dinsdag 31 juli 2007

Maanwandeling op Jan Thiel....

We hadden het één keer eerder gedaan: een wandeling bij volle maan in de zoutpannen van Jan Thiel achter ons huis. Elma en Emilia waren toen getuige van een stukje natuur, speciaal belicht door een mooie felle maan.

John en Mill, onze gasten deze zomer waren wel te porren voor een stevige wandeling en het was gister volle maan, dus wat let ons? Dit keer niet Dennis meegenomen, want die zit met gezin in Las Vegas, maar een echte tourguide: iemand met verstand van zaken en de laatste Antilliaan die nog zijn brood verdiend met zoutwinning ;-)!


(de maan over de zoutvlakten van Jan Thiel)

Deze man wist veel wetenswaardigheden over het gebied waar wij wonen en kent de natuur op zijn duimpje. Een echte liefhebber. Zo wist hij ons de geschiedenis van het gebied te schetsen. Een geschiedenis waarbij slaven te werk werden gesteld om van 6 uur in de ochtend tot 8 uur in de avond zout te winnen. Vanwege regenval was het noodzakelijk om al het aanwezige zout zo spoedig mogelijk te winnen: in regenwater lost het immers weer op! De natte gedeelten van de zout pannen herbergt de grootste kolonie Flamingo’s op Curaçao! Aysheline en ik hebben er nog nooit één gezien, maar dat terzijde. De Flamingo’s, zo leerden wij zijn roze van kleur omdat ze pekelkreeftjes eten. Deze dieren hebben carotée in zicht, een roze kleurstof. Want van nature zijn flamingo’s namelijk wit!

De wandeling eindigde onderaan bij de Rotonde aan het einde van Caracasbaai weg. Twee uur later en de nodige spierpijn erbij.

Maar wel leerzaam en erg mooi, de natuur bij ons achter. Morgen is er een tweede wandeling. Deze trip zal ons voeren langs Fort Beekenburg, het Quarantainehuis aan de Caracasbaaiweg, bij Baya Beach. Wij doen die wandeling echter bij de volgende volle maan. Lopen is toch echts iets voor atleten…


(Baya Beach met Fort Beekenburg)

zondag 29 juli 2007

Koninkrijksspelen

Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar de Koninkrijksspelen worden om de twee jaar gehouden en beogen de sportieve prestaties van sporters in ons Koninkrijk te meten. De deelnemers zijn per ‘land’ vertegenwoordigd: Nederland, de Antillen & Aruba. De Nederlandse Antillen hebben glansrijk gewonnen en daar zijn ze trots op!! Kijk maar eens naar deze medaillespiegel:

Nederlandse Antillen
24 goud
17 zilver
29 brons

Nederland
21
24
15

Aruba
15
20
14

Curaçao won trouwens nog een prachtige medaille. Churandy Martina (1984), geboren Curaçaoënaar heeft dinsdagavond voor een grote prestatie gezorgd door in Rio de Janeiro bij de Panamerikaanse Spelen de 100 meter te winnen in 10.15 seconden! Op Curaçao is men enorm trots op deze prestatie. Zelfs onze minister-president en oud bowling kampioene, Emily de Jongh-Elhage, voerde als een echte Antilliaanse Erica Terpstra het woord op het 8 uur journaal.

woensdag 25 juli 2007

Een jaar Curaçao

Het tijdig schrijven in deze weblog lijdt sterk onder het feit dat ik niet meer bij de Belastingen werk. Tussen de bedrijven door – en met een ietwat sneller Internet verbinding – nam ik daar de tijd om te reflecteren en deze weblog vol te schrijven. Nu moet dat in mijn eigen tijd – en met een onregelmatige inbelverbinding (56k ‘old-fashioned’ modem werk!).

Deze week kwamen John, Miriam en hun kinderen Raoul & Isabel aan op het eiland. Zij hebben een prachtige bungalow gehuurd op Papagayo en blijven daar nog tot 15 augustus. John en Miriam zijn oude studievrienden van mij uit Utrecht. We zijn elkaar blijven zien na de studie en ze zijn in 2001 al eens een keer op vakantie geweest op Curaçao. Toen zaten we nog gezamenlijk in Livingstone Bungalow park. Hun kinderen kunnen het erg goed met Jonathan & Daniel vinden, dus de deur wordt hier plat gelopen. Erg gezellig.

Afgelopen week hebben we bijna iedere (eind van de) middag op Jan Thiel Beach rondgezworven. Gisteravond bij ondergaande zon twee ijskoude flessen Rosé besteld, daarna Pizza, om op het strand bij bijna volle maan ons 1-jarig jubileum te vieren: we zijn namelijk precies een jaar op Curaçao!!

Een roerig jaar, waarin we allebei met nieuwe banen en een nieuw huis geprobeerd hebben een herstart te maken. Een jaar waarin ook veel bezoek is langs gekomen en waarin met name Jonathan & Daniel hard hebben gewerkt om stand te houden. Zij hadden namelijk geen keus.

Ons huis staat er (zie foto bovenin), zoals jullie weten. Ken & Astrid (vrienden uit Zaandam), Mamai (Aysheline’s moeder), Aiven (Aysheline’s broer), Jaap & Maarten (ex-collega en vriend uit Amsterdam), Jan-Kees & Berber uit New York (vrienden & achterburen uit Zaandam) Ineke, Martin & Bas (vrienden & achterburen uit Zaandam), Alyn, Gilbert en hun zoon Dylan uit Bonaire en nu dus John, Miriam, Raoul & Isabel hebben het met eigen ogen kunnen zien. Als het financieel rondkomt, kunnen we dit najaar ook een zwembad aan de voorkant bouwen en allerhande nog niet afgewerkte zaken op, in en rondom het huis afmaken. Als je zin hebt om te klussen, boek een ticket!

Vannacht droomde ik dat ik weer even in Nederland was. Niemand had echter tijd, dus ik heb dezelfde avond nog een vliegtuig teruggenomen. Hoe duidelijk kan een boodschap zijn?

Aysheline denkt alleen nog maar aan Nederland in termen van de verhouding tussen verblijfsduur in Nederland (24 jaar) en Curaçao (20 jaar) en dat die balans nu omgedraaid gaat worden (bij leven en welzijn uiteraard). Jonathan mist zijn vrienden, maar verder is Curaçao prima en Daniel praat zijn grote broer na……

Toen we weggingen vorig jaar hadden we onszelf een jaar gegeven. Deze grens hadden we bewust gezet om ook de kinderen een kans en moment te geven om terug te kijken. Jonathan accepteert een langer verblijf wel, maar heeft er van ons drieën wel het moeilijkst mee. Hij is er niet dagelijks mee bezig hoor.

Behalve leuke vakantiedingen doen, ben ik ook bezig om te kijken hoe ik centjes binnen kan halen. Dat betekent dus niet alleen solliciteren, maar ook eigenhandig activiteiten ontplooien. Zo was ik deze week een aantal dagen op een advokatenkantoor om een vervelend virus te verwijderen. Wat er uitzag als een routineklus werd nachtwerk! Er had zich namelijk een stukje Adware in hun netwerk genesteld, het gevolg van zomaar klikken op een spammailtje. Deze liet zich niet 1-2-3 verwijderen. Daarnaast ben ik bezig om nog een aantal klussen bij de Belasting te doen. Dit vergt echter wat meer tact en inzicht, want ze snappen hun eigen problemen (nog) niet. En zodra ik dat probeer uit te leggen, zeggen ze dat het te technisch is…..

Afijn, zolang Aysheline en de jongens nog vakantie hebben (tot 9 augustus) voelt het alsof ik ook vakantie heb.

dinsdag 17 juli 2007

Bezoek, bezoek en nog een bezoek

Door de slechte internetverbindingen was ik er nog niet aan toegekomen om jullie te vertellen dat Martin & Ineke met Bas bij ons op bezoek zijn. Ze blijven in Livingstone, het vakantiepark naast ons huis. Ze zijn alweer bijna door hun dagen heen, want morgen vertrekken ze weer naar Nederland. Ineke is een goede vriendin van Aysheline en Bas is een schoolmaatje van Daniel, van zijn oude Zaandamse school dan wel te verstaan. Je begrijpt dat Daniel erg in zijn nopjes was de laatste twee weken. Jonathan werd er zowaar jaloers van en eiste ook een vriendje uit Nederland. Die wens is gister half uitgekomen, want Alyn van Rij en Dylan, hun zoon zijn even een weekje over uit Bonaire. Volgende week wordt het dan helemaal feest, want dan komen Raoul en Isabel, de kinderen van John en Miriam uit Amersfoort voor 3 weken op bezoek. Zij verblijven in Papagayo, naast Livingstone...

Al met al een drukte en een hoop gezelligheid. We zien weer veel van ons eiland, ook al is het soms voor de zoveeslte keer. Het weer zit altijd mee, hoewel Ineke wat last van de warmte had. Het is dan ook wel heet zo af en toe.

Alyn wordt a.s. dinsdag 50 jaar, net als mijn lieve zus Elma (beiden hebben toevallig in dezelfde klas op het Comenius College gezeten). De moeder van de onlangs verongelukte Jurgen (zie bericht) wordt morgen 50 jaar. Dus hebben we zo in één week 3 Sara's in onze kennissenkring!!!!

Dat vraagt om een NUMERO, zoals Dennis mij op weg naar de airport uitlegde: koop een lotnummer dat eindigt op 50 en je wint gouden bergen...

En dat kan handig zijn nu ik even zonder werk zit.

donderdag 12 juli 2007

Slotverklaring, Again...

De afgelopen week had ik wat problemen met onze internetverbinding. Vandaar dit wat verlate bericht.

Curaçao is eindelijk akkoord gegaan met de SLOTVERKLARING. Deze slotverklaring was inzet van de verkiezingen van april jl. De stembusuitslag was echter niet echt duidelijk. De voorspelling die ik in een eerder bericht reeds uitsprak over de te vormen coalitie en de omslag bij de FOL (van Anthony Godett) om uiteindelijk toch vóór de slotverklaring te stemmen is bewaarheid geworden. In mijn ogen de doodsteek voor de FOL in volgende verkiezingen, tenzij de FOL op het gebied van infrastructuur weer veel lantaarnpalen weet te plaatsen of asfalt weet te leggen. Daar spint op Curaçao namelijk elke partij garen bij....

Hoewel ikzelf een voorstander ben van de slotverklaring en de ontwikkelingen nu goedkeurend volg, moet de omslag bij de FOL toch met enige scepsis worden bekeken. De betiteling 'verrader' die Anthony Godett (de man van het volk) van veel demonstranten kreeg toebedeeld spreekt boekdelen...

Dat een goede boekhouding met een goede en integer controleapparaat (zoals neergelegd in de slotverklaring) nodig is, bewijst de soap van de afgelopen weken wel. De aftredende eilandsraad had zichzelf namelijk een forse salarisverhoging en riant pensioen toebedeeld als afscheidskado. Dat er voor deze regeling geen financiële dekking was, deerde deze groep, door velen gezien als een bende corrupte dieven, niet. Het is de kracht van Curaçao dat deze soap waarschijnlijk toch een goed einde krijgt, m.a.w. het terugdraaien van deze blamerende maatregel. En deze ontwikkeling, de bevolking die dit soort graaien niet meer pikt, is nieuw en geeft hoop voor Curaçao. Net als de slotverklaring...

maandag 2 juli 2007

Nummerplaatbelastingbetaaldag

Was ik helemaal vergeten dat Vlaggendag op 2 juli voorafgegaan wordt door Nummerplatenbelastingbetaal-
dag (reken dat maar uit met scrabble!).

Om auto te mogen rijden op Curaçao, dien je het volgende in bezit te hebben:

1. rijbewijs
2. keuringskaart
3. verzekeringspapieren
4. bewijs van belasting betaling

Nummer 4 krijg je alleen als je nummer 3 kan overleggen en nummer 3 alleen maar als je nummer 2 in bezit hebt. Deze afhankelijkheid leidt over het algemeen tot het niet betalen van belasting en het onverzekerd rondrijden. Maar dit even terzijde.

De overheid heeft besloten dat op 1 januari en 1 juli belasting betaald moet worden en dat je als bewijs van betaling een opzetnummerbordje meekrijgt (zie foto). Geniaal, want als je geen belasting betaalt, jat je dit plaatje gewoon van de burman zijn auto...

Ik, hardwerkende en eerlijke burger heb er afgelopen vrijdag 1,5 uur voor in de rij gestaan. Want dat ik bij de Belasting werk, betekent niet dat ik niet in de rij hoef.

De enige meevaller in dit verhaal is het te betalen bedrag: 117 gulden, zeg maar 45 euro. Kom daar maar eens om in Nederland.

De politie is erg streng: geen plaatje, auto in beslag.

Vlaggendag

Vandaag is het "Dia di Himno i Bandera", ofwel: Dag van Volkslied en Vlag! Eerder schreef ik al over het volkslied (klik hier), dus nu is het de beurt aan de vlag van Curaçao.

Aysheline zei me laatst dat ze deze officiële feestdag op Curaçao niet herkende van vroeger. En dat klopt. Precies in het jaar dat zij naar Nederland vertrok, 1984 werd 2 juli uitgeroepen tot Vlaggendag.
Deze dag staat in het teken van de geschiedenis van Curaçao en de onderlinge saamhorigheid. Op 2 juli 1951 kwam de Eilandsraad (volksvertegenwoordiging) voor het eerst bijeen en daarom is deze dag gekozen.

Net als op Koninginnedag worden er ook vandaag festiviteiten georganiseerd in de stad: Officiële en minder officiële plechtigheden; traditionele dansen; folkloristische kleding en muziek.

De vlag van Curaçao (zie foto) heeft ook een uitgesproken symboliek. De gele band stelt de felle tropische zon voor en symboliseert de vrolijke aard van de bevolking. Het bovenste blauwe vlak vertegenwoordigt de blauwe lucht en het onderste de zee. De sterren staan voor vertrouwen, hoop en verwachting. Wit is de kleur van vreugde en geluk. Elke ster heeft vijf punten, symbool voor de vijf continenten waar de diverse bewoners van dit eiland hun oorsprong hebben. De grote ster vertegenwoordigt Curaçao, de kleine staat voor het onbewoonde zustereiland Klein Curaçao.

Trouwens, ook in Nederland wordt de Curaçaose Vlaggendag gevierd, alleen heeft niemand vrij, zoals wij.....

Nederland kent geen vlaggendag. Wel zijn er regels gesteld met betrekking tot vlaggendagen. Dagen dus dat de vlag mag wapperen: klik hier.