zondag 19 oktober 2008

De week van Omar en Marlies

Vrijdagavond half zes werd het lichaam van Marlies van der Kouwe gevonden in het struikgewas van de wijk Amboina op Bonaire. Het lichaam was begraven, maar zou zijn blootgelegd als gevolg van de tropische depressie Omar. 'Mar' in het papiamento betekent 'zee'. Trek Omar en Marlies samen en je vraag je af of toeval wel bestaat....

Uiteraard hebben we bij Paradise FM gisteren de hele dag aandacht besteed aan wat de Officier van Justitie David van Delft noemde: de afsluiting van het eerste spoor van het onderzoek. Het tweede spoor zal moeten leiden naar de rechtzaak van diegene die verantwoordelijk zijn voor de vermoedelijke moord op Marlies van der Kouwe door middel van tactisch en technisch recherche werk.

De taal die ik hier bewust gebruik is voorzichtig, want Justitie heeft gisteren eigenlijk niet meer meegedeeld dan dat een lichaam gevonden is, dat met 99.9% zekerheid (op grond van gebitsidentificatie) toebehoord heeft aan Marlies. De overige 0.01% zal moeten komen van het DNA onderzoek, dat door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de loop van zondag zal worden gedaan.Veel meer wil Jusititie niet kwijt. Er is een ontkennende verdachte en dus zal de waarheid alleen gevonden kunnen worden door tactisch en technisch onderzoek. Alle informatie die de politie vrij zou geven, is zoals van Delft dat noemt: daderinformatie. En die wil je maar van één bron krijgen......

De hoofdverdachte, Ryan Pietersz is ondertussen naar Curaçao overgebracht waar hij in de psychiatrische afdeling, de FOBA, van Bon Futuro is opgesloten. Het is gebruikelijk in Bon Futuro om bedreigde gevangenen af te zonderen in de Isolatie of de FOBA. De enige twee plekken in Bon Futuro, waar Justitie je veiligheid kan garanderen(!). Of hij bedreigd wordt, is niet bekend gemaakt....

Ik zei in het begin al dat er een sinistere idiomatische samenhang bestaat tussen de zaak Marlies en het natuurgeweld van de afgelopen week in de vorm van de tropische depressie Omar, die op de Bovenwinden later uitgroeide tot orkaan Omar.

Het wordt vaker gezegd: als er een gezamenlijke vijand bestaat, verbroedert de gemeenschap. Heel duidelijk zichtbaar in beide zaken, Omar en Marlies. Mijn technicus en medepresentator, Marc Pols, vergiste zich gisteren pijnlijk na de persconferentie door te zeggen dat het een 'leuke' uitzending was. Wat hij uiteraard bedoelde was de saamhorigheid die er tijdens zo'n uitzending onstaat, waardoor je als team een goed product neer kan zetten. En dat is 'leuk'. Je kunt dat alleen niet zeggen...

Omar gaf een zelfde saamhorigheid: er is een gezamenlijke vijand waar je het tegen opneemt en na het gevecht zul je samen de schade moeten opruimen. Ik ging daags na de storm op reportage naar de verschillende stranden en vond daardoor een redelijk optimistisch geluid:

Jeroen Verdonk, eigenaar Hook's hut en Mirjam Lessner, eigenaar Zanzibar, Jan Thiel (6.33).

Voor onze bezoekers in het verleden, het heden en de toekomst: jullie strand op Jan Thiel bij Zanzibar werd prachtig gefilmd tijdens de depressie:


En dan heb ik het nog niet gehad over het studentenprotest op de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA), dat deze week een niet geheel onverwachte wending kreeg door het verschijnen van een onderzoeksrapport over de wantoestanden op de UNA. Meer daarover in mijn volgende post...

dinsdag 14 oktober 2008

In Nederland praat je na 3 dagen boven de 30 graden over het weer én over een hittegolf. Op Curaçao praat je na drie dagen regen over het weer en over een regengolf.

Curaçao wordt geteisterd door een Tropische Depressie (nr. 15), die in de loop van de week zal aangroeien tot een orkaan van de 2e categorie. De depressie met de naam Omar zal dan vermoedelijk op de Bovenwindse Eilanden (St. Maarten, Saba en St. Eustatius) zijn.

Vandaag, overdag heeft Curaçao een ongelovelijke hoeveelheid regen gekregen. Bijna Hollands, hoe het hier de hele dag plenst. Tropische buien, maar dan de hele dag.

Paradise FM is gevestigd tegenover de Handelskade op Punda (naast de Gouverneur - voor bekenden) en zelden heb ik de golven zo hoog over de kade zien slaan. Punda liep onder water en was daarom vanaf de middag afgezet.

In de middagpauze zijn Aysheline, de jongens en ik even naar Caracasbaai en Jan Thiel, Zanzibar gegaan. We wisten niet wat we zagen: de zee kwam tot aan de bar, het rechtergedeelte was weggespoeld, de ijskasten dreven weerloos in de golven. Caracasbaai, net gerenoveerd als publiek strand, compleet vernield. De golven waren zo hoog, dat jonge planksurfers hun stekkie op Playa Kanoa (aan de wilde Noordkust) verruild hadden voor de Caracasbaai!

Ons zwembad loopt op dit moment over, hetgeen inhoudt dat er vandaag 3500 liter water ingeregend is!! (Helemaal gratis!). Ik had beloofd bij aankomst op Curaçao nooit meer over het weer te praten. Ik maak een uitzondering voor regen.

Voor Paradise FM maakte ik de volgende gespreksreportage. Voor deze weblog, de volgende videoreportage:

zaterdag 11 oktober 2008

Presidentsverkiezingen in Amerika

Zoals gisteren al geschreven: elke werkdag (behalve vrijdag) verzorg ik een nieuwsuur tussen 18.00 en 19.00 op Paradise FM. Dit uur is te volgen via de streaming van Paradise. In Nederland is dat dus te volgen om middernacht (in de winter om 23.00 uur).

Eén van de onderdelen, die ik heel leuk vind, zijn mijn gesprekken met Jan-Kees Emmer. Hij is correspondent van de Telegraaf in New York voor Amerika en Canada en dagelijks geeft hij een update van de verkiezingsstrijd tussen Obama & McCain. En na de verkiezingen over alles waar Amerika zich druk over maakt.

Afgelopen week hebben we proefgedraaid op de zender en dat leverde in mijn ogen aardige radio op:

6 october:
De dag van het 2e debat in de VS. Obama staat 6 punten voor op McCain. Volgens Jan-Kees zorgt de huidskleur van Obama voor 6 punten achterstand, dus zijn voorsprong zou eigenlijk 12 punten moeten zijn. Een dag is een jaar in verkiezingstijd, dus er kan nog van alles gebeuren tussen die twee: JK over Obama's voorsprong (3'39"), JK over het 2e debat (4'01").

7 october:
De dag na het debat. Obama is aan de winnende hand. Volgens Jan-Kees was het debat saai. De heren waren netjes, maar McCain kwam er niet echt uit. Dat wijzen de eerste peilingen uit: JK evalueert het 2e debat (4'19").

9 october:
Als op 4 november de verkiezingen in Amerika van start gaan en de stembureau's hun deuren openen, heeft een derde van de Amerikanen al gestemd! Deze opmerkelijke constatering doet Jan-Kees als hij in Ohio een open stembureau aantreft, daags na het tweede debat tussen McCain en Obama. De voorsprong van 6 punten van Barack Obama is dus voor een derde al verzekerd in de einduitslag.....Jan-Kees in Ohio (4'29").

10 october:
Volgens Jan-Kees is het moddergooien begonnen. Met name de Republikeinen zijn danig gefrustreerd en willen in hun berichtgeving Obama afschilderen als terrorist en moslim: hij heet toch Barack 'Hussein' Obama, bijt een kapper Jan-Kees toe. Volgens Jan-Kees zal het moddergooien geen zoden aan de dijk zetten, zolang de financiële crisis het nieuws bepaalt. De Amerikaan zal toch stemmen met zijn bankrekening in gedachten en dan heeft Obama toch de beste papieren (4'14)".

Vanaf aanstaande maandag dagelijks Jan-Kees op mijn weblog. Wil je meer van hem lezen? Surf dan eens naar zijn weblog:

Onze man in New York

vrijdag 10 oktober 2008

Paradise FM....

De laatste twee weken zijn hectisch geweest. Radio Paradise FM is druk op zoek naar een format voor haar uitzendingen en dat betekent veel praten, doen, evalueren.

Ik ben in de studio's omringd door muziekmensen die hun vak goed verstaan, maar die het niet altijd makkelijk vinden als er 2 minuten geen muziek wordt gedraaid (zelfs onder het nieuws willen ze een deuntje 8-(.

Ik moet als nieuwsman mijn stek dus sterk bevechten...

De radiodag begint om 6 uur en is verdeeld in blokken van 3 uur. Dat betekent dat elke drie uur een DJ verantwoordelijk is voor de inhoud van de programmering.

-De programmaleider Mark van Dale neemt het eerste blok voor zijn rekening. Om 5 uur is mijn collega Vincent de Miranda dan al begonnen op de nieuwsredactie om gedurende die 3 uur elk uur een bulletin van 3 minuten te produceren, lezen, financieel- en sport nieuws te verzorgen en de ochtenbladen door te nemen.
-Het tweede blok, van 9 tot 12 wordt gedaan door Daphne Pas. Zij combineert haar muziek met de curaçaose activiteitenkalender. Het eerste uur van haar programma heet 'het foute uur'. Daarin wordt muziek gedraaid, die volgens de muziekkenners 'absoluut fout' is. Niet toevallig mijn lievelingsuurtje, maar dat terzijde. Uiteraard elke uur 3 minuten Antillen nieuws.
-Het blok van 12 tot 3 wordt verzorgd door Ruben Barson. Ruben is een aardige jongen, die meer oog heeft voor nieuws dan de andere DJ's. Wellicht komt dat ook omdat hij op Aruba is geboren en op Curaçao getogen. In het eerste uur verzorgd de redactie - naast de reguliere bulletins - uitgewerkte nieuwsitems om 12.15/12.45/13.15/13.45. Frans Bakker heeft dan intussen collega Vincent de Miranda vervangen op de redactie.
-om 3 uur wordt Ruben afgelost door Erwin van der Bliek. Vakman pur sang. Ik zal een keer een filmpje maken als hij achter de microfoon staat. Geweldig. Met Erwin heb ik een gecombineerd uur tussen 5 en 6, waarin ik toewerk naar mijn eigen uur van 6 tot 7.

Over dat eigen uur zal ik dit weekend meer schrijven, want dat uur begint aanstaande maandag. Als je je soms hebt afgevraagd, waarom ik de laatste tijd zo weinig heb geschreven op deze blog: ik was druk bezig met de voorbereidingen voor het format van dit programma......