vrijdag 19 februari 2010

Curacao krijgt beurs

Op een handtekening van de ministerraad na, staat niets het oprichten van een stockexchange, een beurs op Curacao meer in de weg. Aanstaande woensdag moeten de benodigde licenties binnen zijn, zo is informeel bekend gemaakt.

Op initiatief van de grote banken, verzekeringsmaatschappijen en het pensioenfonds zal de stockexchange trustkantoren de hier gevestigd zijn hun klanten de mogelijkheid bieden zich te verhandelen via aandelen, obligaties en fondsen.

Dick Drayer over de nieuwe beurs (3'12")

woensdag 17 februari 2010

Curaçaose parlementarier weigert Nederlands te spreken tijdens overleg met Nederlandse politici

Het voornemen van Helmin Wiels, partijleider van Pueblo Soberano om Nederlandse parlementariers in het Papiaments te woord te staan is niet nieuw, maar doet wel weer een hevige discussie losbarsten op Curaçao en zet tegenstellingen op scherp.

En dat in een week dat minister Guusje ter Horst ook nog weigert het Papiaments in de Grondwet te verankeren, ondanks het feit dat Bonairiaans grondgebied binnenkort Nederlands grondgebied wordt en Papiaments dus net als het Fries een taalgebied bestrijkt binnen Nederland. Vergeet in dit verband ook niet het Engels dat gesproken wordt op Saba en St. Eutatius.

Taal is identiteit, dus praten we hier over emotie.....

Helmin Wiels zal voor meer beroering gaan zorgen, nu als partij voor de onafhankelijkheid van Curaçao twee zetels in het Parlement heeft behaald en niet schroomt om Ank Bijleveld 'een viswijf' te noemen.

Dick Drayer over Helmin Wiels en het Papiaments, daarna in de studio CDA-er Bas-jan Bochhove (9'49")

dinsdag 16 februari 2010

Homoboot komt aan op Curaçao

Vanochtend om 8 uur meert de Eurodam aan op Curacao, met ruim 2700 homo’s en lesbiennes aan boord.

Toeristenbureau CTB heeft laten weten de passagiers met open armen te zullen ontvangen. Bij Bermuda en Mundo Bizarro worden speciale activiteiten georganiseerd, onder de noemer Meet and Greet Gay Curacao.

In de Caraïben wordt Curaçao gezien als een homoparadijs, wat meer zegt over de andere eilanden aan deze kant van de oceaan dan over Curaçao. Desondanks zal Curaçao voor een dag roze zijn en houden de homotegenstanders zich een dagje koest: ze komen hier tenslotte niet om te trouwen!

Dick Drayer over de homoboot (7'17")

vrijdag 12 februari 2010

“Van sex op de moterkap word je niet zwanger”

Deze ietwat prikkelende uitspraak werd opgetekend door cultureel antropologe Wendele van der Wiele tijdens haar onderzoek naar de relatie tussen culturele noties, sociaal-economische omstandigheden en sexueel gedrag van vrouwen en de gevolgen daarvan voor de verspreiding van hiv/aids op Curaçao.

Dolores Leeuwin spreekt met Dick Drayer over sex op de motorkap (7'11")

donderdag 11 februari 2010

Ank Bijleveld maakt pijnlijk grapje

Ank Bijleveld maakte gisteravond een pijnlijk grapje op een persconferentie op Aruba, dat gelukkig goed werd opgelost door premier Mike Eman.

Om de goede relatie te benadrukken met de nieuwe regering van Aruba vertelde ze tussen haar politieke punten in dat ze samen met Eman een pastecchi had gegeten op straat. Tussen neus en lippen zei ze toen dat ze “blij was dat Eman geld bij zich had om te betalen” (oeps) en dat ze “even bang was dat-ie geen geld bij zich had” (oeps again).

Saillant detail: tijdens dit bezoek is gesproken over de aflopende ‘ontwikkelingshulp’ van Nederland aan Aruba. Wat dat betreft was de opmerking van Ank wellicht ook scherp! Eman grapte er gelukkig overheen dat Ank uiteindelijk een Dutch Treat kreeg.....
Eventjes eerder had ze de zaal ook al stil gekregen toen ze een vergelijking maakte tussen de 100 dagen van Eman (zijn kabinet zat eergisteren 100 dagen) en de 100 dagen van Balkenende: “wij gebruikten die 100 dagen om te luisteren, u om te werken en zaken aan te pakken” (oeps).

Dick Drayer over de grapjes van Ank Bijlveld (7'03")

dinsdag 9 februari 2010

Paul Roosenstein neergeschoten

Ik had gisteravond een afspraak met een Nederlandse uitgever om te praten over een boekidee over de komende staatkundige verandering op de Antillen. Paul Roosenstein, zo heet hij, is gisterochtend echter op weg naar het strand overvallen en in zijn buik geschoten.

De dader(s) hadden op een verlaten weggetje naar één van Curaçaos meest ongerepte strandjes boomtakken gegooid, zodat de eerste automobilist die aankwam gedwongen was te stoppen en uit te stappen. Hij was die eerste toerist. De dader heeft hem in zijn buik geschoten toen bleek dat hij niet genoeg geld bij zich had.

Gelukkig heeft de kogel geen vitale organen geraakt en Paul is er nu redelijk goed aan toe. Opmerkelijk is dat hij geen wrok koestert tegen Curaçao en zegt alleen maar op het verkeerde moment op de verkeerde plaats te zijn geweest.

Over Paul Roosenstein (6'11")

maandag 8 februari 2010

Wendy van Dijk zingt Dushi, 'Dushi, Dushi ik word zo happy als ik jou zie'

De op Curaçao omstreden weervrouw Lucretia Martina (één van de bekende typetjes van Wendy van Dijk) is gevraagd door het carnavalsduo ‘de Deurzakkers’ om hun oude uit 1999 stammende hit ‘Dushi Dushi’ opnieuw in te zingen.

In Nederland mag het dan wel aanslaan, hier op Curaçao speelt de Nederlandse carnavalsmuziek een zeer bescheiden rol. De makers in Nederland denken daar heel anders over, maar dat mag je gerust scharen onder ‘wishful thinking’ en zegt meer iets over de beperkte kijk van in ieder geval de makers van dit nummer op Curaçao.

Gisteren werd de aftrap van alle carnavalparades gegeven door het ‘Kindercarnaval’. Om en nabij 1900 kinderen liepen deze 40-editie van het carnaval in 24 groepen door de straten van Otrobanda. Niemand had het over ‘Ushi Dushi’.

Over de Deurzakkers (7'15")

vrijdag 5 februari 2010

Bon Futuro gevangenis eindelijk positief in het nieuws

Bij het zien van de eerste beelden van ontredderde dakloze Haitianen brak een Curaçaose gevangene in Blok 8 in snikken uit. De volgende dag vroeg hij naar de kapelaan en zei tegen de geestelijke: ‘Nos no por keda sin hasi nada’. Ofwel, we kunnen niet blijven toezien zonder iets te doen.

Gevangeniskapelaan Norwin Martina begon samen met deze en andere gedetineerden een inzamelingsactie. Gevangenen reserveerden een gedeelte van de producten die zij op bestelling bij de gevangeniswinkel kunnen kopen voor de slachtoffers van de aardbeving. Houdbaar voedsel, maar ook tandpasta, zeep en shampoo. En de gevangenen zamelden geld in.

De veertien Haïtiaanse gedetineerden in Bon Futuro hebben elk familieleden verloren.

Nieuws uit Bon Futuro (4'36")

donderdag 4 februari 2010

Aruba krijgt een tram

Aruba krijgt zijn eigen tram. Reden: Reden: cruisetoeristen zijn lui en gaan lopend niet verder dan de eerste winkels.

Je ziet ze zowel op Curacao als Aruba rijden: gele schoolbussen, waar op de achterkant gemeld wordt dat deze “stopt voor alle spoorwegovergangen”. Het gaat hier om geïmporteerde 2e hands schoolbussen uit Amerika, want spoorwegovergangen kennen we op de Antillen niet. Maar daar gaat nu verandering in komen. Aruba gaat een tramlijn aanleggen tussen de cruiseterminal en de binnenstad. Files op de weg zorgen er voor dat de taxi als alternatief ook niet echt werkt. Aruba heeft de Haagse Trammaatschappij HTM gevraagd te participeren in de voorbereidingen van dit megaproject. In groter verband roert dit initiatief het grote fileprobleem op Aruba en ook de Antillen aan. Een probleem dat groot effect heeft op nr 1 moneymaker op onze eilanden: toerisme.

De tram op Aruba (4'56")

Referendum Bonaire gaat niet door

Het referendum op bonaire staat op losse schroeven. Op 26 maart zou, na maandenlange gesteggel dan toch een referendum worden gehouden om de bevolking zich uit te laten spreken over welke richting het staatkundig traject (de ontmanteling van de Nederlandse Antillen en de nieuwe relatie met Nederland) zou moeten gaan.

De Gezaghebber van Bonaire heeft daar nu een stokje voor gestoken door de Gouverneur te vragen het besluit op te schorten, etc. En dat is redelijk opmerkelijk, want dit gebeurt niet vaak: een meerderheidsbesluit wordt tegengehouden.


In de voorbereiding op dit referendum heeft het eilandsbestuur de Verenigde Naties gevraagd advies uit te brengen over dit referendum. Dit advies bevatte een aantal punten:
  • De datum van het referendum
  • De vraagstelling
  • Consensus over deze zaken en de tot standkoming van een referendumcommissie
  • En wie heeft stemrecht bij dit referendum
Al deze adviezen zijn door de eilandsraad (lees=bestuurscollege) vervolgens naast zich neergelegd. De gezaghebber stelt dat het daarom de vraag is of het referendum voldoet aan internationale recht. Met name de vraagstelling en het uitsluiten van Europese Nederlanders heeft voor beroering gezorgd!

Referendum gaat niet door (4'34")

dinsdag 2 februari 2010

De Lora op Bonaire loopt gevaar

Volgens tellingen op Bonaire zijn er nog 800 Lora’s (papegaaisoort) over op het eiland. De Lora is beschermd, maar door de slechte voedselvoorziening op het eiland (weinig tot geen regen) loopt het dier gevaar.

Veel lora’s zijn daarom uit het noorden van het eiland naar de bebouwde omgeving getrokken om voedsel te zoeken in de omgeving van woonwijken. Sinds 2002 worden de lora’s op Bonaire actief beschermd. Er is zelfs een aparte stichting in het leven geroepen, Fundashon Salba Nos Lora (stichting Zegen Onze Lora), die elk jaar een voorlichtingscampagne over de beschermde lora geven en de dieren in de natuur ringen.

Hoewel veel Bonairianen trots zijn op de natuur en op de lora, zijn ze niet allemaal blij met de toename van de zeldzame papagaai. Lora’s maken geen verschil tussen inheemse vruchtdragende bomen in de natuur en aangeplante fruitbomen in kunuku’s (wild) of tuinen.

Er zijn nog meer beschermde en of exotische dieren op de Antillen, die de moeite van het vermelden waard zijn. Zo kennen we de Curaçaouse zweepslang, een kleine wurgslang, die ik geregeld in mijn tuin vindt. Als je hem oppakt, wringt hij zich om je hand en pols en heb je echt enige kracht nodig om jezelf los te maken. Ook verschillende haaisoorten zijn beschermd in onze wateren. Maar door de overbevissing zie je ze niet veel meer. Enige tijd geleden zorgde een hamerhaai nog voor opschudding, maar volgens kenners zijn er geen gevaarlijke dieren op ons eiland. Met uitzondering van de bij. Deze komt veel bij de kust voor en jaarlijks vallen er een aantal dodelijke slachtoffers. Advies van Carmabi, onze lokale natuurbeschermings- en onderzoeksorganisatie: ren, ren en nog eens ren. Bijen zullen niet verder dan 200 meter uitzwermen van hun nest.....

Lora's op Bonaire (5'11")