donderdag 27 maart 2008

Maiden speech

Terwijl Geert Wilders de hele wereld blij maakt met een dode mus, zit ik nog na te genieten van mijn allereerste 'live' voetbalverslag, gisteravond in het Regilio Hato stadion op Curaçao.

De wedstrijd verliep voor de Antillen voorspoedig en daarmee was de ambiance in het stadion fantastisch. Dat praat dus ook gemakkelijk. Afgelopen zondag heb ik nog even goed geluisterd naar 'Langs de Lijn' en dat tezamen met een goede voorbereiding op inhoud, heb ik - indachtig mijn lieve vader - 22 mannen achter een bal aangemoedigd.

Het viel me dus alleszins mee. Eén nadeel: mijn ogen zijn niet al te best en nummers lezen in een stadion met atletiekbaan is voorwaar een hele opgave. Gelukkig heb ik wel een beetje verstand van voetbal en kon dus zodoende goed 'gokken' wie de bal aan de voet heeft. Daarnaast had ik uiteraard steun aan mijn ervaren collega Maya van der Werve. Ervaren in de zin van radiomaken, want ook voor haar was voetbalcommentaar een nieuwe ervaring.


In Nederland roepen we: "wat een mooi doelpunt!" Hier op Curaçao schreeuw je een minuut lang "Gooooooooooooooooooaaaaaaaaaal!!!!!!!" Nou dat kun je wel aan mij overlaten. Jonathan, die naast me zat op de perstribune deed vrolijk mee en zo kon het gebeuren dat we vanmorgen in de NOBO stonden (lokale krant), waar de plaatselijke verslaggever mij met naam en toenaam prees vanwege het feit dat ik zo goed geïntegreerd ben. Voorpagina nieuws, gekker moet je het niet maken.

De Antillen bekeren dus verder en treffen op 14 juni a.s. Haïti. Dat wordt niet makkelijk, want de Antillen staan op 163 (Fifa ranking) en Haïti op 97. Dat is nog eens iets anders dan Nederland (9) tegen Oostenrijk (80)(!)

Ik hoop dat we budget hebben om de reis naar Port-au-Prince te kunnen maken.

woensdag 26 maart 2008

Help, voetbal commentaar....

Heb je het ooit weleens geprobeerd: achter een beeldscherm zitten en een voetbalwedstrijd verslaan? Ik wel en het was een drama.......

Vorge week, op de redaktie hadden we het over de voetbalwedstrijd van het Antilliaanse elftal tegen Nicaragua, die vandaag wordt gespeeld. De wedstrijd wordt door 28 radiostations (!) op Curaçao verslagen, maar geen enkel Nederlandstalig station waagt zich eraan. Dat kon ik toch niet op zijn beloop laten. En nu zit ik er aan vast. Help. Samen met collega Maya van der Werve ga ik 90 minuten aan één stuk doorpraten over al die mannen die achter die bal aan lopen....

Gisteravond was de presentatie van het elftal aan het Curaçaose publiek - in de open lucht, want hier is geen sneeuw!

dinsdag 25 maart 2008

Aiven & Norma trouwen twee keer!

Aiven ta mi swa, swa!

Ingewijden weten dat de vlotte benaming van iemand die je dierbaar is, op Curaçao 'SWA' is. Swa staat voor zwager, maar mag voor iedereen gebruikt worden, mits het om een man gaat. Nog moderner is het om 'Ruman' te zeggen, broer....

Aiven (49) is mijn echte zwager en heeft het gepresteerd om afgelopen weekend te trouwen met Norma Zuiverloon (?). Ik zeg met opzet 'gepresteerd', want op onze bruiloft in 1995, zei hij, als oudste broer (en man) in de familie van Aysheline, dat hij zover nog niet was. Het heeft inderdaad dus nog een kleine 13 jaar geduurd voordat ook hij 'ja' kon zeggen......Een echte man weet wat voor moed daarvoor nodig is ;-)!

Leuke bijkomstigheid was dat Daniel bruidsjongen mocht zijn. Een eer die mij ook ooit te beurt is geweest toen ik 6 of 7 was. Bij het huwelijk van mijn oudste zus, Agaath. Vergelijk de pictures maar eens:

Ik ben die mooie brildragende jongen, toen al! Ik doel uiteraard op die bril....

Aiven en Norma zijn eerst getrouwd in Nederland, want daar wonen ze. Vervolgens hebben ze 33 buren, kennissen en vrienden meegezeuld naar Curaçao om het geheel in de kerk af te ronden. Twee huwelijkvoltrekkingen zonder scheiding tussendoor. Knap hoor. Het feestje daarna in theater Luna Blou was ongeëvenaard. Aysheline hield een mooie speech met leuke wetenswaardigheden over Aiven als belhamel en Casanova.....
Voor iedereen in Nederland die er niet bij was en devoot de gedachten over de huwelijksvoltrekking wil laten gaan, volgt onderstaande compilatie:

dinsdag 18 maart 2008

Gaan met die Banaan!

Ik schreef al eerder met veel trots dat onze bananenboom eindelijk vrucht begon the geven. Dat was rond Kerst en zo'n 7 maanden nadat ik de boom in de grond had gezet. Primair om het eventuele afvalwater van de beerput uit de grond te zuigen, secondair om de tuin wat groene fleur te geven, en als afgeleide van dit alles de hoop dat we ooit een banaan uit eigen tuin zouden kunnen eten....


Dat laatste kan nu eindelijk gebeuren!
Ze zien er nog niet uit, maar alle kenners verzekeren mij dat dat niet lang meer duurt. We kunnen niet wachten, maar moeten wel met lede ogen toezien dat de boom zelf nu langzaam aan het afsterven is. Bananenbomen doen het maar één keer. Gedurende hun 9 maanden groei, onstaan er scheuten naast de boom. Onze boom heeft 7 nieuwe scheuten. Reinoud heeft me nog een bananenboom geschonken, die ook al scheutig is met zijn scheuten.....

vrijdag 14 maart 2008

2e Manifestatie van de Oppositie

Gisteren was voor mij een speciale dag: voetbal is weer terug bij de Publieke Omroep en dus waarschijnlijk ook bij BVN TV (onze wereldomroep TV).

De dag werd nog specialer. Niet omdat de Alliansa Patriótiko een protestmanifestatie had belegd in het Wilhelminaplein in Punda, maar omdat ik in mijn uitzendblok van 17:15 (lokale tijd) de bijeenkomst ter plaatse en LIVE heb gedaan. Ik merk op zulke momenten dat ik heel erg gewend ben om alles zelf te regelen, maar gelukkig is dat niet nodig. Rob de Wolff, onze anchorman van techniek (zie foto) heeft twee gouden handen en regelt alles feilloos!

Nu is de wereld van Rob ingedeeld in twee helften: de techneuten en de onwetenden. Rob begrijpt alles van de eerste en heel weinig van de tweede helft: je hoort per definitie thuis in de laatste groep, tenzij je bewezen hebt in de eerste te horen. Het bewijs dient waterdicht te zijn....;).

Zoals ik eerder al berichtte, zou de gezamenlijke oppositie, verenigd in de Patriotische Alliantie op 12 maart haar plannen openbaren en ter goedkeuring voorleggen aan het volk. Steevast roept en schreeuwt zowel de oppositie als de regering dat zij het volk vertegenwoordigen (dit volk draagt géén Pet en heet ook geen Jan, dus de verwarring blijft).

Zelden zo'n staaltje van volksmennerij gezien als gisteravond! Grootste oproerkraaier was Helmin Wiels van de Pueblo Soberano. Zodra er iets te schreeuwen of te rellen valt, is hij aanwezig. Je kunt je trouwens afvragen of hij er gisteren wel bijhoorde, want zijn partij is voorstander van onafhankelijkheid en hij vertegenwoordigt met die mening 5% van het volk! Zo groot was de pro-onafhankelijke groep namelijk in het referendum, waarin het echte volk (!) zich mocht uitspreken over de staatkundige koers. Hij zette de Anti-Nederlandse toon aardig neer, door te suggereren dat, indien de huidige politieke koers voortgezet wordt, wij hier op Curacao neukende homoparen in het Wilhelminapark te zien krijgen, kinderporno-netwerken vanuit Curaçao laten exploiteren en dingen doen met dieren waar zelfs mijn fantasie bij te kort schiet.... René Roodheuvel, mijn collega van de Wereldomroep heeft Wiel's oproep op de site van RNW gezet: klik hier.

De avond verliep verder rustig. Zo'n 2000 mensen kregen het actieplan voorgeschoteld, dat niet meer omhelsde dan dat men de wijken ingaat om mensen te mobiliseren en te informeren. Erg magertjes dus, als je daar een week op moet hebben lopen wachten. Even moest ik denken aan de 100 dagen van het kabinet Balkenende....

Vanochtend had ik premier Emily De Jongh Elhage in de studio voor commentaar. Zij weet zich eigenlijk geen raad met hoe om te gaan met oppositie. zoveel is wel duidelijk.
Eigenlijk is dat niet zozeer haar probleem alleen, als wel het probleem van de hele politiek op Curaçao. Democratie is op dit eiland het spel van 50% + 1, waarbij je dus geen rekening hoeft te houden met 49% van de anderen. Omgaan met minderheden, zorgen dat je ook de oppositie meekrijgt in wat je doet is een brug te ver. Maar wel een brug, die genomen moet worden om uit de impasse van de huidige situatie te komen. De veranderingen zijn zo ingrijpend dat je -in mijn opinie- niet kunt volstaan met de regels van dit spelletje. Wil je althans voorkomen dat de samenleving verdeeld blijft op een zo belangrijke zaak als autonomie.

Elke partij, oppositie en coalitie, zegt dapper dat het altijd bereid is te luisteren. Maar niemand wil het woord nemen!!! niemand is bereid om in het belang van Curaçao water bij de wijn te doen of de ander deelgenoot te maken van het politieke proces. Vanmiddag had ik oud-premier Maria Liberia-Peeters in de studio, die dit heel mooi duidelijk maakte.

Deze vrouw was oud-premier van de Antillen, toen Aruba in het proces zat naar de 'status aparte'. Er zijn een heleboel parallen te trekken met Aruba toen, maar het proces waar de Antillen nu inzitten heeft nog een extra dimensie: Curacao krijgt niet alleen een status aparte, maar de Antillen als land gaan ook ontmanteld worden.

Wel, de derde manifestatie werd gisteren ook meteen aangekondigd: aanstaande zondag om 4 uur bij het partijgebouw van de Forca Korsou. Ik hoop dat ze op tijd klaar zijn, die zondag. Ik zit om zeven uur namelijk gaarne en traditiegetrouw weer met mijn bord op schoot.....

donderdag 13 maart 2008

Samen lachen....

13 maart 1918 werd mijn vader, Marinus geboren in Oude Pekela (gr). Dat is op de kop af 90 jaar geleden!
In 2003 overleed hij, op 84-jarige leeftijd in Hilversum.

Er gaat geen week voorbij of hij komt 'op bezoek'. Is het niet in gedachten, dan is het wel omdat ik net zo reageer op mijn eigen zoon als hij op mij reageerde: afgelopen week reden we in de auto van school naar huis, toen Jonathan (12) even zijn favoriete radiozender (Dolfijn FM) opzette. De onwaarschijnlijke herrie die er uit de speakers kwam, hadden op mij hetzelfde effect als Queen en Freddy Mercury ooit op mijn vader moeten hebben gehad. Ik kon de glimlach niet onderdrukken, toen ik Marinus even 'hoorde' lachen....

Weet je: hoe ouder ik word, hoe meer we samen lachen....

maandag 10 maart 2008

Fred Wiel - Ombudsman

Fred Wiel komt voorlopig niet terug als Ombudsman. Het bestuurscollege heeft vandaag bij monde van gedeputeerde Renfred Rooier van de FOL gesteld dat dit procedureel niet kan. Wiel nam 25 februari jl. zelf ontslag nadat een geheime nota over het politieoptreden bij het Marriott Hotel door zijn toedoen uitlekte.

Fred Wiel gaf daags na zijn onstlagaanvraag aan deze te willen heroverwegen, nadat vanuit het hele politieke spectrum steunbetuigingen voor zijn aanblijven waren binnegekomen.

Het Bestuurscollege heeft aangegeven nog wel de jurisdische aspecten van een eventuele terugkeer van Wiel te willen bekijken, maar de ontslagaanvraag is vooralsnog geaccepteerd.

Fred Wiel laat in een telefonische reactie weten pas te willen reageren als hij volledig is ingelicht door het Bestuurscollege.

zaterdag 8 maart 2008

Politiek en Hondenhokken, de eerste werkweek

Het was een enerverende week, die begon met alle heibel rondom de oppositie op Curaçao. Ik schreef er al over in het vorige bericht. Het is nu even windstil, want de Alliansa Patriótiko, zoals de verzamelnaam van de oppositie luidt, is nu druk in de weer om een aktieplan samen te stellen, dat woensdag aanstaande rond middernacht (nederlandse tijd) zal worden aangeboden aan 'het volk'. Ik cursiefeer deze betiteling, want de oppositie claimt het volk te vertegenwoordigen. Dat was tijdens de laatste verkiezing wel anders - maar dit terzijde.
Het moet overigens wel gezegd, dat ze afgelopen weekend 2000 mensen op de been wisten te brengen. Daar konden de regeringspartijen maar 300 mensen tegenoverstellen met hun gehouden Nationale Dialoog. Eén en ander maakt zo langzamerhand wel duidelijk dat de regering van Emily De Jongh-Elhage een informatie strategie moet gaan ontwikkelen. Of zoals Fran Martinus Arion, de bekendste schrijver van Curaçao, in mijn uitzending zei: "er moet een brede maatschappelijke discussie komen over de invulling van onze autonomie ten opzicht van Nederland".

Ik heb Nelson Navarro van de Forca Korsou, één van de oppositiepartijen, gevraagd hoeveel mensen en problemen hij woensdag verwacht. De Alliansa rekent op een gelijk aantal of meer en problemen gaan er zeker niet komen. Dat eerste gaat wel, het tweede wellicht niet lukken.

Dan was ik deze week op de Dienstkeuring. Curaçao kent nog de opkomstplicht, in tegenstlling tot Nederland. Daar is weliswaar nog wel de dienstplicht, maar de opkomstplicht is sinds 1997 opgeschort. Dit vanwege de afwezigheid van dreiging, zoals dat zo mooi heet.
Wordt Curaçao dan wél bedreigd?
Nee, maar de dienstplicht heeft hier dan ook een andere functie. De luitenant en coördinator van de keuring Hamiel Pastoor, die ik sprak, vertelde me dat "we op deze manier toch weer 150 jongeren uit Bon Futuro houden". Bon Futuro betekent Goede Toekomst en is de naam van de gevangenis van de Nederlandse Antillen.


Donderdag was ik bij de Kamer van Koophandel, waar de school van Aysheline - Ban Bria - in het kader van de Detailhandelopleiding bedrijfspresentaties - door leerlingen - liet uitvoeren. De studenten moeten tijdens hun 4e jaar een mini-bedrijf oprichten en deze volgens de opleidingseisen levensvatbaar maken. Op de presentatieavond presenteren de bedrijven hun jaarverslag en heffen zij zich zelf daarna op.

Soms zijn de ideeën zo goed uitgewerkt, dat ze echt levensvatbaar zijn. Zo had ik in mijn radiouitzending een bedrijfje dat een kookboek ontwikkelde met lokale Curaçaose recepten. De studenten hebben 175 boeken gedrukt én verkocht. Een herdruk staat nu op het programma! Als je dit bericht leest voor zaterdag 17:15, dan kun je het verslag horen op onze livestream.


Gisteren sprak ik met 3 Curaçaoënaars die maandag a.s. vertrekken naar Antartica. De bedoeling is dat zij tijdens de expeditie kennis op doen over dit gebied en de politieke context. In 2041 eindigt het Internationale Verdrag voor Antartica, waarin geregeld is dat geen enkel land de Zuidpool mag claimen. Niet onbelangrijk, omdat bij een eventuele claim, de weg vrij staat om de oliereserves onder de ijskap te exploiteren. Milieubewegingen, ook op Curaçao, vrezen onherstelbare schade aan het milieu. De drie Curacaoënaars blijven drie weken weg en zullen daarna hun lobby beginnen.


Dan is ook de Heineken Regatta op Sint Maarten deze week begonnen. Deze zeilrace duurt tot en met zondag en er doen 5 boten uit Curaçao mee. Een collega van mij is ter plaatse en ik heb haar elke dag in de uitzending. Een goede vriend van mij uit Nederland, Sammy Sheombarsingh, doet ook mee.

Thuis zijn we deze week met een BBQ op de porch begonnen. Dit op verzoek van de moeder van Aysheline, die binnenkort weer teruggaat naar Nederland. Ze was hier drie maanden. Jaap en Dennis (allebei 55) namen het braaiwerk uit handen (zie foto). Howel het feestje voor Mamai was en op haar verzoek niet bij haar thuis, maar bij ons werd gehouden, voelde het na afloop toch wel degelijk ons feestje: nadat alle gasten weg waren, bleven wij met de rommel achter....

Ondertussen zijn Jaap (55), Maarten, zijn zoontje (12) en de jongens deze week een heus hondenhok aan het bouwen in de achtertuin. We hadden Jonathan (12) & Daniel (7) een hond beloofd, zodra ik een vaste baan zou hebben. Vandaag gaan we naar het asiel. De hond hebben we vorige week al gespot, maar toen hadden we nog geen hok. Niet dat onze dappere viervoeter zijn dagen moet slijten in dat hok, maar je wilt je visite toch ontvangen zonder aanspraak te hoeven maken op de WA-verzekering.


Morgen vertrekken Jaap en Maarten weer. Gisteren op Mambo Beach wilden we zijn vertrek uitluiden met happy hour en lekker vis in het restaurant. Het eerste lukte aardig, maar het idee van vis was door meer mensen bedacht, zodat er geen plek meer was in de herberg. Geen nood: de patatzaak ernaast was open en de daar aangeschafte frieten en frikandellen moeten Jaap en Maarten het ultieme thuisgevoel hebben gegeven. Ze zijn helemaal klaar voor hun terugkomst naar Nederland!

donderdag 6 maart 2008

Alliansa Patriótiko

Het leven van een radioreporter is bij tijd en wijle: energiek (netter woord dan stress), en zeer enerverend. Het leuke van mijn werkdag is, dat ik bij vertrek van huis - in de vroege ochtend - nog niet weet wat ik die ochtend ga doen, wie ik ga spreken en waar ik zal zijn.
De redactie van Radio Hoyer verzorgt nieuws en achtergronden voor twee stations, Radio 1 (papiaments) en Radio 2 (nederlands). Radio 1 heeft drie medewerkers en Radio 2 alleen maar één, ik dus. Ik ben vrij in mijn onderwerpskeuze, want de vacature van hoofdredacteur is nog niet ingevuld. Er is dus niemand die je stuurt en begeleidt (helaas).

We hebben wel elke ochtend een gezamenlijke redactievergadering, waar we elkaars gasten voor die dag naar elkaar toe kunnen spelen. Dus als Radio 1 Emily De Jongh-Elhage - de premier - uitnodigt, dan sturen ze haar na afloop ook even langs mij en omgekeerd.

Deze week was extra enerverend. De oppositie in de Eilandsraad heeft zich namelijk verenigd in de Alliansa Patriótiko (Patriotische Alliantie) om buiten-parlementair te strijden tegen de koers van de regering van de Nederlandse Antillen en het bestuurscollege in het staatkundig proces, waarin Curaçao eind dit jaar een autonoom land binnen het Koninkrijk moet gaan worden. Het dispuut gaat over de invulling van het woordje autonoom en de mate waarin de regering de oppositie betrekt bij het proces.

De Alliantie kwam afgelopen weekend bijeen en stelden een ultimatum aan de regering: voor woensdag opstappen, anders volgen er acties. Merkwaardig is natuurlijk dat dit soort moties in de Eilandsraad thuis horen, maar de oppositie claimt dat praten in de raad geen zin heeft, want ze zijn daar toch in de minderheid (mis ik hier mijn democratisch begrip!?). De regering antwoordde vrij standaard op het ultimatum door inderdaad te stellen dat van opstappen alleen maar sprake kan zijn indien er geen politieke steun meer is in het parlement of als er verkiezingen zijn. De gezamenlijke oppositie heeft nu aangekondigd aanstaande woensdag in een openlijke manifestatie op het Wilhelminaplein haar actieplan 'aan het volk' te zullen presenteren.

Beide partijen 'claimen' dat het volk achter hen staat: de regering met de verkiezingsuitslag van april 2007, de oppositie doordat zij 3000 mensen op de been wist te brengen afgelopen zaterdag.

Al met al leuke tijden voor een verslaggever, want de emoties spelen hoog op en ik mag al die mensen voor de microfoon krijgen.

Ik doe alles uit mijn hoofd, want ik merk dat als ik vragen ga zitten voorbereiden, ik me te weinig concentreer op wat er gezegd wordt. Zonder papiertje luister ik veel beter.

Wil je ook een keer luisteren? Radio Hoyer heeft een livestream op Internet. Mijn uitzendingen zijn elke dag, behalve zondag om 12:15, 17:15 en 22:15 (nederlandse tijd) en duren ongeveer 10 minuten.maandag 3 maart 2008

Radio Hoyer

Ingewijden wisten het al, maar sinds vandaag ben ik officieel in dienst bij Radio Hoyer 2 Nieuwsradio. De nederlandstalige zender op Curaçao, die onder andere ook programma's van de Radio Nederland Wereldomroep en Langs de Lijn uitzendt.

Ik werk op de nieuwsredactie van Radio Hoyer en ben verantwoordelijk voor drie nieuwsuitzendingen per dag. Daarin worden lokale (politieke) ontwikkelingen doorgenomen en moet ik naast interviews ook reportages maken.

Vandaag dus de eerste dag. Een dag waarin mij een bureau getoond werd, vlug uitgelegd werd hoe je opnames maakt, mobiel en in de studio en toen liep iedereen weg en begon mijn poging reddingszwemmen in het diepe...... Alleen was ikzelf ook drenkeling ;)

Om maar met de deur in huis te vallen: ik had vanochtend meteen de minister-president, mevrouw Emily de Jongh-Elhage in de uitzending. Gevolgd door Herman Wiels, leider van een politieke splintergroep en mede-verantwoordelijk voor de ruwe taal in het debat. Die zijn er ook in de Nederlandse 2e Kamer......

Voor geïnteresseerden: mijn uitzendingen zijn via een streaming te horen om 12:15, 17:15 en 22:15 Nederlandse tijd. Op Curaçao is dat prime-time.

Ik ben alleen zo afgepeigerd van mijn eerste werkdag, dat ik bang ben, dat als alle dagen er zo uitzien, ik de weblog wel dag kan zeggen....

De toekomst zal het leren.

zaterdag 1 maart 2008

Fred Wiel, ombudsman af.......?

Maandag 25 februari.


Fred Wiel, de eilandsombudsman van Curaçao dient zijn ontslag in nadat hij per abuis een verkeerde attachment heeft toegevoegd aan informatiemailtjes ('info-dosis') naar ambtenaren van het eilandgebied. De bijlage betrof een nog geheime nota van voorlopige bevindingen van een onderzoek naar de rellen bij het Marriott (zie mijn eerdere bericht).

Dit is - uiteraard- zeer onzorgvuldig.

Fred Wiel begrijpt dan ook - als geen ander - dat foutief handelen in de publieke sector (daar waar hij ook opereert) nooit zonder gevolgen mag blijven en toont met zijn prompte ontslagaanvraag aan, dat hij zijn eigen vak en positie serieus neemt.


Dinsdag 26 februari.

Een meerderheid in de Eilandsraad (onze gemeenteraad/2e kamer) vindt dat Wiel moet aanblijven. Charles Cooper van de MAN (zijn vrouw werd bij het Marriott hardhandig aangepakt door de VKC/Politie) maakte het meteen erg bont door te stellen dat het per abuis toevoegen van de bijlage niet zwaar mag worden aangerekend, want de inhoud zou toch wel voortijdig uitlekken (!). Het hele politieke spectrum schaarde zich eensgezind achter de oproep aan Wiel om vooral behouden te blijven voor het eiland. Aardig, maar vreemd: Fred heeft nog 8 maanden tot zijn pensioen.....


Eén en ander heeft wel als gevolg, dat Fred zich nu helemaal onsterfelijk - en ongrijpbaar - kan maken door zijn rug kaarsrecht te houden en het gesjor van de gezamenlijke politici te negeren: als je fouten maakt, dien je consequenties te trekken en conclusies te verbinden aan je positie.


Fred Wiel leert onze politici een niet te vergeten les.......!


Woensdag 27 februari.

Fred Wiel heeft pijn aan zijn rug. Het vleiende gesjor van onze politici heeft hem 'geroerd'. Hij gaat zich nu nader beraden op zijn besluit, en laat dat afhangen van eventuele reacties vanuit de Eilandsraad.


Fred Wiel kan zijn rug nog één keer rechten en de 8 maanden tot zijn pensioen met trots ondergaan. Fred kan ook capituleren en vanaf dat moment in het krijt staan bij al zijn 'vrienden' in de Eilandsraad, die zijn hachje hebben gered.


Het is voor Curaçao te hopen dat Wiel zich toont zoals op de eerste dag. Je moet Hero, Rita en Geert geen schoten voor open doel geven....