om in Amerika een toernooi te komen spelen als ACMilan-Curacao.

AC Milan heeft namelijk verspreid over 35 landen zgn. voetbalscholen en zij willen dat de Cariben vanuit Curacao gaan participeren in deze scholen. Je moet er wel wat voor over hebben om bij die selectie van vandaag te horen, want zomaar meedoen is er niet bij: prijs voor 1 plaats op het voetbalveld is 650 gulden. Maar dan heb je ook wat: een AC Milan-tenue, een 'Yabulani-bal' en een AC Milan-sporttas. En natuurlijk een week voetbalplezier met kans op een enkeltje Milaan.

Ruim 200 kinderen kwamen vandaag opdagen. 50 plaatsen worden betaald door sponsoren, zodat ook kinderen van minder bedeelde ouders een kans krijgen. Het ligt in de bedoeling om elk jaar deze clinic te organiseren en dan helemal gratis voor de deelnemers.

Luister naar een reportage die ik maandagochtend maakte (7'26")

De bijdrage voor de NPS (4'45")

zaterdag 10 juli 2010

Priestertekort op Curaçao

Priesters dreigen in de vakantieperiode overwerkt te raken. Dit zegt het bisdom Willemstad. Het eiland kampt al met een priestertekort en de paar priesters die er zijn, komen ook nog uit het buitenland: Curacaose jongens willen geen priester worden.

Nu verscheidene geestelijken met vakantie zijn, moeten de achterblijvers meer diensten draaien. Volgens het Bisdom zullen parochies het in de toekomst met één eucharistieviering in de maand moeten doen om het tekort op te vangen.

Ook zullen leken de gebedsdiensten gaan leiden. Vooral kerkgangers op Band'abou hebben te lijden van het tekort aan priesters.

Over het priestertekort op Curaçao (5'03")

woensdag 7 juli 2010

Eerste homo-ontmoetingscentrum op Curaçao

WILLEMSTAD - Op Curaçao is dinsdag het eerste homo-ontmoetingscentrum geopend. De activiteiten in Casa Rosada, zoals het huis is gedoopt, in de wijk Otrabanda moeten helpen het taboe op homoseksualiteit in de samenleving te doorbreken.

Educatie en informatie zijn hard nodig, vindt initiatiefnemer Foko, de homobeweging op Curaçao. Voorzitter van deze beweging, Mario Kleinmoedig benadrukt dat het moeilijk is om op de Nederlandse Antillen openlijk een homosexuele relatie te hebben. Volgens hem is het nieuwe homo-ontmoetingscentrum een noodzakelijke, maar ook logische stap in de homo-emancipatie op Curaçao.

Ik was gisteren aanwezig bij de opening van “Casa Rosada” en maakte de volgende reportage (6'43")

maandag 5 juli 2010

Onderwijs gratis? De vrijwillige ouderbijdrage...

Eindelijk heeft de rechter zich uitgesproken over het verplichte karakter van de ouderbijdrage in het funderend onderwijs, althans voorlopig. De meeste scholen op Curacao stellen deze bijdrage verplicht en geven als sanctie - bij niet betalen - geen eindrapport. En zonder eindrapport is ook een vervolgopleiding niet mogelijk.

Omdat procederen duurder is dan de ouderlijke bijdrage kwamen schoolbesturen hier makkelijk mee weg. En dat terwijl ouderlijke bijdragen voor armlastige gezinnen (en daar hebben we er veel van op Curacao) met recht een obstakel voor vrij toegang tot onderwijs kan betekenen. De politiek partij NPA heeft één van deze armlastige ouders financieel bijgestaan met als resultaat een voorlopige uitspraak die alle overige armlastige ouders nu vrijwaart van dit probleem.

Dat de school wel degelijk afwist van het 'vrijwillige' karakter van de ouderlijke bijdrage bleek wel, toen zij vlak voor de zitting het eindrapport al ter beschikking stelde aan de betreffende leerlingen.......

Een verplichte vrijwillige bijdrage (4'57")

zaterdag 3 juli 2010

Taskforce Antilliaanse Militie

Antilliaanse dienstplichtingen die zowel van de Benedenwindse als de Bovenwindse eilanden afkomstig zijn, krijgen hun militaire opleiding op de marinekazerne Suffisant op Curaçao.

Deze groep vormt de Antilliaanse militie (de ANTMIL) en is opgericht in het kader van de sociale vormingsplicht.

De Koninklijke Marine draagt in nauwe samenwerking met de Antilliaanse kaderleden zorg voor de opleiding en training van de Antilliaanse miliciens.

Naast een militaire opleiding krijgen de dienstplichtige, veelal kansarme jongeren ook een civiele vakopleiding, waardoor zij over voldoende vaardigheden, vakgerichte kennis en inzicht beschikken om na hun diensttijd een baan te kunnen vinden op de arbeidsmarkt.

Een ochtendje bij de eerste buitentraining van een nieuwe lichting miliciens (6'34")

donderdag 1 juli 2010

De Deurzakkers zomermix

Vlak voor carnaval kwamen de Deurzakkers in samenwerking met Wendy van Dijk met de carnavalskraker 'Dushi, 'Dushi, Dushi ik word zo happy als ik jou zie'

Wellicht een succes in Nederland, maar hier op Curacao
wisten we er alleen maar van omdat ik het destijds op de radio draaide. En dat was al opmerkelijk, want ik kom van boven de rivieren. Grote kritiek destijds was dat het nummer meer weg had van een zomerhit en dus beter nu gedraaid kan worden. Nou, dat had ik beter niet kunnen zeggen, want de Deurzakkers willen nu coûte-que-coûte een hit hebben op Curaçao.

Hun befaamde carnavalskraker is ontdaan van al het carnavaleske en geheel gerestyled in een zomermix (3'54").