donderdag 11 maart 2010

Antillen schaffen doodstraf af

De Nederlandse Antillen schaffen de doodstraf af. Dat kondigde Statenvoorzitter Pedro Atacho gisteren op Curaçao aan. Hij noemde het een principieel besluit van de Antilliaanse regering, dat volgende week wordt bekrachtigd door het parlement.

Met de afschaffing sluiten de Antillen zich aan bij een voorwaarde die wordt gesteld voor lidmaatschap van de EU. En dat laatste is een interessante notitie voor de Antillen: wat wordt onze relatie met de Europese Gemeenschap na 10-10-10?

Dick Drayer over afschaffen van de doodstraf (5'57")

woensdag 10 maart 2010

Homohuwelijk door de strot van Bonaire

De Antillen zijn weer in rep en roer! Nederland duwt het homohuwelijk door de strot van de Bonairianen.

CDA-senator Hans Hillen heeft het over neo-kolonialisme. Helmin Wiels heeft op Curaçao harde actie beloofd als de Nederlanders hun plannen daadwerkelijk door gaan zetten.

Waar het homohuwelijk een tussen- of einddoel is in de homoemancipatie, lijkt het op de Antillen juist de start daarvan te zijn…

Dick Drayer over het homohuwelijk (6'26")

dinsdag 9 maart 2010

Eerste straatstofzuiger in gebruik genomen

In de strijd tegen milievervuiling en overlast heft Curaçao deze week opnieuw een paar stappen gezet.

Zo is de eerste stofzuigerwagen in gebruik genomen, die vuil van de straat kan opzuigen. In Nederland een bekend verschijnsel, hier op Curaçao staan de mensen stil bij deze grote ‘Norman’.

De overheid heeft meteen aangekondigd dat het ‘lik op stuk’ beleid voor het gooien van vuilnis op straat nieuw leven ingeblazen wordt. Het gooien van een blikje op straat of het legen van de asbak voor het stoplicht (bekende taferelen op Curaçao) beboet zullen worden met 450 gulden.

En als klap op de vuurpijl gaan de pompstations vanaf volgende week ‘schone diesel’ leveren. De diesel waar we nu op rijden heeft een zwavelgehalte van 5500 ppm (parts per million), de nieuwe diesel heeft een gehalte van 500 ppm. Dat lijkt winst, is het ook, maar staat nog steeds in contrast met de diesel zoals die verkocht wordt in Nederland: 50 ppm.

De oude auto’s op ons eiland, kunnen helaas niet rijden op de Nederlandse diesel.

Over het mileu op Curaçao (6'03")

maandag 8 maart 2010

Kassa voor vertraagde passagiers op de Antillen

Voor de vele duizenden passagiers van wie de vlucht van de Antillen en Aruba naar Schiphol of vice-versa de afgelopen 7 jaar met meer dan drie uur vertraging is uitgevoerd, rinkelt de kassa!

De rechtbank in Haarlem heeft bepaald dat zij recht hebben op een vergoeding van 600 euro van de betrokken luchtvaartmaatschappijen. En daarmee wordt een eerder vonnis van het Europese Hof van Justitie bekrachtigd en uitgebreid naar vluchten die Schiphol als vertrekpunt of bestemming hebben.

Dick Drayer over EUClaim (5'36")

vrijdag 5 maart 2010

UB40 of Ali Campbell?

Over bijna een maand is het zover: dan komt UB40 naar Curaçao. Althans als we de posters op de verschillende billboards mogen geloven.

Daarop staat namelijk met grote letters geschreven: UB40 – live in concert. Daarboven staat in iets kleinere letters: Ali Campbell. Maar wie komt er nu? Liefhebbers weten namelijk allang dat de voormalige leadzanger van UB40 ook echt voormalig is en dat Campbell en de groep niet meer samen optreden.

Het mysterie wordt snel ontrafeld wanneer ik concertorganisator ‘H&M events’ spreek en even later UB40-drummer James Brown onze redactie belt. Wie probeert hier nu een slaatje uit te slaan?

Dick Drayer over wie er nu wel komt (4'59")

donderdag 4 maart 2010

Electriciteitstekort op Curaçao

Nadat Curacao gisteren getroffen werd door benzineschaarste, is het vandaag behelpen met electriciteit. Viel de isla-centrale deze week al uit (met alle benzine gevolgen van dien), gisteravond vielen 2 grote turbines uit van een andere belangrijke centrale.

Er is nu niet voldoende stroom meer om alle huishoudens van stroom te voorzien en dus gaat men over op een traditioneel schakelsysteem: bepaalde wijken krijgen gedurende enkele uren geen stroom. De lasten worden dus verdeeld. Oorzaak van de problemen: de hittegolf en het uitvallen van de isla-centrale. De situatie kan 2 weken aanhouden, omdat er geen reserve capaciteit is en de reparatie zo lang zal duren.

Grote discussie op het eiland: wordt er wel eerlijk geschakeld? Of vallen rijke wijken buiten het systeem?

Dick Drayer over het schakelsysteem (3'17")

woensdag 3 maart 2010

Curacao treft brandstofcrisis

Er is sinds vanochtend bijna geen druppel benzine meer te krijgen op het eiland. Gisteren blokkeerde personeel van de raffinaderij de poorten van de ISLA in reactie op het opnieuw uitvallen van de electriciteitcentrale die de raffinaderij van stroom voorziet.

Vorig jaar gebeurde dat ook al 10 keer, met als gevolg een totale stilstand van de raffinage van in totaal 92 dagen. Het sluiten van de poorten bracht een Pavlov-reactie onder autobezitters tot stand, waardoor de hele dag lange rijen voor de benzinepompen stonden. “Een voorspelling die zichzelf waarmaakt”, noemde één van de pomphouders deze situatie. “We hebben een reguliere voorraad van 3 dagen bij elke pomp, maar als iedereen vandaag gaat tanken, creëren we ons eigen probleem”, stelde de pomphouder in reactie.

De vakbond haastte zich te melden dat er van blokkade en tegenhouden van bevoorradingstrucks geen sprake is. De tankauto’s kunnen niet uitrijden omdat ze niet gevuld kunnen worden: “daar is electriciteit voor nodig”.

Dick Drayer over de vermeende benzineschaarste (3'14")

dinsdag 2 maart 2010

Miss ‘Wela Seu’ verkiezing

De schoonheidsverkiezingsdrang op Curacao kent geen grenzen. Aanstaande zondag wordt de Wela Seu verkiezing gehouden. Ook dames van meer gevorderde leeftijd kunnen meedingen aar een schoonheidsprijs (Wela is Papiaments voor grootmoeder, oma).

De jongste kandidaat is 60, de oudste Maria Winklaar is 94!

Dick Drayer over miss Wela (4'56")

maandag 1 maart 2010

ISLA mogelijk dicht, PdVSA vertrekt?

Wat Philips is voor Eindhoven, is de ISLA voor Curaçao. Een vertrek van de Venezolaanse multinational is ondenkbaar in politiek Curaçao, ondanks de groeiende milieulobby.

Des te verrassender dat Hugo Chavez dit weekend aankondigde te zinspelen op een eventueel vertrek van het staatsoliebedirjf van het eiland.

De dreiging van chavez heeft direct te maken met de aanwezigheid van de Amerikaanse FOL-basis (Forward Operation Location Curacao) op HATO-airport. Volgens Chavez vertrekken daar dagelijks spionagevluchten vandaan.

Raakt Curaçao in paniek van dit strategisch spelletje tussen Nederland en Venezuela? (4'58")