donderdag 26 april 2007

Uitslag Eilandsraadverkiezing 2007


De verkiezingen van afgelopen week hebben geen duidelijkheid gebracht in de te volgen koers binnen het Koninkrijk en haar nieuwe statuut. De versnippering van politieke partijen op Curaçao is zo groot dat het vormen van een veelpartijen coalitie onontkoombaar is. Het ontbreken van een kiesdrempel maakt het eiland feitelijk onbestuurbaar.

De PAR (geel) is de grootste partij geworden en mag daarom, net als in Nederland het voortouw nemen in de vorming van een eilandsregering. Aangezien de meeste partijen de verkiezingen in zijn gegaan rondom het thema "Slotverklaring" (zie mijn bericht van vorige week) ligt het voor de hand om medestanders van de Slotverklaring te zoeken. Feitelijk heeft alleen de PNP (groen) volmondig JA gezegd en heeft de DP (Rood) geen NEE gezegd (maar ook geen JA). Voor de kleinst mogelijke meerderheid (11) zijn er dus nog twee zetels nodig. En die zijn te vinden bij -gek genoeg- de FOL (oranje), de partij van de clown van Curacao: Anthony Godett.

Deze partij is weliswaar tegen de slotverklaring, maar is mogelijk wel bereid dit in te slikken in ruil voor een ministerspost op Infrastructuur. Deze portefeuille lag voor de verkiezingen bij de MAN, de tweede partij sinds afgelopen vrijdag. De post Infrastructuur is de meest manifeste en dus gewilde ministerspost op Curaçao en staat garant voor veel stemmen. Godett heeft daar ervaring mee en won de voorlaatste verkiezingen dan ook grandioos (weet je nog: Myrna zijn zus als premier!)

En ook de MAN heeft nu geproefd hoe je stemmen kunt winnen: leg de juiste asfaltweg en straatverlichting aan voor het juiste electoraat en je schiet in alle peilingen omhoog.

Zo bezien kan de PAR op korte termijn wellicht goede zaken doen met de FOL en daarna, als Curaçao een nieuwe weg inslaat in het Koninkrijk, met Nederland.

Alleen is het over vier jaar weer verkiezing.
Als dit "kabinet" met de minst grote meerderheid tenminste de rit uitzingt.

maandag 23 april 2007

"Enge" beesten op Curaçao....

Meteen maar even een fabeltje uit de wereld helpen: op Curaçao zijn er geen insecten met een dodelijke beet.

Uiteraard kan een beet wel allergische reacties veroorzaken bij mensen die daar ovegevoelig voor zijn. En dat kan fatale gevolgen hebben....

Insecten komen meer voor op 'plattelandsgebieden" dan in de "stad". Op afgelegen plaatsen, zoals bij ons op Jan Thiel, heb je kans om schorpioenen tegen te komen, hoewel ik ze nog niet gezien heb. Ook kennen we hier de duizendpoot, de "Lisimbein", die erg giftig zijn, met vervelende en pijnlijke (maar niet dodelijke) gevolgen. Er komen slangen voor op Curaçao, maar er zijn geen giftige soorten op ons eiland.

In de zee moet je uitkijken voor kwallen, zee-egels en schorpioen vissen. Een hele bekende en zeer giftige kwal is het Portugese Oorlogschip. Deze kom je tegen bij een zuidwestelijk/oostelijke wind. Zaterdag hadden we zo'n wind. De stroming verandert dan en voert de kwallen vanuit Venezuela langs onze zuidkust. Gelukkig is dat maar één of twee dagen per jaar, want Curaçao ligt normaal gesproken onder de Noordoost Passaat...

De tentakels van een 'Portugees Oorlogship' zijn met netelcellen gewapend die aan de met gas gevulde drijfblaas hangen. Deze tentakels kunnen wel 10 meter lang worden! Het gif dat ze afscheiden komt in chemische structuur overeen met dat van een Cobra slang. Voor mensen is een steek van een levend oorlogsschip zeer gevaarlijk, soms dodelijk. Het Portugees oorlogsschip dankt zijn naam aan de "Caravella", een oorlogsschip dat in de bloeitijd van de Portugese zeevaart een geduchte vijand was.

Wij doken zaterdag nietsvermoedend de zee in. We keken om ons heen en vroegen ons af, waar iedereen was? Voor het eerst lagen we helemaal alleen in het water.
Alleen...?

Toen toch maar weer het strand op...

Mocht bovenstaand verhaal een reden zijn om ons NIET te komen bezoeken: tijdens al onze snorkel- en duiktrips in de afgelopen 10 jaar zijn wij nog nooit iets engs tegengekomen. Het lastigste dier is nog altijd de vlieg en de mug! Kom dus gerust langs en neem een mepper en wat muggemelk mee.

Lees hier meer over het Portugees Oorlogschip

woensdag 18 april 2007

Loesje op Curaçao: Mama Kupa......

Aanstaande vrijdag 20 april 2007 zijn er verkiezingen voor de Eilandsraad, zeg maar de volksvertegenwoordiging van Curaçao. Op de andere eilanden van de Nederlandse Antillen zijn er ook verkiezingen. Als het goed is, zijn dit ook de laatste verkiezingen in deze hoedanigheid, omdat het statuut van het Koninkrijk der Nederlanden, waar de Antillen toe behoren, gaat veranderen.

De term "slotverklaring" waarmee het geloten akkoord tussen de Antillen en Nederland wordt bedoeld, beheerst en polariseert de verschillende verkiezingcampagnes van de politieke partijen op Curaçao.

De huidige Eilandsraad heeft deze slotverklaring namelijk verworpen en daarmee de toekomst van het eiland in onzeker vaarwater gebracht. Dwars door gezinnen, bedrijven en partijen loopt een scheidslijn: of je bent Pro Slotverklaring of je bent Contra Slotverklaring!

Een groep bezorgde burgers (van de Fundashon Pro Pueblo - stichting vóór het volk) is een Loesje-achtige campagne gestart om burgers te overtuigen een politieke partij te stemmen die VOOR de Slotverklaring is. Dit doen zij onder de naam 'Mama Kupa' (woordspeling op de bezorgde moeder). Met gevatte 'one-liners' wordt op publieke plaatsen gecommuniceerd over het eigenbelang van politici ten opzicht van het eilandsbelang van de bevolking.

Mocht je een aantal mooie oneliners van Mama Kupa willen lezen, klik dan hier. En als je het Papiamento niet machtig bent, vertaal het dan hier.

* Is het voor de autonomie van ons volk, of voor de autonomie van onze politici?

maandag 16 april 2007

Schooluniform

Het was even wennen: onze stoere jongens in zo'n degelijk, ietwat truttig geruite broek en wit t-shirt, met kraag en knoopje: het schooluniform van de Römerschool op Curaçao!

Zoals in veel ex-koloniale landen gaan kinderen op de basis- en middelbare school in uniform naar school. Maar ook in de Nieuwe Wereld neemt het schooluniform een prominente plaats in het dagelijks leven van miljoenen schoolgaande kinderen.
In ieder geval is het schooluniform op Curaçao meer regel dan uitzondering: alleen enkele private scholen en de 'witte', nederlandse Schröderschool kennen vrije kleding.

Er is veel voor en veel tegen te zeggen. Er zijn zelfs aparte websites op Internet die discussies voeren op het scherpst van de snede...

Ik zie vooralsnog alleen maar voordelen: in de ochtend, wanneer je hoofd nog niet alles kan hebben, geen gezeur meer over wat er aangetrokken moet worden...discussies over merkkleding en, vooral de bijbehorende uitgaven zijn voorgoed voorbij. En wat zeker goed is in de tropen: onze jongens kleden zich vanzelf om als ze thuis komen! Niet meer de hele dag in dezelfde zwetende kleren rondlopen! Lekker je eigen frisse korte broek en shirt aan...

De jongens hebben zich verzoend met hun geruite broek. Uiteraard zijn zij een andere mening over het uniform toegedaan dan hun vader (en moeder). Maar, er is gelukkig één dag in het jaar dat je met je eigen (merk)kleren naar school toe mag gaan, dat je zelf mag kiezen wat je aan mag: op je verjaardag!

Dat voelt extra goed, extra jarig!

dinsdag 10 april 2007

Ons laatste bezoek...

Vorige week kregen we bezoek van Jan-Kees Emmer, Berber en hun twee kinderen Jort en Puk. Jort is een oude schoolkameraad van Daniel.

Jan-Kees en Berber zijn vorig jaar ongeveer gelijktijdig met ons geëmigreerd uit Nederland. Zij zijn vertrokken naar New York om daar voor de Telegraaf het USA nieuws te verslaan. Jan-Kees houdt een leuke weblog bij van zijn ervaringen...

Ze zijn al zo veramerikaniseerd dat ze tijdens hun 7-daags verblijf ook nog twee dagen op Bonaire zijn geweest: "do the world in just 7 days" moeten ze gedacht hebben...

Supermarkt(en) op Curaçao

Je kent het gevoel vast wel: op vakantie, voor het eerst boodschappen doen.....
Het gevoel, althans bij mij, is er altijd één van lichte sensatie: welke producten en artikelen liggen er in de schappen en welke niet; hoe duur is het en hoe staat het met de versproducten?

Sinds vorige week zijn we dit sensatiegevoel kwijt: we hebben een heuse Albert Heijn op het eiland, gebouwd op de befaamde franchise formule van deze zaankanters en dus: herkenbaar, duur, maar bovenal: een goed assortiment!

Curaçao is vergeven van de mini-markets en ook de iets grotere supermarkten: Centrum, Mangusa, Vreugdenhil, om maar drie groten te noemen. Hun arsortiment is opgebouwd uit voornamelijk zuidamerikaanse en USA producten. Maar ook hollandsche artikelen vinden hun weg: Venz hagelslag, Knorr soep, Friesche Vlag melk en babyproducten. Groenten en fruit komen voornamelijk uit Venezuela en zijn behalve beroerd van kwaliteit, vreeeeselijk duur...

Albert Heijn haalt haar vlees uit Argentinië, groente en fruit uit Colombia, vis uit de USA en brood en zuivel uit Nederland. De prijs is pittig, maar voor zoveel herkenbaarheid, op 8000 km van Zaandam, mag je dan ook wat rekenen...

Vooralsnog zijn we blij met de uitbreiding van de supermarkt keuze. Het is alleen de vraag hoe AH de logistiek voor elkaar blijft krijgen. Na één week boodschappen doen, liggen sommige schappen er geplunderd en verlaten bij. "Twee containers", aldus de eigenaar, "konden van de week niet mee met de KLM, de kist was vol".

Dan maar een lekker Belgisch biertje, een zakje Venco drop en een jong belegen Edammer...

Aysheline merkte op dat de herkenbaarheid van deze supermarkt ophoudt, zodra je de deur uitloopt naar het parkeerterrein: doe je ogen dicht en ervaar de warmte van de tropische zon. Kom daar maar eens om, in Zaandam...